Gabriel Țolea: „Mi-am propus ca 2019 să fie cel mai puternic an, din punct de vedere investiţional”

Gabriel Ţolea, primarul comunei Mălaia a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, precum şi intenţiile administraţiei locale în vederea modernizării infrastructurii. După trei ani de mandat, liberalul Ţolea trage linie, iar rezultatele muncii depuse până în prezent se vor reflecta în proiectele care urmeayă să înceapă în această primăvară. Asfaltări de drumuri, reţea de alimentare cu apă sau amenajarea unui teren de sport sunt doar câteva dintre investiţiile care se vor realiza în 2019, la Mălaia.
Impact real: Ce aşteptări aveţi de la bugetul de anul acesta, care întârzie să apară?
Gabriel Țolea: Deocamdată şi noi aşteptăm să vedem sumele pe care le vom primi, ca apoi să prioritizăm investiţiile. La cum se derulează lucrurile, dacă vom avea buget prin aprilie ar fi foarte bine. Cred că fiecare administraţie locală aşteaptă să vină bugetul, pentru ca apoi imediat să organizeze şedinţă de Consiliu Local şi să dea drumul la treabă. Eşti în colaps, nu poţi să faci nimic fără bani. Normal că ne-am creionat şi noi o listă de investiţii, dar, deocamdată, nu ştim ce vom putea realiza din ea. Mi-am propus ca 2019 să fie cel mai puternic an din punct de vedere investiţional, pentru că, dacă laşi toate treburile pentru 2020 ajungi la vorba alegătorului: ce a făcut primarul până acum? Cu toate acestea, un curs normal al unui mandat aşa se derulează: ajungi în funcţie, începi să vezi despre ce este vorba, te apuci să faci proiecte, în al treilea an se aprobă şi cam în cel de-al patrulea an începe derularea investiţiilor.
Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare?
Gabriel Țolea: 2019 este anul investiţiilor la Mălaia, pentru că am semnat contractul de lucrări la proiectul privind alimentarea cu apă la Sălişte şi Ciunget, şi aşteptăm vremea bună, să putem începe lucrările. S-a definitivat licitaţia încă din luna februarie, a câştigat o firmă din Vâlcea, şi sperăm să fie un constructor serios, pentru a realiza lucrarea. La acest proiect ne dorim să începem lucrarea în ambele sate în acelaşi timp. Pentru satul Sălişte trebuie înlocuită toată reţeaua, care este făcută de acum 50 de ani. La Ciunget trebuie făcute inclusiv captarea, bazinele de apă şi tot ce mai implică alimentarea cu apă. În decembrie începusem amenajarea terenului de sport, un proiect prin GAL, dar ne-am oprit, pentru că nu ne-a mai ajutat timpul. Ne-am propus să finalizăm până de Paşte şi această lucrare. Nu am fost adeptul grăbirii lucrărilor, pentru că am considerat că le facem o singură dată, şi trebuie făcute bine. În schimb, am avut o problemă la proiectul care cuprinde modernizarea drumurilor, în sensul că nu s-a prezentat nici un ofertant la licitaţie. Am reluat procedura, şi sperăm ca, în scurt timp, să putem începe lucrările şi la acest proiect. Majoritatea constructorilor serioşi şi-au luat deja lucrări, avantajate au fost UAT-urile care au scos primele proiectele la licitaţie. Proiectul cuprinde modernizarea tuturor drumurilor din satul Mălaia, în jur de 6 kilometri. Toate aceste proiecte amintite le avem în derulare cu fonduri guvernamentale. Eu o spun continuu, şi nimeni nu ia în considerare: ar trebui să existe o strategie clară pentru modernizarea infrastructurii, adică întâi trebuie introduse apa şi canalizarea, gaze şi abia apoi modernizate drumurile.
Impact real: În acest sens, ce noutăţi ne aduceţi despre proiectul de canalizare pentru localitatea Mălaia?
Gabriel Țolea: Nouă nu ne-a fost acceptat proiectul prin PNDL-2 privind introducerea reţelei de canalizare, pe motiv că am fost prinşi, în urmă cu câţiva ani, de ADI Apa, în proiectul pe care urmează să îl realizeze cu fonduri europene, în baza unui acord de principiu dat la vremea respectivă de administraţia locală. Fac precizarea că noi nu suntem nici măcar membri în ADI Apa Vâlcea, Consiliul Local nu doreşte acest lucru. Însă am avut de pierdut prin faptul că nu am fost prinşi pe fonduri guvernamentale, din acest motiv. Normal mi se părea ca, în momentul în care introduci alimentarea cu apă, să bagi şi canalizarea, adică eu aşa văd lucrurile. Cert este că nu vom putea face o astfel de lucrare din bugetul local niciodată. Costurile sunt foarte mari, şi bugetul nu ne permite. Nici Consiliul Judeţean, oricât de mult ar vrea să te ajute, nu ar avea cum, pentru că nici ei nu dispun de bani pentru asemenea investiţie. Singura şansă rămân tot fondurile de la Guvern, sau cele europene. Pentru cele europene nu ne încadrăm, populaţia este una scăzută, şi de aici încep toate problemele.
Impact real: Aveţi un proiect european pentru modernizarea căminului cultural din centrul localităţii. Ce informaţii ne aduceţi despre acest proiect?
Gabriel Țolea: Aveam speranţe că acest proiect ar putea să prindă finanţare. Sunt dezamăgit, fiindcă proiectul de modernizare a căminului cultural a fost anulat, după ce a fost depus la AFIR şi am fost verificaţi de AFIR Craiova, apoi de cei de la Bucureşti. Am fost ulterior informaţi că proiectul este eligibil, dar fără finanţare. Am înţeles că mai sunt situaţii de genul acesta, nu neapărat pentru cămine culturale, ci și pentru alte obiective. Eu, personal, nu am înţeles cum vine asta, dar am sperat. Supărarea a fost şi mai mare atunci când am văzut că proiectul a fost al doilea sub linia de finanţare. Sunt optimist din fire. Dacă ar mai exista o speranţă ar fi ca, din licitaţiile care vor avea loc, banii care ar rămâne să fie repartizaţi pentru următoarele proiecte. Atunci poate aş avea noroc. Modul de accesare a banilor europeni este foarte greoi. În loc să simplifice lucrurile pentru a atrage cât mai mulţi bani, autoritățile mai mult le complică. Prin simplificat putem înţelege verificări, vizite în teren, şi apoi să se dea acceptul pentru asigurarea finanţării. Cred că problema este această birocraţie excesivă şi, până la urmă, tind să cred că fondurile europene sunt direcţionate pentru dezvoltarea altor zone.
Impact real: Majoritatea proiectelor au fost realizate, la Mălaia, cu fonduri locale. Anul acesta ce intenţionaţi să realizaţi, din bugetul propriu?
Gabriel Țolea: Dacă mă gândesc cât de multe trebuie făcute, nici nu ştiu cu ce proiecte să încep. Apar multe proiecte neprevăzute. În primul rând, este partea de cofinanţare pentru proiectele pe care le avem depuse la Ministerul Dezvoltării, şi pe care trebuie să o asigurăm. Dacă vom începe toate aceste lucrări, acolo ni se duc aproape toţi banii. Totodată, avem un pod la Ciunget pe care dorim să-l refacem, şi un tronson de drum de la şcoală în jos, în jur de 400 de metri de trotuar. Am mai depus în noiembrie anul trecut patru proiecte care se numesc granturi publicitare: un teren de sport la Sălişte, un cabinet de fizică-chimie-biologie la Școala Mălaia, dotarea unui cabinet stomatologic şi un parc-loc de joacă la Mălaia. Chiar dacă nu sunt sume foarte mari, dacă vom beneficia măcar de un proiect sau două, ar fi foarte bine pentru localitatea noastră. Sunt proiecte finanţate de firme mari, care sponsorizează astfel de proiecte în mediul rural, pentru a-şi face publicitate şi în mediul rural.
Ramona BĂLTEANU