Ionel Vlădulescu: „Vom ţine licitaţii până se va prezenta un operator, nu renunţăm la introducerea reţelei de gaz”

Primarul localităţii Budeşti, Ionel Vlădulescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii. Ce şanse are localitatea Budeşti în vederea accesării fondurilor europene în acest exerciţiu financiar, dar şi care sunt priorităţile în materie de proiecte, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Zilele trecute, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, aţi inaugurat câteva investiţii. Despre ce proiecte este vorba?

 

Ionel Vlădulescu: Este vorba de trei investiţii pe care le-am încheiat, ultima chiar zilele trecute. Finanţarea celor trei obiective s-a realizat cu bani de la Guvern, pe situaţii de urgenţă. Banii au fost primiţi în urma inundaţiilor din 2016 şi au vizat amenajarea unui canal betonat şi a drumului în satul Barza, Valea Popeşti, o lucrare complexă, care a rezolvat problema locuitorilor satului Barza, nevoiţi să folosească albia pârâului pentru acces în drumul principal (DJ 678 – centrul comunei), albie care, în perioadele ploioase, devenea impracticabilă. Această lucrare, în valoare de 11 miliarde de lei vechi este cea de-a treia realizată de RAJDP Vâlcea în comuna Budeşti, celelalte două fiind: „Consolidare drum şi amenajare albie în punctul Arvinte” şi „Modernizare DC Budeşti-Brânduşari”.

 

 

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare prin programul guvernamental PNDL-2?

 

Ionel Vlădulescu: Prin Ministerul Dezvoltării avem trei investiţii în procedura de licitaţie, în acest moment. Este vorba despre introducerea sistemului de canalizare în satele Linia şi Racoviţa, despre construirea podului peste pârâul Sâmnic în punctul DC 30 – Androneşti şi de construirea unei grădiniţe cu program normal în centrul localităţii. Toate cele trei proiecte sunt în procedură de licitaţie, urmează căile legale pentru a finaliza procedura şi a semna contractul de execuţie a lucrărilor. Sperăm ca licitaţiile să se termine cât mai repede, posibil ca la grădiniţă şi la pod să înceapă lucrările anul acesta. Am văzut că nu avem contestaţii la cele două obiective şi, dacă timpul ne va permite, vom demara lucrările în acest an. În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, cu siguranţă vom începe în primăvară, pentru că vine sezonul de iarnă şi nu putem lucra pe drumul naţional. Acestea sunt cele şase investiţii cu fonduri de la Guvern, cele trei pe care le-am finalizat pe situaţii de urgenţă şi acestea trei, pe care le avem în procedura de licitaţie. Restul investiţiilor sunt din bugetul local, şi sigur că avem şi noi proiecte depuse din fonduri europene.

 

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre proiectele cu fonduri europene? Ce investiţii se vor realiza la Budeşti, cu bani externi?

 

Ionel Vlădulescu: Avem proiecte depuse pe fonduri europene, sunt în proceduri de evaluare, încă nu am semnat contracte de finanţare pentru alte investiţii mari. Este vorba despre asfaltarea drumului din satul Barza de 3 kilometri şi un pod peste pârâul Sâmnic prin AFIR Craiova, şi încă un proiect care cuprinde 20 de drumuri de tarla, în total 6 kilometri. Totodată, am depus încă un proiect, prin POR, pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea şcolii din satul Budeşti, şi sperăm să primim finanţare. Noi avem experienţe prin POR, proiecte europene care s-au derulat foarte bine, şi ne dorim ca şi acest proiect să fie finanţat, un proiect foarte util pentru comunitate.

 

Impact real: Ce strategie veţi adopta pentru introducerea reţelei de gaz metan la Budeşti, după licitaţia eşuată pentru desemnarea unui operator?

 

Ionel Vlădulescu: A existat o licitaţie publică a Ministerului Energiei pentru concesionarea reţelei de gaz pe raza localităţii Budeşti, licitaţie la care nu s-a prezentat nici o firmă. Procedura urmează să o reluăm noi, la nivel de localitate, pentru desemnarea unui operator. Aşteptăm normele de aplicare în acest sens, norme care nu au apărut până la momentul actual. Cum apar, imediat, derulăm procedura de licitaţie. Vom încerca, pentru că altă variantă în acest moment nu există. Am înţeles că există discuţii pentru un PNDL-3 exclusiv pentru reţeaua de gaze. Ar fi un lucru foarte bun, mai ales că la o întâlnire cu vicepremierul Paul Stănescu ni s-a transmis că se încearcă deblocarea şi înfiinţarea unui program special pentru gaze. Ar fi mult mai uşor pentru noi, dar oricum, în orice situaţie, vom derula proceduri de licitaţie după ce vor apărea normele de aplicare ale legii. Vom ţine licitaţii până se va prezenta un operator, nu vom renunţa la introducerea reţelei de gaz, şi veţi vedea că vom avea gaze la Budeşti. Nu vă pot da termene exacte, însă, cu siguranţă, vom avea reţea de gaz în localitate. Avem proiectul pregătit pentru o distanţă de 14 kilometri în zone care cuprind întreaga localitate. Ulterior, în funcţie de solicitări, vom face şi extinderi.

 

Impact real: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ al activităţii după doi ani şi trei luni de mandat, cum ar arăta acesta? Sunteţi mulţumit de realizări?

 

Ionel Vlădulescu: Am venit în faţa cetăţenilor cu un program electoral, cu obiective care trebuie şi pe care mi-am asumat că le voi realiza. Majoritatea dintre ele sunt realizate deja până în acest moment, mai sunt doi ani până la terminarea mandatului şi voi continua dezvoltarea localităţii şi cu ceea ce mi-am propus. Sigur că sunt lucruri, cum am spus despre reţeaua de gaze, care nu depind de mine în totalitate şi am făcut şi voi face tot ce îmi stă în putinţă ca, până la terminarea mandatului, măcar să începem introducerea reţelei de gaz în localitate. Sunt anumite lucruri pe care mi le-aş dori, le-am promis şi sper să le realizăm cât mai repede. În ansamblu sunt mulţumit de realizările mele şi de faptul că obiectivele pe care le-am realizat sunt lucruri bine făcute atât în acest mandat, cât şi în mandatele trecute, când am ocupat funcţia de viceprimar. Consider că am experienţa necesară, ştiu ce înseamnă administraţia şi cum să dezvolt o localitate aşa cum trebuie, astfel încât tot mai mulţi cetăţeni şi investitori să beneficieze de proiectele realizate la nivelul localităţii. Sunt convins că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine, nu ne oprim cu investiţiile şi veţi vedea că, dacă reuşesc să obţin şi următorul mandat, voi realiza ce mi-am propus pentru dezvoltarea localităţii. Localitatea Budeşti va căpăta o înfăţişare-emblemă pentru celelalte localităţi din judeţul Vâlcea.

 

Impact real: Ce bani a primit localitatea Budeşti la ultima rectificare bugetară, şi dacă veţi reuşi să vă descurcaţi cu aceşti bani până la sfârşitul anului?

 

Ionel Vlădulescu: Localitatea Budeşti la rectificarea bugetară a primit „zero” lei. Contrar aşteptărilor şi a listei apărute în spaţiul public şi pe site-ul ministerului Finanţelor, noi nu am primit nici un ban la rectificare, probabil s-a considerat că avem prea mulţi, şi de aceea nu am primit nimic. Până la acest moment eu nu am primit nici o adresă de la Ministerul Finanţelor, deci pentru noi rectificarea este „zero”. Din contră, ni s-a solicitat să returnăm 56.000 de lei. Dacă cifrele din lista respectivă se vor adeveri, atunci s-ar corecta o eroare produsă la începutul anului, când localităţii Budeşti i-a fost înjumătăţit bugetul. Dacă nu se producea aceasta eroare, atunci noi puteam programa anumite investiţii pe care ni le-am mai fi dorit să înceapă în localitate şi ne descurcam mult mai bine până la sfârşitul anului. Am fi putut face măcar licitaţiile pentru obiectivele pe care le doream să înceapă în primăvara anului viitor.

 

Impact real: Care a fost cel mai bun an pentru localitatea Budeşti? Când s-au realizat cele mai multe investiţii?

 

Ionel Vlădulescu: Cel mai bun an cu privire la bani şi la investiţii a fost 2016. Şi anul 2017 a fost unul bun, deoarece s-au continuat o parte dintre investiţiile începute în 2016, plus altele noi. Însă, 2018 din cauza faptului că ne-a fost înjumătăţit bugetul la începutului anului, a trebuit să ne adaptăm şi să facem doar ce ne permite bugetul. Nouă ne-a fost afectat bugetul cu aproape un milion de euro.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *