În perioada 22-23 iunie, Festivalul de folclor păstoresc „Învârtita Dorului” marchează cea de-a 51-a ediţie

Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita Dorului” a ajuns la cea de-a 51-a ediţie. În această perioadă, la Vaideeni se stabilesc ultimele detalii pentru ca folclorul românesc să triumfe în două zile de sărbătoare, pregătite minuţios de administraţia publică locală. Evenimentul se va desfăşura în perioada 22-23 iunie 2019:
„Pentru noi, această tradiţie specifică localităţii noastre este una dintre cele mai frumoase manifestări culturale din ţară, pe care încercăm din răsputeri să o valorificăm în fiecare an. Încă de anul trecut, când am organizat cea de-a 50-a ediţie, am încercat să îmbinăm festivalul nostru, care este un festival cu tradiţie, al crescătorilor de animale, cei mai vechi oameni care tăinuiesc de mii de ani meleagurile noastre, cu tradiţiile altor zone ale ţării.  La fel se va întâmpla şi în acest an. Învârtita Dorului este evidenţiată prin spectacole folclorice, iar, la Vaideeni, obiceiurile ciobanilor şi portul lor sunt la mare cinste. Festivalul Învârtita Dorului este un festival cultural, un festival la care se întâlnesc români de pretutindeni pentru a se simţi bine. Vom avea multe alte surprize, de la lansări de carte, parada portului popular, dar şi programe artistice cu interpreţi de clasă, cu joc şi voie bună. Pe tot parcursul manifestării nu vor lipsi produsele specific păstoreşti, precum pastrama şi tocanul de miel, care sunt emblema localităţii noastre”, ne-a declarat Daniel Achim Băluţă, primarul comunei Vaideeni.


Astfel, duminică, 23 iunie, cu începere de la ora 11.30 se desfăşoară festivitatea de deschidere a Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita Dorului”, urmată de paradă portului popular, cel mai aşteptat moment al festivalului. La ora 12.00, pe platoul „Învârtita Dorului” are loc un spectacol folcloric susţinut de formaţii artistice din Vaideeni, Băbeni, Horezu, Păuşeşti- „Glasul Oltului” (judeţul Vâlcea) Şugag şi Vinerea Cugiur (judeţul Albă); Corbi, Galeşu (Argeş); Leşu (Bistriţa-Năsăud), Baia de Fier, Novaci şi Polovragi (judeţul Gorj); Cristian, Gura Râului, Jina, Răşinari, Sadu, Sălişte, Turnu-Roşu şi Tilişca (judeţul Sibiu), Ansamblilu Odyssea (judeţul Tulcea), dar și un ansamblu din Cernăuţi (Ucraina).
Evenimentul va fi organizat de Primăria comunei Vaideeni şi de Consiliul Local Vaideeni, Consiliul Județean Vâlcea în colaborare cu Asociația Culturală Moștenitorii, Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Vâlcea şi Asociaţia Reuniunii Mărginenilor.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *