PSD are o nouă conducere: Viorica Dăncilă este noul preşedinte. Teodorovici a fost votat preşedinte executiv şi Fifor secretar general
  • Viorica Dăncilă a devenit, în urma congresului de azi, prima femeie preşedinte al PSD

Social-democraţii s-au reunit sâmbăta, 29 iunie 2019, în cadrul Congresului Naţional, pentru a alege noua conducere a partidului,  după ce Liviu Dragnea şi-a pierdut toate funcţiile din partid, fiind condamnat la închisoare cu executare. Ziua congresului nu a fost lipsită de incidente şi s-a desfăşurat pe parcursul a zece ore. Pentru prima dată în ultimii 30 ani, cea mai mare parte din cei 4.000 de delegaţi au votat „cum le-a dictat conştiinţa”, chiar dacă negocierile politice s-au purtat până în ultimul moment. Pentru şefia PSD s-au înscris patru candidaţi: Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Ecaterina Andronescu. Pentru funcţia de preşedinte executiv s-au luptat Eugen Teodorovici, Daniel Suciu şi Daniel Florea. Se înscrisese în cursă şi Sorin Bota, dar şi-a anunţat retragerea în timpul Congresului şi sprijinirea lui Teodorovici. Totodată, pentru postul de secretar general au candidat Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.

Viorica Dăncilă a primit 2.828 de voturi pentru a deveni președintele partidului, devenind astfel prima femeie în această funcție. Eugen Teodorovici a fost ales președinte executiv, cu 2.463 de voturi, iar Mihai Fifor va ocupa funcția de secretar general, după ce a strâns 2366 de voturi. 

Delegatia PSD Vâlcea

79 de delegaţi vâlceni au votat la Congresul PSD

PSD Vâlcea a trimis la Bucureşti un număr de 79 de delegaţi care au votat în cadrul Congresului. Aceştia au fost desemnaţi prin vot deschis la Conferința județeană extraordinară a PSD Vâlcea care s-a desfășurat joi, 20 iunie 2019, în sala mare a Consiliului Județean, aceasta fiind prima întâlnire a social-democraților vâlceni după alegerile europarlamentare. Președintele PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, a citit lista celor care au mers la congres, fără a le recomanda niciunul dintre presupuşii candidaţi. Cel mai probabil, delegaţia de la Vâlcea i-a acordat votul Vioricăi Dăncilă, actual prim-ministru. După ce a pierdut la „mustaţă” alegerile europarlamentare în faţa celor de la PNL, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu nu și-ar fi permis să rişte o altfel de relaţie decât una de colaborare instituţională şi pe viitor.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *