EDITORIAL:  Primarii, aşezaţi pe coji de nucă în faţa guvernanţilor

Vând buget la reducere: două la preţ de unul, cu nişte paraziţi sociali bonus. Cam aşa ar suna un anunţ la mica publicitate dat de guvernanţi despre bugetul din acest an, doar-doar i-or îndupleca pe primari să nu mai facă atâta tărăboi şi să se aşeze cuminţi în genunchi, în faţa lor, eventual pe nişte coji de nucă, şi să aştepte cu capul plecat pomana electorală: bani pentru suplimentarea bugetelor, contra voturi.

Probabil că mulţi dintre primari nu realizează deocamdată, dar vor rămâne din nou fără bani pentru investiţii, ba poate şi cu câteva găuri prin vistieriile locale ciuruite de Dragnea & Co. Nu vă grăbiţi vă rog să o acuzaţi, de exemplu, pe tanti Viorica. Ea nici măcar nu a fost chemată la discuţii, probabil pentru că ar fi confundat deficitul bugetar cu gemul de căpşuni.

În lipsa madamei Dăncilă, care tăcea cu spor printre străini, gaşca veselă a lui Vâlcov a inventat din nou o şmecherie pentru a-i păcăli pe primari că li se măreşte bugetul, pentru ca, de fapt, să li se micşoreze. Aceeaşi metodă a fost folosită şi cu salariaţii, cărora chipurile le-au crescut salariile, dar între timp inflaţia a anulat deja aceste măriri. În realitate, primarii vor fi acum legaţi de mâini şi de picioare de actualul Guvern, pentru că vor avea pe cap şi povara cheltuielilor sociale, care, se ştie, în România nu sunt deloc mici. Sunt o grămadă de asistaţi sociali care abia aşteaptă să le întârzie cumva banii veniţi de-a pleaşca din bugete, pentru a o pune de nişte greve spontane, prin faţa primăriilor, şi a-i ameninţa pe primari că nu îi mai votează. Iar la echilibrare şi la pomenile promise prin intermediul Consiliilor Judeţene este altă poveste: acolo probabil că se află în fiecare cameră de discuţii câte o Biblie, de genul celei de la Referendum, pe care primarii trebuie să jure mai întâi credinţă şi voturi multe pentru PSD, de teamă să nu fie linşaţi de asistaţii sociali furioşi. Cam asta le pregăteşte Guvernarea PSD primarilor, de orice coloratură ar fi ei, cei mai afectaţi fiind, evident, primarii de oraşe mari, unde cheltuielile de acest fel sunt enorme. Cu alte cuvinte, băieţii de la PSD se spală de mâini de orice responsabilitate, aruncă toate lăturile în capul primarilor şi îi subjugă definitiv cu această ocazie, pentru a compensa scăderea dramatică din sondaje.

De ce încearcă Guvernul PSD să tergiverseze votarea bugetului creând din nou un scandal ieftin pe tema serviciilor secrete? Este foarte simplu: PSD + ALDE sunt la un pas de a pierde majoritatea parlamentară, iar singura lor şansă de a-şi satisface clientela politică este să plătească bani graşi la serviciile secrete pentru ca acestea, la rândul lor, să îi determine pe parlamentarii pe care îi controlează să voteze cu bugetul propus de PSD.

În Camera Deputaţilor, alianţa PSD-ALDE a pierdut majoritatea, la Senat mai rezistă un pic, deşi sezonul transferurilor este abia la început. Se poate ajunge, teoretic, şi în martie fără buget, sau chiar mai rău. Peste toate, există un risc de mari proporţii ca bugetul să cadă în Parlament, fiind prima dată când s-ar întâmpla aşa ceva.

Bugetul statului este considerat, sub aspect politic, un act de conducere statală, cu implicaţii uriaşe de ordin economic, social şi politic ale veniturilor şi cheltuielilor bugetare de stat. La noi, chiar dacă bugetul este făcut pe iluzii, nu pe încasări exacte, eşecul legiferării acestuia prin Parlament ar trebui să fie un motiv de demisie pentru orice Guvern. PSD a dus economia în gard, astfel că România a ajuns codaşa Europei de Est în privinţa deficitului bugetar real, singura unde economia încetineşte în loc să crească, singura cu inflaţie uriaşă. De ce? Din cauza cheltuielilor imense cu salariile bugetarilor şi cu pensiile speciale. Urmăm fidel modelul Greciei şi Venezuelei. În fiecare an (2017 şi 2018), PSD a tăiat banii de la investiţii (drumuri, poduri, şcoli, spitale) pentru a da bani la pensii speciale şi la găştile de partid. Prin aceste măsuri, care vor avea efecte pe termen foarte lung asupra economiei productive reale, PSD şi-a tras deja singur un glonţ în picior. Acum, pentru a atrage voturile necesare, a început pur şi simplu să vândă la reducere, ca la mica publicitate, o parte din buget către serviciile secrete, doar – doar şi-o mai păstra în acest fel o parte din credibilitate.

Ce face PSD pentru a-şi asigura liniştea? Cel mai probabil o înţelegere ocultă cu serviciile secrete, care controlează un anumit număr de aleşi. Dacă serviciile secrete se declară mulţumite de sumele alocate, în creştere spectaculoasă faţă de anul trecut (+69% STS, + 20% SPP etc.), este de aşteptat să-şi mandateze oamenii să voteze bugetul, altfel riscă să piardă banii respectivi. În acest caz, toate ieşirile de imagine ale lui Liviu Dragnea împotriva sumelor alocate serviciilor se devoalează ca fiind nimic altceva decât parte dintr-un scenariu de teatru ieftin, de stradă. Dacă ar fi fost după declaraţiile lui Nenea Liviu, SPP, de exemplu, ar fi avut acum bugetul înjumătăţit, nu majorat cu 20%.  

Dacă bugetul ar pica în Parlament, împotriva PSD s-ar deschide un front de atac atât de generos încât adversarii politici nu ar avea nevoie de o pleaşcă mai mare.

Guvernul Dăncilă nu ar intra în istorie doar ca unul al agramaţilor, ca un cabinet al incompetenţei şi al promisiunilor încălcate, ci şi ca singurul care nu a reuşit să îşi treacă bugetul prin Parlament. Măi băieţi, şi, dacă tot sunteţi aşa deştepţi, de ce să nu votăm de pe acum şi bugetul pentru anul 2020? Să fim siguri că măcar pe acela îl prindem!

Mihai Roman

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *