La Milcoiu, pământul înghite casele
În urma ploilor din vara 2010, o alunecare de teren produsă pe drumul comunal Costăcheşti a ajuns la trei metri de locuinţele a peste 30 de oameni. Primăria nu a avut bani pentru consolidarea malului, iar autorităţile competente au dat neputincioase din umeri, explicaţia fiind simplă: „nu sunt fonduri suficiente”.
În urma precipitaţiilor din aceste zile fenomenul s-a activat, iar pericolul avansează pe zi ce trece: „După topirea zăpezii mă aştept ca întreaga zonă să fie izolată. Timp de opt ani nimeni nu ne-a băgat în seamă. Am făcut toate diligenţele necesare, întocmim hârtii peste hârtii, iar reprezentanţii instituţiilor abilitate de fiecare dată vin în teren, constată şi pleacă tot aşa cum au venit, lăsând în urmă promisiunea că într-o zi se vor întoarce, poate la Paştele Cailor, nu se ştie când”. Cu toate acestea, valea a luat-o la vale şi nimănui nu-i pasă”, a precizat primarul din Milcoiu, Daniel Muşat.
Localnicii au primit de fiecare dată doar promisiuni de la Guvern
Primăria nu are bani pentru consolidarea malului şi a făcut în tot acest timp adrese la Guvern, cerând ajutor. Consolidarea zonei ar costa peste 2 milioane de lei, dar de ani buni oamenii din Milcoiu primesc doar promisiuni de la fiecare Guvern.
Cetăţenii din zonă trăiesc cu teama că, într-o noapte, casele lor vor aluneca în râpă. Mai multe familii au casele pe marginea prăpastiei adâncă de peste 50 de metri. Alunecarea de teren se întinde pe câteva sute de metri şi se reactivează la fiecare ploaie. Autorităţile locale sunt neputincioase, au consolidat drumul aşa cum au putut, dar ceea ce s-a făcut până acum este insuficient. Proiectul de consolidare, în valoare de 2 milioane de lei zace şi acum în sertarele ministrului Dezvoltării. Alunecarea de teren nu pune în pericol doar casele, ci şi reţeaua electrică şi sistemul de apă al localităţii: „De fiecare dată cârpim drumul aşa cum am putut. Ultima dată am scos nişte stâlpi de iluminat din beton care nu îşi mai aveau rostul, şi pe care i-am băgat în râpă. Am mai băgat balastru şi pământ, şi am reluat circulaţia acolo. Pe acel drum trec cetăţenii din trei sate, circulă microbuzul şcolar, există o reţea de apă şi iluminatul public. Pentru stabilizarea alunecării de teren de pe drumul comunal Costăcheşti, de când sunt eu primar şi până în prezent s-au dat şase hotărâri de Guvern. În anul 2010 am făcut proiect de stabilizare a zonei care valora 22 miliarde de lei, iar astăzi lucrările depăşesc probabil 35 de miliarde de lei. În aceşti ani am făcut, cu bani din bugetul local doar „cârpeli”, pentru că nu se mai putea circula”, ne-a declarat primarul din Milcoiu, Daniel Muşat.
Alunecarea de teren face legătura între drumul comunal 27 şi drumul naţional 7. Altfel, localnicii din zona Izbăşeşti, Şorecaru şi Milcoiu Deal care vor să ajungă la serviciu fac, de ani buni, o rută ocolitoare dus – întors de peste 16 kilometri. Mai mult, din cauza acestei alunecări microbuzul şcolar şi maşinile care fac aprovizionarea magazinelor din zonă, dar şi salvarea sau pompierii trebuie să utilizeze ruta ocolitoare
Claudia Şchiopu