Consiliul Judeţean nu renunţă la ideea preluării Clinicii de recuperare de la Călimăneşti. Constantin Rădulescu: „La cum arată clădirea, trebuie să obţinem un preţ bun”
Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunţat, în cadrul ultimei conferinţe de presă, că a luat decizia de a înființa o comisie formată din consilieri judeţeni de la toate partidele care să reia negocierile cu proprietarii Clinicii de Recuperare Balneofiziologică din Călimăneşti pentru ca administraţia judeţeană să intre în posesia clădirii, care se află într-un proces avansat de degradare.
Consiliul Judeţean Vâlcea nu este la prima încercare de acest gen, în ultimii zece ani, inclusiv fostul preşedinte Ion Cîlea a încercat, de mai multe ori, cumpărarea clădirii în care funcţionează una din cele mai cunoscute clinici de recuperare din România. Fostul şef al judeţului nu a avut sorţi de izbândă, din cauza preţului foarte mare pe care proprietarii îl cereau. În urmă cu opt ani, proprietarii, care şi-au câştigat în instanţă drepturile, au solicitat nu mai puţin de 1.8 milioane de euro pentru clădire, iar Consiliul Judeţean nu era dispus să ofere decât 800.000 euro. În toţi aceşti ani, clădirea s-a degradat pe zi ce trece, iar preşedintele Consiliului Judeţean trage speranţa că va obţine un preţ bun şi în sfârşit, clădirea va intra în proprietatea judeţului.
Clinica, asaltată de bolnavi. Doi ani pe lista de aşteptare
Pacienţii care vin să se trateze la Clinica de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Călimăneşti, din judeţul Vâlcea şi nu numai, sunt în general oameni trecuţi de prima tinereţe, iar majoritatea suferă de afecţiuni grave. Baza de tratament din Călimăneşti a rămas unica lor salvare, pentru că este singura din ţară unde se mai face recuperare gratuit. Bolnavii au însă de aşteptat şi doi ani ca să prindă un loc la clinică. Clinica de Recuperare se află în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi este singură unitate spitalicească din judeţ care se autofinanţează, chiar dacă chiria lunară impusă de proprietari nu este una mică. Dacă va reuşi preluarea clădirii, şefului judeţului Constantin Rădulescu are în plan obţinerea finanţării necesare pentru modernizarea clinicii.
„Mi-am exprimat public intenția de a nu mai tolera situația de la Clinica din Călimănești, condiţiile în care sunt îngrijiţi oamenii într-o clinică care, așa cum e ea acum, are contracte cu pacienții pentru încă un an și jumătate. Şi atunci, dacă o aveam în proprietatea județului, depuneam proiect la CNI, așa cum am făcut și cu Spitalul Vechi. Însă, nu e a noastră clădirea. Am format o comisie pentru reluarea negocierilor în vederea achiziționării clădirii respective, pentru că, așa cum știți, aparține unor proprietari privați. Comisia a avut deja două întâlniri cu proprietarii și urmează, însă nu aş putea da o data exactă şi să înceapă să negocieze pe bani. Sunt dispuși să o vândă și avem și o adresă în acest sens din partea proprietarilor care spun că doresc să o vândă. Nu aș vrea să discut mai mult de atât, pentru că sunt în curs negocierile și nu aș vrea să mă trezesc cu vreo abordare că are cineva vreun interes acolo. Va fi o procedură deschisă și am desemnat în comisie consilieri județeni din toate partidele politice pentru a negocia, să vedem la ce bani vom ajunge. Dar, la cum arată clădirea, noi trebuie să obținem un preț bun”, a declarat președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Ramona BĂLTEANU