Butoaiele de la Seaca nu mai sună a gol. Centrul expoziţional de la Călimăneşti şi-a găsit utilitatea
  • Un singur pavilion mai este liber din totalul de cinci ale Complexului de la Seaca, care va adăposti, începând cu anul viitor, exponate de arme medievale de la muzeul Brukenthal din Sibiu

 

În 2011, la Seaca se inaugura cel mai modern centru de expoziţii din ţară şi al doilea că mărime după Romexpo. Investiţia totală a fost de 11 milioane de euro, mare parte bani europeni. „Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia”, a fost finalizat de către autorităţile locale din Călimăneşti, în colaborare cu cele judeţene.  Până de curând, investiţia a mers pe pierdere, creând, în ultimii ani, găuri mari atât în bugetul Consiliului Judeţean dar mai ales în cel al oraşului Călimăneşti. Inaugurat cu surle şi trâmbiţe în urmă cu 8 ani, Centrul Expoziţional se dorea a fi un boom al mediului de afaceri şi de turism din judeţul Vâlcea. Însă socoteală de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg şi în aceşti ani „butoaiele” expoziţionale au fost „umplute” doar cu evenimente sporadice. Totodată, incompetența managerială şi-a spus şi ea cuvântul, Centrul fiind la un pas de a intra în insolventă, din cauza unor sentinţe judecătoreşti definitive prin care societatea care coordona activitatea era obligată la plata unor sume de bani, reprezentând salarii neplătite pe mai multe luni de zile. Astfel că, atât primăria Călimăneşti cât şi Consiliul Judeţean au fost bune de plată, tocmai pentru a evita intrarea în insolvență şi implicit returnarea celor aproape 6 milioane de euro primiţi de la Uniunea Europeană.

 

 

În 2018, Consiliul Judeţean Vâlcea şi-a luat mâna de pe Centrul Expoziţional

 

În urmă cu două luni, consilierii judeţeni au luat decizia de a dizolva, după cinci ani de la înfiinţare, societatea sub tutela căreia funcţiona Centrul Expoziţional, lăsând pe umerii administraţiei locale din Călimăneşti funcţionarea şi întreţinerea „butoaielor” expoziţionale. Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu declara, la momentul respectiv, ca rolul instituţiei pe care o conduce în acest proiect s-a încheiat, iar investiţia intra sub tutela exclusivă a primăriei Călimăneşti: „Consiliul Judeţean şi-a îndeplinit obligaţiile, a pus bani, a făcut societatea, cinci ani am asigurat sustenabilitatea, s-au încheiat cei cinci ani, beneficiarul acestei investiţii este Primăria Călimăneşti şi Consiliul Local Călimăneşti. Prin urmare, se duce această investiţie acolo unde îi este locul şi va fi administrată de cel pentru care s-a construit”, declara, pe 30 septembrie 2018, preşedintele Constantin Rădulescu.

 

Florinel Constantinescu: „Inactivitatea de la Centrul Expoziţional ne producea o imagine negativă”

 

 

Primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu recunoaște ca administrația locală din Călimănești a făcut eforturi mari pentru a susține activitatea centrului și să-i găsească, în toți acești ani, o utilitate: „De-a lungul timpului, am tot încercat să rezolvăm această problemă, atât în ceea ce priveşte bugetul oraşului Călimăneşti cât şi pentru aşezarea respectivă, fiind exact la intrarea în oraşul nostru şi de fiecare dată, inactivitatea de acolo ne producea o imagine negativă şi nu una pozitivă, aş spune, pentru care a fost finanţat şi realizat un astfel de proiect, de expoziţii şi întâlniri la un nivel înalt. Avem o capacitatea foarte mare acolo, un pavilion mare şi alte patru mai mici. Pot spune că, în prezent, pavilionul mare este închiriat pe tot parcursul anului şi trei din pavilioanele mici sunt închiriate şi beneficiază de contracte pe parcursul a mai multor ani, trei sau cinci ani. Un singur pavilion nu are o activitate reglementată, respectiv cel pentru care Muzeul Judeţean Vâlcea şi-a exprimat dorinţa, împreună cu Consiliul Judeţean Vâlcea şi printr-un protocol de colaborare cu Muzeul Brukenthal Sibiu, pentru a realiza o expoziţie cu piese de la cele două muzee, fapt ce ne-a făcut să acceptăm ideea dânşilor şi să nu închiriem acel pavilion pentru alte activităţi. Cu alte cuvinte, rezultatele proiectului deja sunt vizibile şi nu mai ocupă nici cheltuieli din bugetul local şi ne dau siguranţa unui proiect, aşa cum a fost conceput, economic şi să aducă venituri pentru bugetul local”, a spus primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *