Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, rezervat în a mai da termene pentru autostrada Sibiu-Pitești: „O ecuaţie cu multe necunoscute”

Zilele trecute, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a făcut noi declaraţii cu privire la cea mai aşteptată autostrada din România, Sibiu-Pitești. Reprezentantul ministerului a catalogat autostrada Sibiu-Piteşti drept „o ecuaţie cu multe necunoscute”, afirmând că nu poate fi oferit un termen orientativ privind finalizarea acesteia: „O ecuaţie cu multe necunoscute, a da un termen aşa nu o voi face, însă construcţia acestei autostrăzi ar putea dura cel mai puţin 3 ani. Proiectare, pentru că nu este un proiect, şi se are în vedere licitarea lucrării, proiectare şi execuţie, ar trebui să dureze încă un an, astfel încât de la patru ani în sus să putem vorbi de un termen de finalizare a acestui obiectiv”, a spus Şova, la un post de tv naţional.

 

Narcis Neaga, director CNAIR: „Nu putem vorbi de autostradă înainte de 2023”

 

În același timp, Narcis Neaga, directorul general al CNAIR, a anunţat, într-un interviu acordat Agerpres, că nu vom putea vorbi despre autostrada Sibiu-Piteşti ”înainte de 2023”, însă perspectivele ca Acordul de Mediu, fără de care nu se poate da autorizaţia de construcţie, să fie acordat până la finele anului. Reprezentanţii ministerului Transporturilor spun că nu stau degeaba şi, în paralel, se lucrează la procedurile de licitaţie pentru tronsoanele 1 şi 5: „În ceea ce priveşte autostrada Sibiu – Piteşti, capetele 1 şi 5 sunt în procedură de evaluare, iar sectorul 4, care este un sector foarte greu, va fi lansat în acest an. Motivul pentru care s-a întârziat lansarea sectoarelor 2, 3 şi 4 este unul simplu: acordul de mediu care, sperăm noi, va fi finalizat în luna septembrie – undeva în primele 15 zile din luna octombrie. Suntem într-o foarte bună colaborare cu Jaspers, care este „o poartă de intrare a banilor în România”, un „verificator al proiectelor” care sunt depuse la Bruxelles. Chiar relaţia a început să se îmbunătăţească şi, cu siguranţă, anul acesta, dacă respectăm bine ceea ce am discutat şi ce am convenit, lotul 4 din autostrada Sibiu – Piteşti poate pleca spre SEAP”, spune, pentru Agerpres, Narcis Neaga.

 

Primii constructori ar putea fi desemnaţi la sfârşitul lunii septembrie

 

Stabilirea câştigătorilor pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa şi secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti durează mai mult decât au anticipat iniţial autorităţile. Noul termen pentru finalizarea evaluării ofertelor este 29 septembrie, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Selecţia primilor constructori pentru şoseaua de mare viteză ce va lega Ardealul de Muntenia se dovedeşte a fi foarte dură. Din cursă au fost deja eliminaţi unii constructori, precum italienii de la Impresa Pizzarotti, dar şi orădenii de la Trameco. De asemenea, toate contestaţiile depuse până acum au fost respinse. Chiar dacă CNAIR va stabili câştigătorii la finele lunii septembrie, contractele cu aceştia ar putea fi semnate abia după obţinerea acordului de mediu. Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *