Delegaţia primarilor de comune din Vâlcea solicită guvernanţilor eliminarea discrepanţelor dintre comune şi oraşe

În perioada 17-20 februarie, aproape 600 de primari de comună din toate judeţele ţării s-au întâlnit pentru a participa la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, în cadrul căreia s-a discutat despre probleme legate de bugetele locale, proiecte şi surse de finanţare.

La eveniment a participat şi delegaţia primarilor de comune din judeţul Vâlcea, condusă de preşedintele interimar ACoR Vâlcea, primarul comunei Vaideeni, Achim Băluţă. Toţi cei prezent la eveniment au putut avea un dialog direct cu miniştrii cabinetului Dăncilă, iar la problemele ridicate au primit clarificări şi promisiuni ferme.

Tema principală a lucrărilor a fost „Spaţiul rural românesc, spaţiu rural european”

Preşedintele interimar ACoR Vâlcea, primarul comunei Vaideei, Achim Băluţă spune că printre problemele dezbătute a fost şi politica de alocare bugetară decalată între mediul rural şi cel urban: „Tema principală a lucrărilor a fost „Spaţiul rural românesc, spaţiu rural european”. Sperăm că ceea ce s-a spus va rămâne în vigoare, iar eu am încredere în acest Guvern. Să sperăm că, în ceea ce ne priveşte pe noi, ca mod de abordare a bugetelor, nu vor fi modificări. Una dintre problemele care s-au ridicat a fost eliminarea discrepanţelor între municipii, oraşe şi comune, în funcţie de banii alocaţi pe locuitor, care sunt diferenţiaţi. Acest lucru a intervenit fiindcă, dacă ne ducem în ţările din Uniunea Europeană, vom vedea că localităţile sunt cartiere rezidenţiale ale oraşelor. O altă discuţie a fost referitoare la discrepanţa salarizării în administraţie, deoarece grila de salarizare la oraşe este mai mare decât cea de la comune. Administraţiile publice locale din comune sunt formatori de angajaţi în administraţia publică. Din păcate, observăm că o mare parte dintre angajaţi îşi caută ulterior un loc de muncă în primăriile din oraşe pentru un salariu mai mare şi pentru aceeaşi muncă, iar acest lucru cred că nu este corect. A fost un eveniment deosebit, unde premierul Viorica Dăncilă, cu întreg aparatul a stat de vorbă cu noi mai mult de cinci ore, timp în care a răspuns punctual, la toate problemele sesizate de primarii din România, indiferent de culoarea politică. Am încredere că alocarea bugetară din acest an pentru unităţile administrativ-teritoriale din mediul rural va fi mulţumitoare”, ne-a declarat preşedintele interimar ACoR Vâlcea, primarul comunei Vaideeni, Achim Băluţă.

Alexandru Dediu: „Întrunirea nu are culoare politică şi este utilă”

În aşteptarea promulgării bugetului naţional, primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu, prezent la eveniment este de părere că întrunirea a fost utilă, deoarece s-au putut afla în acest fel răspunsuri la mai multe întrebări ale primarilor chiar din partea miniştrilor cabinetului Dăncilă, legate de buget, debirocratizarea proiectelor europene şi prioritizarea unor investiţii la nivel naţional: „Această întrunire nu are culoare politică şi este utilă, pentru că ne spunem problemele într-un cadru oficial şi, astfel, sperăm ca acestea să fie auzite de factorii de decizie de la nivel naţional, şi să se poată găsi o rezolvare a lor. Consider că ar trebui să participe mai mulţi primari din judeţul nostru la acest eveniment, fiindcă pot participa astfel la întâlniri cu reprezentanţii ministerelor şi discuţii legate de problemele administraţiilor publice locale, despre bugete, proiecte sau surse de finanţare. Această problemă se va rezolva după ce vor avea loc alegerile pentru desemnarea preşedintelui filialei ACoR Vâlcea. De data aceasta, în cadrul evenimentului au fost dezbătute probleme pe care le-a ridicat fiecare primar, în special cu bugetul, debirocratizarea proiectelor europene, probleme legate cu Curtea de Conturi sau problemele pe care le întâmpinăm cu ANAF. Reprezentanţii Guvernul au promis că PNDL-2 va funcţiona în continuare, şi se vor face decontările conform finanţărilor, şi că la buget vom primi sumele în aşa fel încât vom fim mulţumiţi. Despre cheltuiala cu asistenţa socială ne-au spus că va rămâne ca şi până anul trecut”, ne-a declarat primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, liberalul Alexandru Dediu.  

Viorica Dăncilă declară că Guvernul a scos „ţara din noroaie”

La eveniment a participat şi premierul Viorica Dăncilă, care a declarat cu această ocazie că Guvernul „a scos ţara din noroaie” prin implementarea programelor de dezvoltare naţională, adăugând că un procent destul de mare din finanţările alocate prin aceste programe au mers către mediul rural. „Succesul programului PNDL-1, introdus de ministrul Dezvoltării din acea vreme, domnul preşedinte Liviu Dragnea, ne-au dat certitudinea că acesta trebuie continuat. Astăzi avem PNDL-2, programul de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Cu ajutorul acestor programe am scos ţara din noroaie, ca să mă exprim mai plastic. Aşa cum ştiţi, peste 70% din finanţarea atât din PNDL-1, cât şi din PNDL-2 a fost direcţionată către comune, demonstrând astfel că modernizarea satului românesc nu mai este doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete, puse în practică”, a declarat Viorica Dăncilă.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *