La Cluj există mai multe muzee pe care copiii dumneavoastră nu le vor uita prea uşor, după ce le vor vizita.

Unul dintre cele mai interesante este Muzeul de Mineralogie, situat în strada Mihail Kogălniceanu nr. 1 din Cluj-Napoca, şi care deţine aproximativ 16.500 de exponate, grupate în mai multe colecţii. Colecţia de geme cuprinde aproximativ 230 de pietre preţioase şi fine, majoritatea faţetate, şi reprezintă una dintre atracţiile muzeului. Pietrele rare sunt expuse şi astăzi în vitrina originală a muzeului, din secolul al XIX-lea. Una dintre colecţiile de rarităţi o reprezintă colecţia de meteoriţi, singura colecţie de acest fel din România, care întruneşte peste 200 de exponate din întreaga lume, reprezentând meteoriţi căzuţi pe toate cele 5 continente. Expoziţia de minerale descoperite pentru prima dată în România cuprinde 18 specii de minerale. Ele reprezintă rarităţi de minerale, cum ar fi: telur, silvanit, andorit, telurit, etc.

Un alt punct de interes pentru cei mici este Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie care se găseşte tot în clădirea centrală a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi deţine peste 50.000 de modele de obiecte, structurate în colecţii tematice. Colecţia de tipuri este cea mai valoroasă colecţie, şi cuprinde peste 200 de specii de plante şi animale fosile, dintre care 118 sunt incluse în Patrimoniul Naţional.

Sunt expuse în ordine cronologică plante fosile, animale nevertebrate şi vertebrate provenind din ţară şi din străinătate. De asemenea sunt expuse fragmente de ferigi uriaşe carbonifere, precum şi trunchiul silicifiat policrom din vestita pădure jurasică din Arizona. Pentru vizitarea muzeului este necesară programarea în avans, dar intrarea este liberă.
Muzeul Zoologic, înfiinţat în 1859, care aparţine tot Universităţii „Babeş-Bolyai” este şi el o atracţie importantă în Cluj Napoca. Numără în prezent peste 300.000 de piese şi se află la parterul Facultăţii de Biologie şi Geologie. Planul după care a fost construită această clădire este identic cu cel al Institutului de Zoologie din Napoli. În cadrul expoziţiei de bază sunt expuse şi animale care reprezintă rarităţi sau specii dispărute, ca de exemplu: vulturul-bărbos şi vulturul pleşuv, ambele specii dispărute definitiv din fauna ţării noastre, ornitorincul şi echidna din Australia.

Nu în ultimul rând, copiii vor fi încântaţi să vadă exponatele de la Muzeul Vivariu, situat pe strada Clinicilor nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie din Cluj Napoca.

Muzeul a fost construit între anii 1998-2001 din fondurile Universităţii „Babeş-Bolyai” şi este, de fapt, o grădină zoologică în miniatură, cu locuri special amenajate pentru creşterea în mediul natural a unor animale de talie mică. Expoziţia permanentă cuprinde în jur de 60 de specii de reptile, peşti, micromamifere şi păsări precum Vipera pufăitoare, Boa curcubeu, Gekko leopard, Varanul de Nil, Chinchila, Ţestoasă dobrogeană, Cameleon, Salamandra, etc.

Foto: Muzeul de Mineralogie

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *