Palatul Reduta găzduieşte Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Pe strada Memorandumului, la numărul 21 din Cluj-Napoca veţi putea admira clădirea unuia dintre cele mai frumoase palate din zonă, Palatului Reduta. Este o construcţie impunătoare, cu două etaje, realizată în stil clasicist pe locaţia unde în secolul al XVIII-lea se afla hanul Calul Bălan, locaţie transformată apoi în şcoală militară.

Clădirea a fost apoi recuperată, dărâmată şi, în locul acesteia a fost construită actuala clădire, menită să devină zona centrală de desfăşurare a vieţii publice a comunităţii. Aici se desfăşurau baluri, concerte şi chiar şedinţe ale autorităţilor locale. Dispunea de o sală cu balcoane având o capacitate de până la 1000 de persoane.

Clădirea a găzduit mai multe şedinţe ale Dietei Transilvaniei, precum şi concerte ale lui Frantz Listz şi George Enescu. În această clădire, în 1894 a avut loc Procesul Memorandiştilor, iar în prezent adăposteşte colecţiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei. În mod sigur, dacă veţi face o vizită la Cluj nu trebuie să rataţi o vizită la acest muzeu, înfiinţat în anul 1922. Expoziţiei pavilionare i s-a adăugat, în anul 1929, un muzeu în aer liber, primul din România, numit Parcul Etnografic Naţional ,,Romulus Vuia”.

Expoziţia permanentă actuală se intitulează „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX”, vernisată în anul 2006, şi abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei muzeale.

Expoziţia cuprinde benzi pentru nevăzători, vitrina cu cununi tradiţionale de seceriş, vitrina cu piese evreieşti de cult, exponate care evocă naşterea, copilăria (leagăn, scaun şi suport pentru învăţat mersul, jucării grupate pe sexe) şi tinereţea (elemente din recuzita cetelor de feciori, daruri simbolice făcute de flăcăi fetelor, etc.). Exponatele care evocă naşterea, copilăria şi tinereţea sunt grupate în două module expoziţionale care prefaţează sectorul obiceiurilor: cele din ciclul vieţii (nunta, înmormântarea), cele de peste an (Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza, Paştele) şi cele de primăvară (Sângiorzul, Plugarul).

 

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *