Capitala ceramicii româneşti s-a mutat la Horezu. „Cocoşul de Hurez” a marcat cea de-a 49-a ediţie

Vreme de trei zile, în perioada 31 mai- 2 iunie 2019, oraşul Horezu este capitala ceramicii populare româneşti, cu ocazia marcării celei de-a 49-a ediţii a Târgului de ceramică „Cocoşul de Hurez”. Povestea Târgului de ceramică începe în vara anului 1971 pe malul bătrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor „Cântecele Oltului” au avut inspiraţia să adauge la această sărbătoare a cântecului, jocului şi portului popular şi sărbătoarea lutului. Începând cu cea de-a a IV-a ediţie, târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară – Parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Acest eveniment atrage an de an mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă, oameni care ştiu să distingă valoarea consacrată prin valorile certe ale artei populare şi tradiţiei acestui vestit meşteşug.

80 de ceramişti din ţară şi-au expus operele de artă la „Cocoșul de Hurez”

Arta ceramicii, una dintre cele mai reprezentative pentru spiritul tradițional românesc este frumos evidenţiata în fiecare an, la „Cocosul de Hurez”. Pentru cea de-a 49-a ediţie şi-au pus în joc priceperea Primăria oraşului Horezu, Asociaţia GAL Horezu, Casa de Cultură „C. Brâncoveanu Horezu” şi Consiliul Judeţean Vâlcea, care au pregătit un program cultural-artistic în care au dominat arta meşteşugului olăritului, această îndeletnicire a horezenilor, în mâinile cărora lutul autentic prinde viaţă. Chiar dacă, de la an la an, dorinţa învăţării acestui meşteşug îşi pierde din intensitate, iată că acest festival al ceramicii romaneşti „Cocosul de Hurez” reuşeşte, şi în 2019, să adune laolaltă în jur de 80 de ceramişti din România, alături de exponatele lor. Ca de fiecare dată, judeţul nostru a fost reprezentat de cei mai mulţi ceramişti din Horezu, 40 la număr, alături de obiecte realizate în atelierele din Lungeşti şi Vlădeşti. Din România şi-au mai expus ceramica la Horezu judeţele Argeş, Harghita, Hunedoara, Suceava şi Mehedinţi.

Oaspeţii, primiţi cu pâine şi sare la „Cocoșul de Hurez”

Deschiderea oficială a târgului a avut loc sâmbătă, 1 iunie, în program fiind şi un tur al standurilor, dar şi degustarea produselor tradiţionale de Horezu. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de către horezencele îmbrăcate în port popular, în semn de apreciere şi ospitalitate.Au fost prezenţi reprezentanţi ai Institutului Cultural Român, primari, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, prefectul judeţului Florian Marin precum şi parlamentarii vâlceni, de toate culorile politice, care au felicitat administrația locală pentru organizarea evenimentului: “Vreau să mulţumesc tuturor invitaţilor care astăzi ne-au onorat cu prezenţa, la cea de-a 49-a ediţie la acest festival arhicunoscut atât în ţară cât şi peste hotare. Totodată, vreau să le urez tuturor copiilor un sincer „La mulţi ani”, de ziua lor. Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea pentru sprijinul acordat în desfăşurarea acestui festival şi pentru sprijinul pe care ni-l oferă, în fiecare zi, pentru dezvoltarea oraşului Horezu. Vreau să le mulţumesc tuturor ceramiştilor care fac eforturi uriaşe în păstrarea acestui meşteşug tradiţional şi pentru că aleg să fie prezenţi, în fiecare an, la Horezu” a spus, în deschiderea evenimentului, primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu. În cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, administrația locală i-a oferit titlul de cetăţean de onoare primarului oraşului din perioada 2004-2008, Gheorghe Nită, pentru meritele deosebite în dezvoltarea oraşului Horezu. A urmat vizitarea standurilor cu produse din ceramică şi spectacolul folcloric care i-a avut în prim plan pe Olguța Berbec, Roberta Crintea, Taraful Florin Chirițoiu, Florin Ionaș (Generalul) și Claudia Ionaș.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *