Ion Sandu face demersuri pentru modernizarea variantei de ocolire a Văii Oltului

În prezent pe drumul Groşi, drumul care traversează localitatea Perişani spre Berislăveşti se circulă cu mare greutate, deoarece drumul este doar pietruit. Traseul este unul strategic, fiind o soluţie de ocolire a eventualelor ambuteiaje şi blocaje produse frecvent pe Valea Oltului. În acest moment, este singura variantă posibilă de ocolire a DN7 (E81), unul dintre cele mai aglomerate drumuri naţionale din România, dar şi cel pe care se petrec cele mai multe şi cele mai grave accidente de circulaţie: „În anul 2007 am modernizat acest drum prin pietruire, fiindcă drumul este forestier, dar am făcut treaba asta pentru a obţine finanţare şi a lucra în paralel cu măsurile de infrastructură ale SAPARD. Drumul în prezent este tot forestier, dar am reuşit să obţinem finanţare pentru modernizarea lui”, a precizat primarul.
Ion Sandu a avut în vedere modernizarea drumului obţinând finanţarea proiectului cu fondurilor europene, prin Măsura 4.3. Astfel, pentru demararea lucrărilor prin asfaltare, în prezent, în contul Primăriei Perişani sunt alocaţi 37 de miliarde de lei vechi: „S-a finalizat etapa de proiectare, urmând etapa de elaborare a documentaţiei şi postarea proiectului pe SEAP. Sperăm ca, în maxim două luni să finalizăm aceste proceduri, dacă nu vor fi contestaţii, aşa cum se întâmplă de obicei”, a subliniat primarul din Perişani. Drumul are o lungime de 4,8 kilometri, iar lucrările sunt destul de ample, incluzând ziduri de sprijin, drenări, rigole, valoarea totală a investiţiei fiind de 1,5 milioane de euro: „În cuprinsul proiectului sunt prinse două obiective: în primul rând asfaltarea drumului Groşi – Berislăveşti leagă cele două localităţi şi, în acelaşi timp, scurtăm distanţa de mers cu aproximativ 23 de kilometri. Poate cel mai important aspect este că aceasta reprezintă o variantă de ocolire a Văii Oltului, în caz de blocaj. În prezent drumul de la Berislăveşti până la graniţa cu localitatea Perişani este asfaltat cu bani alocaţi de la Ministerul Dezvoltării. Însă, în urma precipitaţiilor din această perioadă, dar şi a terenului destul de problematic, asfaltul a început să se surpe cu totul, şi acum se circulă cu mare greutate”, mai spune primarul.
Ion Sandu: „Aici oamenii îmbracă aceleaşi veşminte de pe Columna lui Traian”
Primarul Ion Sandu spune că, o dată finalizat acest drum, este convins că se va putea vorbi şi despre o promovare turistică a localităţii: „Traseul Perişani – Berislăveşti este de o frumuseţe unică. Este important, deoarece pe aici trec mulţi turişti care doresc să evite aglomeraţia de pe Valea Oltului. Pe acest traseu se poate face ciclism, picnic şi poate fi un traseu recomandat pentru turiştii de week-end care urcă spre Cozia.
Mai mult, pe drumul de la Berislăveşti spre Perişani se află izvoare cu ape sulfuroase asemănătoare unor izvoare din Călimăneşti-Căciulata, iar oamenii din zonă sunt crescători de animale, astfel încât aici există un real potenţial turistic şi s-ar putea dezvolta o zonă agroturistică montană”, a completat primarul.
Localitatea Perişani este aşezată pe tărâmul de basm al Ţării Loviştei, fiind locul pe care-l poţi cuprinde cu privirea de sus, din înălţimea munţilor Făgăraş şi Cozia, care îi stau de strajă. Este locul al cărui contur îl acopereau, cândva, cu arcul haiducii, faimoşii „lotri”, care au dat numele unei ape şi unor munţi, o aşezare puţin cercetată, unde trăiesc loviştenii, oameni străvechi, amestecaţi cu ciobanii veniţi de dincolo, de peste Carpaţi, care nu au renunţat la tichia neagră şi la straiele lor alb-negre din demnitate şi mândrie: „Noi suntem unici aici, deoarece sus, la munte, oamenii par a trăi în eternitate. Ei se îmbracă în veşminte strămoşeşti, aceleaşi de pe Columna lui Traian, iar legendele lor sunt de nepreţuit, fiindcă păstrează ca în nişte cufere vii comorile neamului”, a punctat primarul.
Claudia Şchiopu