Bogdan Matei: „Vâlcea are doar handbal feminin şi fotbal de liga a treia, este foarte puţin!”

Ministrul Tineretului şi Sportului, vâlceanul Bogdan Matei (38 ani) a fost sâmbătă surpriza din tribuna Stadionului din Treapt-Horezu. Alături de primarul Nicolae Sărdărescu, ministrul sportului a asistat la prima repriză a jocului Horezu – Moreni 1-1.
Bogdan Matei a fost profesor de sport (2005-2016) şi director adjunct la Şcoala Anton Pann, inspector şcolar general adjunct (2016), senator (2016-2018), iar de patru luni este în fruntea sportului românesc.
Ziarul nostru a realizat la Horezu un interviu în exclusivitate cu ministrul Bogdan Matei, care a vorbit despre problemele sportului vâlcean, dar şi cele de la nivel naţional.
Impact Real: Domnule ministru, prezenţa dumneavoastră la un meci de Liga a III-a este una surprinzătoare….
Bogdan Matei: Vin de la Sibiu, am vrut neapărat să văd un meci de fotbal la Horezu, iată că am şi ajuns, din păcate pot sta doar prima repriză, după care plec la Braşov. Sunt încântat şi mulţumit de ce am văzut aici, iar din informaţiile mele, domnul primar Nicolae Sărdărescu a depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii şi sper ca la Horezu să se facă un stadion nou, pentru că acest oraş merită un stadion chiar la standardele Ligii a II-a. Din ce am citit, domnul primar Mircia Gutău îşi doreşte să construiască un nou stadion şi la Râmnicu Vâlcea.
Impact Real: SCM Rm. Vâlcea este aproape de un titlu surprinzător la handbal feminin, cum comentaţi?
Bogdan Matei: Iată că seriozitatea celor care investesc acolo, aici mă refer la Primăria Râmnicu Vâlcea şi Consiliul Judeţean, deci autorităţile locale, dar şi a jucătoarelor, antrenorilor, totul şi-a pus amprenta şi SCM se luptă cu o echipă având un buget mult mai mare.
Impact Real: Sportul vâlcean trăieşte acum doar cu handbal feminin şi o echipă de fotbal de Liga a III-a, este foarte puţin!
Bogdan Matei: Comparativ cu anii trecuţi, când aveam la Vâlcea un Oltchim extrem de puternic la nivel european, aveam baschet de Liga I, tenis de masă la prima ligă, volei, fotbal la Liga a II-a, aveam o paletă largă de sporturi, azi putem vorbi în judeţ doar de handbal şi fotbal la Liga a III-a. Şi mie mi se pare foarte puţin, comparativ cu anii trecuţi. Sper ca autorităţile, cât şi mediul privat să îşi îndrepte mai mult atenţia spre sportul din judeţ şi de ce nu, să reuşim să aducem mai multe echipe din mai multe ramuri sportive în prima ligă. Ceea ce este important este că Vâlcea are un Centru de copii şi juniori foarte puternic la fotbal şi rezultatele nu au întârziat să apară, ştiu că sunt rezultate foarte bune şi la Clubul Sportiv Şcolar, dar au apărut şi multe asociaţii sportive particulare la fotbal, handbal, şi baschet. Acest lucru mă bucură şi îmi dă speranţa că vom avea pe viitor şi echipe de prima ligă.
Impact Real: Sportul în şcoli este oarecum marginalizat, ce se poate face la acest nivel, unde se face prima selecţie?
Bogdan Matei: Sportul şcolar este gestionat de Ministerul Educaţiei Naţionale, dar şi Ministerul Tineretului şi Sportului are un proiect care se numeşte „România în mişcare”. Faţă de anul trecut, avem un buget dublu în acest an pentru acest proiect, care se adresează cu precădere sportivilor care sunt nelegitimaţi. De ce acest lucru? Pentru că ne dorim foarte mult să încurajăm copiii să iasă la mişcare şi implicit să dezvoltăm sportul de masă, care este singura resursă pentru sportul de performanţă.
Impact Real: La nivel legislativ, cum pot fi atraşi sponsorii pentru a investi în sport?
Bogdan Matei: Alături de celelalte ministere, am alcătuit o comisie, pentru a analiza nu numai Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, dar şi celelalte legi colaterale, care ne pot ajuta fie să simplificăm legile existente, fie să reuşim să aducem anumite modificări legislative, care să stârnească mediul de afaceri. Este foarte important ca mediul privat să vină să investească în sport, nu numai în fotbal, ci în toate ramurile sportive.
Impact Real: Se apropie Olimpiada de la Tokyo….
Bogdan Matei: România are tradiţie în multe discipline sportive, noi ne propunem să investim în fiecare ramură sportivă. Anul acesta vom face o prioritizare a ramurilor sportive din punct de vedere al bugetului, prioritate vor vor fi cei care şi-au propus participarea sau medalii la Olimpiada de anul viitor de la Tokyo. Purtăm în aceste zile discuţii cu preşedinţii federaţiilor sportive pe ceea ce înseamnă bugetul pe anul 2019, fiecare federaţie care şi-a asumat obiectivul, va avea un buget care să corespundă atât cerinţelor dumnealor, cât şi pentru buna pregătire a sportivilor. Cred că fiecare federaţie va avea un buget cu cel puţin 30% mai mare decât cel de anul trecut. Am discutat cu preşedinţii federaţiilor dar şi cu antrenorii de la loturile naţionale, sunt premise pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
Impact Real: Anul viitor, Bucureştiul va organiza trei meciuri din grupele Euro la fotbal, dar şi un joc din optimile de finală, având obligaţia de a moderniza alte patru stadioane…
Bogdan Matei: Conduc interministeriala pe ceea ce înseamnă Euro 2020, în fiecare lună avem această întâlnire. Din punct de vedere al stadioanelor de antrenament, acestea vor fi gata la termen, dar vor fi gata strict pentru antrenamente. Dacă vorbim de baze sportive complet utilate cu tot ce ne trebuie, cu siguranţă vom mai avea întârzieri. Nu vor fi însă probleme la ceea ce înseamnă antrenamente, conferinţe de presă sau accesul publicului la antrenament.
Impact Real: Putem organiza şi Euro 2028?
Bogdan Matei: Ne dorim ca cele patru state, România, Bulgaria, Grecia şi Serbia să ne depunem candidatura comună pentru Euro 2028 şi Mondialul 2030. Au avut loc deja trei întâlniri cu reprezentanţii cele patru state, am format comisia care să se ocupe de întocmirea dosarului respectiv. La ora actuală, suntem la partea de analiză strictă, să vedem cam ce deţine fiecare stat din punct de vedere al infrastructurii sportive, dar şi din celelalte puncte de vedere, cum ar fi infrastructura rutieră. Cred că Euro 2028 este un proiect viabil, pe care îl putem câştiga, în contextul în care România organizează deja Euro 2020.