Gabriel Ţolea: „Oamenii nu sunt interesaţi de hârtii, ei vor să vadă investiţii în comună”
Primarul comunei Mălaia, Gabriel Ţolea a tras linie şi a făcut bilanţul, după doi ani în fruntea administraţiei locale din Mălaia. Cum arată bilanţul activităţii sale la jumătatea mandatului, ce investiţii pentru modernizarea infrastructurii vor fi prioritare în următoarea perioadă, dar şi ce strategie are pentru dezvoltarea turistică a localităţii, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Trăgând linie, cum ar arăta bilanţul activităţii dumneavoastră de la primărie, după primii doi ani de mandat?
Gabriel Ţolea: Au trecut doi ani şi ceva, şi nu am realizat mai nimic. Poate lumea crede că nu fac nimic, că stau degeaba la primărie. Ca o concluzie, trebuie să încerci să faci cât mai multe lucruri din bugetul local, pentru că de fonduri externe este foarte greu să te atingi. Depui proiecte, aştepţi, nu ai nici o garanţie că se vor finanţa, apoi te demoralizezi şi constaţi că ai pierdut vremea degeaba, cu hârtii şi documentaţii. Problema este că bugetul local te ajută să faci doar lucrări de întreţinere, nu investiţii mari. Pentru investiţiile mari ai nevoie de fonduri externe, guvernamentale sau europene. Când am preluat frâiele acestei administraţii locale nu am avut nici un proiect pe care să-l continui. Acest lucru este din cauza faptului că la Mălaia nu s-au atras niciodată bani de la stat sau europeni, toate investiţiile s-au făcut cu bani alocaţi din bugetul local. Proiecte nu s-au întocmit fiindcă este o muncă imensă, trebuie să faci potecă la ministere. Trăim într-o ţară a hârtiilor, umbli de nebun pe la toate uşile. Fosta administraţie a încercat câteva proiecte în 2009, dar s-a lovit de tot felul de piedici, şi nu a mai continuat. Sistemul administraţiei publice este destul de greoi din cauza birocraţiei, avem senzaţia că alergăm singuri şi, când să ajungi la final, dai cu capul în perete.
Impact real: Ce îşi doresc, concret, oamenii din Mălaia?
Gabriel Ţolea: Oamenii îşi doresc să vadă investiţii, orice, dar să vadă că se mişcă lucrurile. Îşi doresc o infrastructură bună, îşi doresc apă, canalizare, drumuri modernizate şi poate că au dreptate să nu mai aibă răbdare. Oamenii nu sunt interesaţi de hârtii, ei vor să vadă lucruri concrete, investiţii în comună. Au dreptate să fie supăraţi, nu mai am nici eu încredere să depun proiecte. La început aveam impresia că voi muta munţii din loc, că dacă voi face proiecte există şansa să ne dezvoltăm, iar dacă nu, automat că nu vom reuşi. Mi-am dat seama pe parcurs că nu este chiar aşa. Nici eu nu am ştiut mersul lucrurilor, pentru că sunt multe lucruri care nu depind de mine, ca primar. În momentul în care primeşti un răspuns ca cel privind modernizarea căminului, că este eligibil proiectul, dar fără finanţare, normal că îţi pierzi încrederea, şi eşti dezamăgit. Noi cel mai mult pierdem timpul la întocmirea proiectelor din cauza populaţiei. Populaţia la Mălaia este mică, dar nimeni nu ia în calcul că suprafaţa comunei este de 40.000 de hectare.
Impact real: Care este stadiul proiectelor finanţate prin PNDL-2? Când vor demara, efectiv, lucrările la cele două proiecte?
Gabriel Ţolea: Pentru localitatea Mălaia, Guvernul a alocat 57 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere şi edilitare în satele Săliştea, Mălăia şi Ciungetu. În prezent suntem în procedura de licitaţie cu partea de execuţie. Acum suntem la mâna sorţii. Eu sunt omul care spune lucrurilor pe nume: ori câştigă o firmă „agreată”, ori una care are putere financiară. Prin PNDL-2 se decontează, adică trebuie să faci lucrarea, să fie semnată recepţia, trebuie depusă documentaţia şi abia apoi primeşti banii. Din acest motiv mi-aş dori să câştige o firmă puternică. Nu mi-aş dori să prindem o firmă care îndeplineşte toate criteriile conform licitaţiei, inclusiv preţul cel mai mic şi apoi să nu aibă puterea financiară să execute lucrarea. Îmi doresc să finalizăm licitaţia şi, în primăvară să începem lucrarea. Acum este clar că timpul nu ne va permite, ne aşteptăm deja la ninsori.
Impact real: Despre fondurile europene ce ne puteţi spune? Se pliază comuna Mălaia condiţiilor de accesare a banilor europeni?
Gabriel Ţolea: Am reuşit şi am semnat cererea de finanţare pentru terenul de sport multifuncţional, proiect derulat prin GAL Castra Traiana, din care facem şi noi parte. Ne grăbim să luăm toate avizele, pentru că ne dorim să-l şi realizăm anul acesta. Este primul proiect european pe care localitatea Mălaia reuşeşte să-l acceseze. Am nevoie de foarte multe avize, birocraţia aceasta ne omoară. Dar, acesta nu este singurul proiect pe care noi l-am depus cu fonduri europene. Am mai depus un proiect privind modernizarea căminului cultural, care a primit aviz de eligibilitate, însă fără finanţare. Am fost foarte dezamăgit când am văzut că suntem al doilea proiect de sub linie, însă toată lumea mă încurajează să stau liniştit că, în urma licitaţiilor, se vor face economii şi fondurile respective se vor repartiza către următoarele proiecte. Fiind pe locul doi sub linie, există o şansă foarte mare să prindem şi noi proiectul în cea de-a doua sesiune. Valoarea proiectului este de 500.000 de euro.
Impact real: Guvernul a adoptat o ordonanţă privind extinderea cotei TVA la 5% pentru domeniile şi activităţile turistice, scopul fiind promovarea turismului. Poate fi benefică această măsură pentru proprietarii de pensiuni din zonă?
Gabriel Ţolea: Legiuitorul ar trebui să nu mai dea voie să se folosească anumite pensiuni de tertipul potrivit căruia îşi declară pensiunea ca locuinţă şi plătesc la fisc cazarea pentru o cameră sau două. Aceste chestiuni sunt neurmărite, din punctul meu de vedere, şi atunci apare o concurenţă neloială. Am avut şi noi discuţii pe această tema în comună, dar nu am eu putere, în acest sens. Este simplu: cine este pensiune, să se declare ca fiind pensiune şi Guvernul ar trebui să vină cu ceva facilităţi pentru pensiuni. Reducerea TVA-ului nu este mare lucru, trebuie făcut mai mult de atât. Activitatea turistică trebuie văzută drept principala cale de dezvoltare durabilă a localităţii. Datoria noastră este să introducem utilităţile în localitate, apoi totul va veni de la sine, fiindcă aşezarea localităţii favorizează într-un mod benefic dezvoltarea turismului. Trebuie să identificăm fonduri, însă acest domeniu, al accesării fondurilor este în prezent limitat, fiindcă de la fondurile europene ne-am luat gândul, din cauza condiţiilor aberante impuse în programele europene.
Impact real: Se anunţă o nouă rectificare bugetară, în luna noiembrie. Ce speranţe aveţi, în acest sens?
Gabriel Ţolea: Noi nu mai avem nici o speranţă. Sunt aproape sigur că şi de această dată vom primi tot zero lei. Vom încerca să ne descurcăm aşa cum putem, până la finele anului. Bugetul localităţii Mălaia nu este unul foarte mic, din fericire ne putem acoperi cheltuielile de funcţionare, salariile şi să ne mai rămână bani şi pentru mici „cârpeli”. Însă, localitatea are nevoie de proiecte mari în infrastructură, investiţii pe care nu vom reuşi să le realizăm niciodată, din bugetul local.
Ramona BĂLTEANU