Vizitaţi Castelul Kemeny-Bánffy din Luncani

Chiar dacă unele dintre vechile castele ale judeţului nu se arată astăzi în faţa vizitatorilor decât ca o umbră a strălucirii în care erau învăluite odinioară, acestea atrag în continuare turişti, mai ales pasionaţii de fotografii nonconformiste. Unul dintre aceste locuri este Castelul Kemeny, aşa cum este el cunoscut astăzi, un loc care musteşte de poveşti vechi şi de legendele existenţei uneia dintre cele mai importante familii din Transilvania. Castelul a fost construit pe un domeniu care aparţinea iniţial familiei Gerendi, conform unui document din 1268. Familia Gerendi pierde proprietatea din Luncani în 1597, aceasta fiind cumpărată apoi de Boldiszar Kemeny. Până în anul 1861 proprietatea a aparţinut familiei Kemeny, ulterior fiind moştenită de familia Bánffy.

În prezent, din monumentul de arhitectură în stil baroc transilvan se păstrează pavilionul central, în forma literei L, cu subsol, parter şi etaj. În anul 2003, Ştefan Bánffy şi-a lăsat întreaga avere drept moştenire Asociaţiei Voluntare Castelul Banffy. În documentul de transmitere a proprietăţii, încheiat în data de 10 octombrie 2003, baronul Ştefan Banffy şi soţia lui şi-au cedat dreptul de proprietate asupra castelului de la Luncani, compus din 44 de camere, alte două case şi un teren de 10 hectare, situate în aceeaşi localitate. Împreună cu imobilele au fost donate 53 de tablouri şi câteva zeci de piese de mobilier de epocă. În schimb, moştenitorul familiei nobiliare a primit asigurarea existenţei pe tot restul vieţii şi « înmormântarea cu toată cinstea, după datinile locale». Castelul pe care Ştefan Banffy l-a donat Asociaţiei Voluntare a fost transformat într-un centru pentru copii cu handicap, deşi descendentul familiei Bánffy dorea să amenajeze aici un muzeu al familiei, cu obiecte care aparţinuseră strămoşilor săi. Castelul este astăzi proprietate privată şi poate fi vizitat la cerere, dar se arată în faţa celor care îi trec pragul doar ca o amintire a strălucirii pe care vechea nobilime transilvană a lăsat-o în zona Clujului.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *