Centenarul Marii Uniri, sărbătorit cu fast în oraşul unde s-a născut tricolorul. La Bălceşti, s-a arborat cel mai mare drapel din judeţ, de 1 Decembrie

Administraţia locală din Bălceşti a pregătit un program amplu de 1 Decembrie, când românii au sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. La iniţiativa primarului oraşului, Constantin Aleca, un steag tricolor de mari dimensiuni, 54 de metri pătraţi, pe un catarg de 18 m înălţime, a fost arborat, de Ziua Naţională a României, în cel mai înalt loc – Dealul Răii, de pe Valea Olteţului. Evenimentul, dedicat în cinstea creatorului drapelului naţional de azi, Petrache Poenaru, născut şi crescut la Bălceşti, a fost unul care s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, administraţia locală depunând un efort considerabil, în acest sens. Pentru eveniment, s-au alocat aproape 40.000 lei, economie pe care primăria Bălceşti a făcut-o prin antrenarea persoanelor care primesc ajutor social în „treburile” localităţii. Programul a debutat cu plecarea spre Dealul Răii, acolo unde s-a ţinut slujba de pomenire a înaintaşilor noştri, urmată de înălțarea tricolorului și dezvelirea plăcilor comemorative dedicate Centenarului Marii Uniri și lui Petrache Poenaru. Au luat parte la eveniment, alături de primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca, consilierii locali, primarii localităților vecine Făurești și Lăcusteni, precum și consilierii județeni Victor Stănculescu și Mihaela Andreianu.

 

Apoi, sărbătoarea s-a mutat în centrul oraşului, unde s-a intonat imnul la Monumentul Eroilor şi evenimentul a fost marcat printr-un program de cântece și poezii patriotice pregătit de elevii și cadrele didactice ale Liceului și Școlii Generale Petrache Poenaru. Totodată, au depus coroane şi au susţinut discursuri oficialitățile prezente. Momentul mult aşteptat a fost Hora Unirii, la care au participat, pe lângă oficialităţile locale şi judeţene şi locuitorii oraşului Bălceşti. Programul evenimentului a continuat cu „Crosul Centenarului” în jurul parcului central şi s-a încheiat, cu un program de muzică populară, muzica uşoară şi focuri de artificii. Au urcat pe scenă, în aplauzele celor prezenţi, Taraful Mitel Drăgulin, Cristian Bănăţeanu, Marcela Fota, Corala Magnus Medis, Valentin Sanfira şi Trupa Like Chocolate.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *