Păuşeşti Măglaşi, o perlă pe Valea Olăneştiului

În subsolul localităţii Păuşeşti Măglaşi, peste pârăul Olăneşti, în zona Preventoriu „zac” neexploatate izvoare cu apă sărată. Primarul localităţii, Alexandru Dediu spune că, în adâncime, pământul din această zonă adăposteşte rezerve mari de sare, asemenea celor de la Ocnele Mari.

Administraţia locală condusă de Alexandru Dediu este conştientă de bogăţiile localităţii şi spune că, în timp, potenţialul turistic ar trebui valorificat, iar localitatea ar putea fi alăturată staţiunilor balneoclimaterice din judeţ: „Peste răul Olăneşti, în zona Preventoriu, există o adevărată comoară, la propriu. În adâncuri, zona respectivă adăposteşte ape minerale sulfuroase şi izvoare cu apă sărată”, spune primarul localităţii, Alexandru Dediu.

Prin aşezare, localitatea Păuşeşti Măglaşi poate fi integrată pe harta turismului vâlcean

Primarul Alexandru Dediu realizează importanţa turistică pe care o deţine acest culoar de sub munte, şi spune că proiectul dezvoltării drumului mănăstirilor de sub munte, „Drumul Soarelui” este unul foarte important pentru localitate. Susţine în continuare proiectul, şi crede că viitorul întregului judeţ este turismul. În opinia sa, povestea măglaşilor trebuie redată actualei generaţii, fiindcă „Drumul Sării” drumul pe care „măgalşii”, locuitorii acestei aşezări, duceau bulgării de sare pescarilor din Giurgiu, Calafat şi Zimnicea a fost cunoscut vreme de mai multe secole: „Luăm lucrurile treptat şi, cu siguranţă, în câţiva ani şi localitatea noastră va avea un cuvânt de spus pe harta judeţului Vâlcea, şi din punct de vedere turistic. Scopul acestui traseu „Drumului mănăstirilor de sub munte” este de a lega toate aceste localităţi, în vederea dezvoltării turismului monahal, deoarece în fiecare dintre aceste localităţi se găsesc mănăstiri, biserici şi schituri de mare valoare istorică şi ecleziastică, monumente de arhitectură care trebuie cuprinse în acest circuit turistic. Pe acest drum s-ar putea construi pensiuni turistice care să valorifice potenţialul existent în zonă. Puţini ştiu că, la Bărbăteşti, sub Vârful Buila, se poate amenaja o pârtie de schi şi un sat de vacanţă care să colaboreze cu amenajarea turistică de la Vârful Romani. În subsolul localităţii Păuşeşti Măglaşi zac neexploatate ape minerale sulfuroase, şi sunt adăpostite mari rezerve de sare, asemenea celor de la Ocnele Mari. După ce vom finaliza tot ceea ce însemnă utilităţi: apă, canalizare, reţea de gaze şi drumuri asfaltate, vom căuta sursă de finanţare pentru o bază de agrement prin care să punem în valoare bogăţiile subsolului din localitatea noastră”, este de părere primarul din Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.

Alexandru Dediu: „Exploatarea turismului însemnă investitori, locuri de muncă bine plătite, dezvoltarea localităţilor

În localitate există un centrul de informare turistică amplasat în imediata vecinătate a Mănăstirii Sărăcineşti, într-o zonă intens circulată. El are menirea de a pune în valoare potenţialul turistic al comunei şi de promovare a obiectivelor şi traseelor turistice care deservesc întreaga zonă omogenă, alcătuită din staţiunea balneară Băile Olăneşti, Păuşeşti Măglaşi, Vlădeşti, Buneşti, Stoeneeşti, Bărbăteşti, Costeşti, Muereasca şi staţiunea balneară Călimăneşti: „Prin acest proiect se face cunoscută turiştilor zona Băile Olăneşti, inclusiv izvoarele termale, apoi avem localitatea Cheia, cu Mănăstirea Iezer-Pahomnie, către Stoeneşti este Mănăstirea Jgheaburi, spre Vlădeşti Mănăstirea Lacul Frumos, iar la Buneşti facem pe cât putem cunoscută tuturor aşezarea, şi faptul că „Drumul Sării”, drumul pe care se cărau bulgării de sare, a existat încă de pe vremea romanilor. Întreaga zonă reprezintă un sector economic care dispune de un valoros potenţial turistic de dezvoltare, neexploatat suficient, care poate deveni o sursă de atracţie pentru turişti. Asta însemnă investitori, locuri de muncă bine plătite şi dezvoltarea localităţilor”, a precizat Alexandru Dediu.

Claudia Şchiopu rcesPrivate”,”speeddialPrivate”,”statsPrivate”],”explicit��J�t

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *