Muntele Băişorii, un popas obligatoriu la poalele Apusenilor

Muntele Mare din Apuseni oferă vizitatorilor unele dintre cele mai sălbatice peisaje din judeţul Cluj. La poalele acestui masiv, pe cursul râului Iara, la altitudini cuprinse între 1200 şi 1400 de metri se află staţiunea Muntele Băişorii, care este un popas obligatoriu pentru turiştii care aleg drept destinaţie parcul Apuseni. Staţiunea de la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), aflată pe culmile care pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Băişoara (judeţul Cluj) poate fi vizitată în orice perioadă a anului, oferind posibilităţi de petrecere a timpului liber în toate anotimpurile. Iarna, pârtiile amenajate pentru schi şi snowbord atrag sute de turişti în fiecare zi, în timp ce vara peisajul deosebit atrage numeroşi vizitatori, datorită frumuseţilor naturale pe care le oferă. Traseele marcate pot fi folosite pentru activităţi precum ciclism montan şi drumeţii, dar puteţi practica de asemenea aici schi alpin, schi de tură, parapantă, în mai mică măsură schi fond, alpinism sau speologie. Priveliştea de aici este una largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi spre zări mai depărtate, în condiţii de vizibilitate bună putându-se admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş, iar uneori şi Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita sau Ciucaşul. De pe vârfurile din apropierea staţiunii se văd pe cer senin şi Şureanu, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă. Accesul în staţiune se face
pe un drum modernizat care se desprinde din DJ 107M în Băişoara şi urcă 10 kilometri pe valea Ierţa, până în satul Muntele Băişorii, apoi încă 8 kilometri până în staţiune. Sunt doar 60 de kilometru depărtare de la Cluj până la acest obiectiv, iar, după ce ajungeţi în staţiune puteţi urma pentru drumeţie unul dintre cele trei drumuri nemodernizate care pornesc din staţiune. Unul dintre ele coboară în Valea Vadului, unul urcă până pe Vârful Muntele Mare (1826 metri, al treilea ca înălţime din Apuseni) şi unul coboară în Muntele Băişorii, pe pârâul Crinţului. Afluxul turistic este mare, în special iarna şi la sfârşit de săptămână. Vă invităm astfel să nu rataţi cea mai cunoscută staţiune de schi a clujenilor şi un loc de o frumuseţe aparte.

 

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *