Vizitaţi gratuit ruinele Cetăţii Liteni

Dacă doriţi să vizitaţi gratuit un loc unde istoria şi liniştea se completează reciproc vă invităm la numai 30 de kilometri de Cluj Napoca, pentru a vizita Cetatea Liteni, cunoscută şi sub numele de „Cetatea lui Gelu” sau Cetatea Lita. Ruinele cetăţii nu sunt îngrădite şi pot fi vizitate într-o zi tihnită de sfârşit de săptămână. Pentru a ajunge aici trebuie să parcurgeţi traseul Cluj-Napoca – Floreşti, Luna de Sus, Săvădisla – Liteni. Este o cetate medievală construită la 3 kilometri sud-vest de satul Liteni, pe o stâncă aflată deasupra Văii Iara, atestată documentar din anul 1324 sub numele de „Castrum Leta”. A fost o cetate regală, deţinând un rol militar important în zonă. Pentru a ajunge la ruine trebuie să parcurgeţi un drum de 20 – 30 de minute pe picioare de la buza pădurii, unde puteţi parca maşina. Veţi descoperi construcţia în formă eliptică, având dimensiunile de 22 de metri, respectiv 57 de metri. Accesul se făcea printr-un turn, într-o incintă cu ziduri crenelate şi guri de tragere. Traseul este unul accesibil tuturor, dar este indicat să vă echipaţi cu încălţăminte pentru drumeţie la munte. Trebuie să ştiţi că în zona cetăţii se practica alpinism, escaladă, cicloturism şi drumeţii.

Atestată documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”, cetatea a avut un trecut zbuciumat. În anul 1405 împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea oraşului Cluj, iar mai târziu a împărţit moşiile cetăţii în trei părţi: lui Jakcs Janos, lui Vana (un judecător) şi lui Laszlo (voievod de Beiuş).

După moartea împăratului Sigismund de Luxemburg cetatea a trecut mai întâi în proprietatea lui Losonczi Dezsö, iar mai târziu (după anul 1441) în proprietatea lui Herepei Márk. În anul 1456, Ioan de Hunedoara a dăruit cetatea unei verişoare a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara). După ce familia acesteia s-a stins, cetatea a trecut succesiv în mâinile mai multor proprietari (Perenyi Orsolya, Corvin Janos, Balassa Ferenc, Artanhazi Bornemissza Boldizsar ş.a.). A fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetăţii la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569 ruinele şi pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos, care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenţii lui locuind aici timp de un secol. Nu există date precise asupra datei şi cauzelor abandonării definitive a cetăţii, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor curuţilor conduşi de Francisc Rákóczi al II-lea, la începutul secolului al XVIII-lea. În prezent se mai păstrează doar ruinele acestei cetăţi, acestea putând fi vizitate fără plata unei taxe.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *