Monumentul Memorandiştilor reflectă o filă neagră din istoria Transilvaniei

Pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca puteţi vedea un monument care reflectă o pagină neagră din istoria Transilvaniei, referitoare la încercarea românilor de a-şi păstra identitatea naţională.

În anul 1892 principalele personalităţi ale românilor din Transilvania redactează un memoriu adresat curţii imperiale de la Viena, prin care protestează împotriva situaţiei etnicilor români din Transilvania, care reprezentau populaţia majoritară, solicitând respectarea drepturilor fireşti ale acestora. În 1892 o delegaţie românească a încercat să înmâneze împăratului Franz Joseph memoriul, dar nu au fost primiţi de acesta.

În anul 1894, memorandiştilor li s-a intentat un proces la Cluj, acesta având loc în sala Reduta, în actuala clădire a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Prin sentinţă, aceştia au fost condamnaţi la închisoare şi activitatea Partidului Naţional Român a fost interzisă. În urma intervenţiei diplomatice a regelui României, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, autorităţile îi graţiază pe cei condamnaţi.

La împlinirea a 100 de ani de la acest eveniment, în 1994, autorităţile locale au decis să amplaseze în centrul oraşului, în Piaţa Unirii, la începutul Bulevardului Eroilor, un monument în amintirea celor care au reprezentat comunitatea românească în acele vremuri. Monumentul este opera sculptorului Eugen Paul, are o înălţime de aproximativ 18 metri şi are inscripţionat pe soclu cuvintele lui Ioan Raţiu: ,,Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă!”.

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *