Primarul Daniel Paraschiv, dezamăgit că proiectul prin POS Mediu II şi masterplanul judeţean pentru apă şi canalizare bat pasul pe loc

La Frânceşti s-au finalizat lucrările de alimentare cu apă parţial, în cele şapte sate. Primarul spune că, în prezent, administraţia locală este în procedura de  predare a sistemului către Apavil, întocmind documentaţiile aferente în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare: „În localitate mai este nevoie de extinderea reţelei de apă. Proiect avem, şi este depus prin master planul judeţului, care pe noi ne-a încurcat. În primul rând, localităţile prinse în acest master plan au fost vitregite de finanţare şi de executarea acestor lucrări atunci când s-a lansat PNDL-2 şi finanţarea cu fonduri europene pentru sistemele centralizate de apă şi canalizare. Toate localităţile care au fost prinse în acest ADI au primit adresă că nu au dreptul să depună solicitări de finanţare. Practic, noi stăm şi ne uităm, ceea ce nu este corect. Consider că lucrările de alimentare cu apă şi introducerea canalizării trebuiau să fie lucrări prioritare de la început, înainte de a ne apuca noi să facem lucrările de asfaltare. Nu a existat la nivel naţional o strategie de dezvoltare, sunt lucrări care nu depind de primărie, în momentul de faţă, iar noi nu putem să aşteptăm cu drumurile făcute praf, în speranţa că într-o zi, cândva, va veni cineva sa ne bage conducta de apă”, a precizat primarul din Frânceşti, Daniel Paraschiv.  

Asfaltarea drumurilor, un proiect ambiţios, care va propune Frânceştiul ca destinaţie turistică

Primarul caută soluţii pentru asfaltarea drumului de acces către staţiunea Băile Govora pentru a scurta calea de acces a turiştilor şi pentru a pune în valoare cele două mănăstiri existente pe raza comunei Frânceşti: Surpatele şi Mănăstirea Dintr-un Lemn, două lăcaşuri de cult interesante, adevărate centre de artă şi cultură, care au propriile poveşti şi legende care le fac atât de căutate de pelerini.  Odată finalizat acest drum, turiştii nu vor mai trebui să ocolească prin localitatea Păuşeşti Otăsău, scurtând astfel distanţa spre cele două obiective turistice cu aproximativ 10 kilometri. În urma demersurilor făcute de administraţia locală în vederea asfaltării drumului s-a aflat că o porţiune de drum nu este în inventarul primăriei. În acest sens, administraţia locală a început demersurile pentru a găsi o soluţie de a trece suprafaţa respectivă în proprietatea comunei: „În privinţa proiectelor suntem pe drumul cel bun. Cu toate acestea, rămânem cu mâhnirea că nu am realizat cât ne-am fi dorit. Există şi minusuri în ceea ce priveşte realizările din localitate, în acest mandat. De exemplu, ne-a propus să facem un drum de acces spre localitatea Băile Govora, drum pe care ni l-am asumat şi în campanie, numai că o porţiune din drumul respectiv este în proprietatea Romsilva. Am început demersurile pentru a găsi o soluţie încât să trecem suprafaţa respectivă în proprietatea comunei, pentru a putea moderniza drumul respectiv. Asfaltarea acestui drum rămâne în continuare un vis al nostru, fiindcă ne dorim o cale de acces către staţiunea Băile Govora, pentru a pune în valoare cele două mănăstiri care există pe raza comunei Frânceşti. Odată finalizat acest drum nu se va mai ocoli prin Păuşeşti Otăsău, economisindu-se timp şi bani. Numărul turiştilor a început să crească, iar noi trebuie să le creăm facilităţi”, ne-a declarat primarul.  

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *