Simpozion şi gustări tradiţionale de Mica Unire, la Păuşeşti-Otăsău
Împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Romane va fi marcată, în stil tradiţional şi cu momente artistice pline de istorie susţinute de elevii din comuna Păuşeşti-Otăsău, sub îndrumarea cadrelor didactice. Spectacolul propriu-zis şi „filele” istoriei vor fi transpuse într-un simpozion denumit „Mică Unire sub Cuza Vodă” chiar în ziua de 24 ianuarie, la Şcoală Gimnaziala din localitate, eveniment la care vor participa elevi din mai multe localităţi vâlcene. Promotorul acestui eveniment este chiar primarul localităţii Păuşeşti-Otăsău, Cătălin Avan. 160 de ani de la „Mica Unire” şi al treilea an consecutiv când sărbătoarea tuturor românilor este marcată şi la Păuşeşti-Otăsău:
„În fiecare an, pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859- numită şi Mica Unire, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţa politică a celor două principate româneşti Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Este o zi specială pentru români, o zi care de trei ani încoace se sărbătoreşte şi la Păuşeşti-Otăsău, un moment în care trebuie să ne amintim cu admiraţie de reuşita eroilor noştri. Pentru că noi suntem cei care ne bucurăm astăzi de reuşitele lor, la fel cum mâine speram să se bucure copiii noştri de reuşitele noastre.”, ne-a declarat primarul Cătălin Avan.
La Păuşeşti-Otăsău se sărbătoreşte româneşte: pomana porcului şi ţuică fiartă
Sărbătoarea va continua şi în ziua de sâmbătă, 26 ianuarie, începând cu orele 16.30, când toţi cetăţenii din Păuşeşti sunt aşteptaţi la o „șuetă” la Căminul Cultural din centrul comunei. Primarul Cătălin Avan le dă întâlnire localnicilor la o „socializare” şi totodată şi la o dezbatere publică pe proiecte: „Ne vom întâlni, vom socializa, vom asculta şi o scenetă despre istorie susţinută de elevii din localitate şi le voi prezenta cetăţenilor proiectele realizate şi planurile investiţionale pe care le avem pentru anul acesta”, a mai spus Cătălin Avan. Nu vor lipsi nici gustările tradiţionale: pomana porcului şi ţuica fiartă, muzică, dansul şi voia bună. Simpozionul a devenit deja o tradiţie la Păuşeşti-Otăsău, fiind primul eveniment marcant al anului 2019, organizat de administraţia locală.
Ramona BĂLTEANU