Mihai Ionescu: „Am ridicat din temelii patru biserici noi, cu sprijinul comunităţii”
Mihai Ionescu este primarul localităţii Cernişoara din anul 1992. Aflat la al şaptelea mandat, spune că aceşti ani au adus o atmosferă de permanenţă şi continuitate în localitatea pe care o conduce, iar aspectul că face parte din generaţia veche a contat mult pentru alegători. Primarul localităţii Cernişoara vrea să fie alături de oameni în continuare. „Eu am încercat să slujesc comunitatea, să administrez localitatea şi să fac mai puţină politică, pentru că, din partea politicului nu am fost ajutaţi cu nimic”, ne spune primarul.
Pe teritoriul comunei există şapte biserici, dintre care patru au fost construite din temelii, cu sprijinul primarului Mihai Ionescu şi al administraţiei locale din Cernişoara: „Am făcut din ‘92 şi până în prezent patru biserici noi, ortodoxe, cu sprijinul comunităţii din satele respective. De exemplu, la Modoia am format un consiliu de coordonare al bisericii, care s-a dus prin ţară, după bani. Aşa am procedat şi pentru satul Cernişoara, unde s-au construit două biserici, dar şi pentru satul Obârşie”, a precizat primarul. Cu toate acestea, alesul PSD susţine că veneau mai mulţi oameni la biserică pe vremea lui Ceauşescu decât acum, şi se simte foarte afectat de lucrul acesta. În afară de cele patru biserici construite din temelii, administraţia locală a mai contribuit şi la reabilitarea unei biserici ale cărei picturi erau într-un stadiu avansat de degradare: „Am sprijinit refacerea picturilor în satul Mădulari. Acolo a fost biserica în care eu m-am botezat şi am ţinut cont de lucrul acesta, este locaşul meu de cult favorit”, a mai adăugat alesul PSD.
Bogăţia oamenilor din Cernişoara a fost munca
Primarul din Cernişoara spune cu nostalgie că, pe timpul lui Ceauşescu s-au păstrat tradiţiile şi cultura cu sfinţenie, ospitalitatea şi obiceiurile poporului român de mii de ani, adică s-a păstrat aproape intactă identitatea naţională, care în prezent sunt distruse de „puterile oculte mondiale, pe care le respectăm nespus, în idioţenia noastră. Scopul acestor mari puteri este acela de a ne controla şi a ne conduce prin distrugerea libertăţii de exprimare, a identităţii naţionale, a restrângerii unor drepturi fundamentale, dar şi prin controlul total asupra fiecărui individ în parte”, spune primarul. „Eu sunt social-democrat, unul care a trăit în comunism şi care a admirat comunismul. Dacă ar fi avut puţin patriotism, toţi aceia care ne-au condus ţara după aceea ar fi păstrat tradiţiile, cultura, obiceiurile, meşteşugurile, identitatea poporului român, şi ar fi pus bazele educaţiei. Copiii de astăzi nu ştiu să spună o poezie, pentru că legea învăţământului se tot schimbă, de 27 de ani. Sunt supărat pentru că am iubit locul acesta, unde m-am născut, şi văd cum marile puteri au distrus identitatea poporului nostru. Pentru mine, Ceauşescu a fost cel mai mare patriot al României dintre toţi câţi au fost, el a făcut din ţara aceasta o minune. Erau familii care avea şi câte 10 copii şi toţi mergeau la şcoală, fiecare avea o meserie, un loc de muncă asigurat, dar şi o casă. La noi în localitate era bogăţie, oamenii, o parte mergeau la C.A.P., la cosit şi culesul recoltei şi veneau cu maşinile pline cu grâu şi cu porumb. Bogăţia oamenilor de aici a fost munca. Unii munceau vara, la cules de fructe la munte, alţii la mină, o parte pe platforma chimică. În fiecare dimineaţă plecau şi veneau autobuze pline ochi cu oameni spre locurile de muncă. Era ţara unde toată lumea avea un loc de muncă, nimeni nu stătea pe stradă să urle şi să arunce injurii nefondate doar aşa, pentru că vor să iasă în stradă ca să se vadă la televizor, sau că primească bani de la acest George Soroş”, declară primarul.
Claudia Şchiopu