Ruinele castelelor de la Cluj oferă fragmente de arhitectură veche

În judeţul Cluj putem descoperi ruinele unor vechi castele care, tocmai prin faptul că nu au beneficiat de prea multe intervenţii de consolidare din partea restauratorilor oferă astăzi pentru vizitatori mostre de arhitectură veche, neatinsă decât de patina timpului. Un astfel de castel este Castelul Haller din Coplean, comuna Căşeiu, aflat în apropiere de Dej. Veţi regăsi vechea reşedinţă a lui Ioan Haller, guvernatorul Transilvaniei între anii 1734-1755 în localitatea Coplean, lângă municipiul Dej. Aici se pot vedea şi astăzi adevărate fragmente de arhitectură veche. Clădirea este cunoscută şi sub numele de „Castelul cu scoici”, tocmai datorită motivelor arhitectonice sculptate în piatră aflate la ancadramentele ferestrelor. Piatra folosită la ridicarea castelului se presupune că ar fi provenit din fostul castru roman de la Samum.

Castelul a fost ridicat în mijlocul unei proprietăţi de formă dreptunghiulară, având un zid de incintă şi un turn la intrarea pe proprietate. În dreptul intrării principale a palatului era o terasă susţinută de şase coloane care aveau ca ornamente la partea superioară capiteluri în stil ionic. Ulterior au fost adăugate ornamente în stil rococo realizate de sculptorul vienez Anton Schuchbauer (1719-1789). Acoperişul, realizat în stil baroc, a fost distrus de un incendiu în anul 1920, iar după anul 1948 castelul a fost naţionalizat şi transformat în sediu pentru C.A.P. şi ateliere. Castelul este proprietate privată, dar poate fi vizitat, nefiind îngrădit.

Aceeaşi aparenţă tristă, dar impunătoare şi plină de mister oferă vizitatorilor şi castelul Bocskai din Aghireşu, situat în comuna cu acelaşi nume. În anul 1572, Bocskai Gyorgy ridică aici un castel impunător, în stilul renascentist transilvănean, având o incintă sub formă de trapez cu turnuri la colţuri, care se remarcă prin ancadramentele de piatră ale ferestrelor. Latura de nord era cea care asigura accesul în incintă, construcţia principală fiind poziţionată spre sud, având patru încăperi.

Proprietatea este moştenită de principele Transilvaniei, Istvan Bocskai, iar după moartea sa, în 1606, castelul va fi stăpânit de mai multe familii nobiliare precum Mikes, Haller sau Vargyas. Şi această clădire este astăzi proprietate privată, dar poate fi vizitat, nefiind îngrădit.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *