Gabriel Năstăsescu: „De anul viitor ne gândim la un parteneriat cu Consiliului Judeţean, pentru administrarea domeniului schiabil”

Primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următoarea perioadă. Ce strategie are pentru administrarea domeniului schiabil începând cu anul viitor, când va fi finalizată pârtia de schi de la Obârşia Lotrului, dar şi ce proiecte europene intenţionează să acceseze în acest exerciţiu bugetar, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Sezonul trecut, domeniul schiabil a fost deschis abia în luna februarie. Cum veţi proceda anul acesta, este pregătită pârtia de schi să-şi primească turiştii?
Gabriel Năstăsescu: S-au purtat discuţii cu administratorul care a pus sechestru acolo, Acomin Deva, ca în momentul în care stratul de zăpadă permite, să dea drumul domeniului schiabil. Până atunci se vor finaliza lucrările şi la parcarea supraterană, cea terană este deja finalizată. În concluzie nu vor fi probleme cu deschiderea pârtiei de schi iarna aceasta, la Voineasa. Mai durează puţin, însă nu există nici un pericol ca proiectul să nu fie finalizat. Deja se fac ultimele lucrări, mai sunt de pus grătarele la parcarea supraterană. Asfaltarea s-a făcut, inclusiv intrarea în domeniul schiabil. Mai este de turnat o singură placă, la casa liftului, care se va turna zilele acestea, cât va mai permite vremea. Oricum arată altfel, au început reviziile pentru instalaţia electrică şi, atunci când stratul de zăpadă va permite se va da drumul la domeniul schiabil. Valoarea de achiziţie pentru mentenanţă este 9.500 de euro, bani pe care îi va plăti Acomin şi pe care îi va lua din încasările de la domeniul schiabil.
Impact real: Anul 2018 va fi şi anul de finalizare al investiţiei la domeniul schiabil? Există pericolul să nu fie finalizată nici de data aceasta?
Gabriel Năstăsescu: Nu există, anul acesta se vor finaliza lucrările. Anul trecut s-au întâmplat mai multe lucruri: ne-au dat banii în decembrie şi am avut probleme cu constructorul. Şi acum avem ceva probleme, pentru că nu i s-a decontat tot şi ne-au acţionat din nou în instanţă pentru o sumă de 385.000 de lei, o sumă neachitată. Avem banii pentru finalizarea investiţiei, prin ordinul de ministru care a fost dat în luna mai şi în baza contractului de finanţare care s-a semnat pe 9 iulie 2018. Contractul de finanţare s-a semnat pe suma de 58 de miliarde de lei vechi, bani necesari pentru finalizarea investiţiei. Noi am mai achitat şi 600.000 de lei, partea noastră de cofinanţare la contractul semnat. Trebuie să găsim o soluţie pentru achitarea celor 385.000 de lei, poate vom reuşi prin arierate. Mă gândeam că, atunci când vor face rectificarea bugetară vor acoperi şi din arierate, dar se pare că nu este aşa.
Impact real: Dacă domeniul schiabil va fi dat în funcţiune începând cu luna decembrie, va reuşi administraţia locală să-şi achite toate datoriile către firma constructoare, la sfârşitul acestui sezon?
Gabriel Năstăsescu: Am reuşit să ajungem la zi cu plata datoriilor. Deocamdată, firma Acomin este administrator pe pârtia sechestrată, şi toţi banii pe care îi încasează intră în contul datoriilor. Dacă sezonul va fi unul bun, atunci vom reuşi să scăpăm de datorii astfel încât, de anul viitor, să găsim o soluţie pentru administrarea domeniului schiabil.
Impact real: De anul acesta, o nouă staţiune turistică a luat naştere în judeţul Vâlcea, la Vârful Roman. În acest caz, credeţi că fluxul de turişti care aleg Voineasa va fi mai mic?
Gabriel Năstăsescu: Pârtia de schi de la Vârful Roman a fost făcută prin investiţii private, un lucru foarte bun, ţinând cont că nu trebuie să stai să-ţi recuperezi banii, în urma deconturilor de la stat. Probabil şi preţurile practicate vor fi altele faţă de investiţiile făcute de stat, aşa cum este cazul domeniului schiabil de la noi. Nu cred că se va putea pune în discuţie o concurenţă între cele două domenii schiabile. Fiecare are frumuseţea lui, a zonei, şi sunt convins că iubitorii sporturilor de iarnă vor alege, în număr cât mai mare, ambele staţiuni. Este totuşi important faptul că va exista o implicare din partea Consiliului Judeţean şi a celor două administraţii locale, Horezu şi Vaideeni pentru crearea unei infrastructuri bune, care să fie pusă la dispoziţia investitorilor, şi de care să beneficieze turiştii care se duc în zona Horezu. De anul viitor ne gândim și noi să realizăm un parteneriat împreună cu Consiliului Judeţean, pentru administrarea domeniului schiabil. Domnul preşedinte ne-a oferit să facem serviciul la domeniul schiabil în parteneriat, Primăria Voineasa şi Consiliul Judeţean, pentru administrarea domeniul schiabil. Acest lucru ar însemna fonduri din partea Consiliului Judeţean pentru a califica oameni, şi mai multe lucruri. Însă, crearea unui serviciu turistic ar însemna şi o mentenanţă pe timp de vară, un lucru necesar. Vom vedea în ce măsură vom putea realiza acest parteneriat.
Impact real: Dacă tot am ajuns la capitolul infrastructură, DN7A a intrat într-un proces de modernizare. Care este stadiul lucrărilor în prezent, putem spune că avem un drum aşa cum ar trebui, pentru o staţiune turistică?
Gabriel Năstăsescu: CNAIR a turnat pe anumite porţiuni covoare asfaltice, în special în zonele unde drumul era plin de gropi. Au turnat covoare şi de 500-600 de metri. Acum drumul arată foarte bine, se asfaltează şi către Petroşani. Putem spune că avem o infrastructură bună către domeniul schiabil.
Impact real: Aţi reuşit să finalizaţi cele două proiecte finanţate prin PNDL-2?
Gabriel Năstăsescu: Avem două proiecte prin PNDL-2, unul care cuprinde asfaltarea străzii Decindea şi amenajarea unor spaţii de parcare şi cel de-al doilea proiect, care cuprinde repararea şi consolidarea podului peste pârâul Voineşiţa. Pentru cel din urmă a fost deja ţinută licitaţia şi în prezent se lucrează. S-au făcut apărările de mal, în prezent se toarnă culeele şi eu cred că, până la prima ninsoare, lucrarea se apropie de final. Pentru strada Decindea lucrarea s-a făcut prin atribuire directă şi se vor apuca de lucrări, însă trebuie terminate demersurile pentru primirea avizelor, care se derulează greoi. Cele două proiecte au o valoare totală de 8,3 miliarde de lei vechi. Mai avem şi proiectul de modernizare a unor drumuri, adică diferenţa care a mai rămas de asfaltat din proiectul prins prin PNDL-1.
Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre proiectul european pentru amenajarea trotuarelor şi a spaţiilor de recreere în localitatea Voineasa?
Gabriel Năstăsescu: Am reuşit să-l depunem, ne-a fost aprobată scrisoarea de intenţie, urmează să fie verificat tot proiectul şi să ne dea avizul de finanţare. Proiectul ajunge până la 4,8 milioane de euro şi va fi o investiţie de anvergură. Proiectul va cuprinde amenajarea a peste 4 kilometri de trotuare, construirea a două terenuri sintetice, modernizarea iluminatului stradal, precum şi dotarea cu mobilier stradal a zonei respective. În Voineasa sunt foarte multe lucruri de făcut. Acest proiect ar fi un prim pas pentru a schimba înfăţişarea staţiunii Voineasa. Sper să le placă şi celor care deţin pensiuni în zonă şi să se creeze mai multe spaţii de cazare. Ne dorim şi crearea de noi locuri de muncă, şi sperăm într-o revitalizare a staţiunii, în viitorul apropiat. Totodată, mai avem prin GAL achiziţionarea unor utilaje pentru stingerea incendiilor, o maşină de pompieri cu bazin de 350 de litri şi un ATV care are mai multe funcţii, inclusiv accesorii pentru deszăpezire. Cred că până la sfârşitul anului vom primi şi cele două utilaje.
Ramona BĂLTEANU