Alexandru Dediu: „Voi candida pentru încă un mandat”

Primarul localităţii Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu a făcut o analiză a proiectelor realizate în acest mandat. Cum a caracterizat ultimii ani, timp în care s-a aflat la conducerea comunei Păuşeşti Măglaşi, care sunt principalele realizări şi, în acelaşi timp, ce a trecut la capitolul nereuşite, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care consideraţi că sunt principalele dumneavoastră realizări în acest mandat?

Alexandru Dediu: Cu fonduri atrase de la Ministerul Dezvoltării am avut aprobate în vederea finanţării trei proiecte: extindere şi alimentare cu apă pe o lungime de 5 kilometri, reabilitarea şcolii din satul Valea Cheii şi a dispensarului medical din localitate. În prezent sunt finalizate lucrările de extindere a reţelei de apă, unde s-a făcut recepţia lucrărilor, urmează să predăm cartea tehnică la Asociaţia de Dezvoltare, ADI Apa Vâlcea şi, împreună cu Apavil, să putem racorda cetăţenii la reţeaua de apă. Cei interesaţi şi-au depus cererile pentru a obţine avizul de la Apavil urmând ca, în continuare, să le dăm autorizaţiile de construire, iar cetăţenii să îţi racordeze gospodăriile la această reţea. În ceea ce priveşte proiectul de modernizare a şcolii din satul Valea Cheii, lucrările s-au executat în procent de 60%. Ne doream ca, până la data de 15 septembrie, investiţia de la şcoala din satul Valea Cheii să fie finalizată şi să ne putem desfăşura activitatea cu cei 50 de elevi dar, din cauza lipsei forţei de muncă, pe care o întâmpină constructorul, lucrările nu se vor finaliza până în luna septembrie. Sper ca până în luna noiembrie să terminăm şi această lucrare. În prezent se lucrează intens şi la dispensarul medical, unde proiectul este realizat în procent de 70%. Prin urmare, începând din toamna acestui an, medicii din localitate îşi vor desfăşura activitatea în condiţii foarte bune. Tot la capitolul realizări avem şi căminul cultural. Cu fonduri atrase prin Compania Naţională de Investiţii s-a finalizat reabilitarea, dotarea şi modernizarea acestui cămin cultural. Mă declar mulţumit de felul cum a fost executată această lucrare.

Impact real: Ce s-a realizat în localitatea dumneavoastră pe linia absorbţiei fondurilor europene, în acest mandat?

Alexandru Dediu: Cu bani europeni, pentru care s-a semnat contractul de finanţare, avem un proiect pentru realizarea Centrului de zi şi a unei unităţi de îngrijire la domiciliu, care se va adresa persoanelor vârstnice, în funcţie de nevoile sociale identificate pentru fiecare dintre acestea. Centrul va oferi condiţii optime pentru desfăşurarea activităţilor care ţin de reabilitarea şi recuperarea neuropsihică, consilierea psihosocială, dar se are în vedere şi nevoia de socializare şi de petrecere a timpului liber. Beneficiarii vor avea parte de terapii de recuperare şi relaxare, asistenţă şi suport pentru familia persoanei vârstnice, îngrijiri de specialitate la domiciliu şi ajutor pentru realizarea activităţilor zilnice. Clădirea neutilizată din zona centrală a comunei, unde a fost şcoala veche, va fi transformată în „Centru de zi şi unitate de îngrijire la domiciliu”. În prezent se lucrează la caietul de sarcini, iar săptămâna viitoare vom demara licitaţia în vederea desemnării entităţii câştigătoare. În cadrul proiectului sunt prinse de asemenea achiziţionarea de echipamente pentru electroterapie, kinetoterapie, terapie ocupaţională şi pentru sala de tratament, achiziţionarea de mobilier, dotări IT şi achiziţionarea unui autovehicul necesar serviciilor de îngrijire la domiciliu. Îşi vor desfăşura activitatea aici un medic, un asistent, un psiholog şi un administrator. Tot la capitolul absorbţie a fondurilor europene, s-a reactivat Grupul de Acţiune Locală. Va fi valabil în vederea accesării fondurilor europene pentru următorul exerciţiu financiar, 2020 – 2024. În acest sens a avut loc în această perioadă o şedinţă de informare la care au participat toţi acţionarii înscrişi, din care fac parte şi administraţiile locale Olăneşti, Vlădeşti, Buneşti, Stoeneşti, Mihăeşti, Budeşti, Nicolae Bălcescu, Păuşeşti Măglaşi şi aproximativ 10 societăţi comerciale.

Impact real: Ce probleme prioritare au fost în atenţia dumneavoastră în ultimii ani şi nu le-aţi putut rezolva?

Alexandru Dediu: O mare neîmplinire este momentan reţeaua de canalizare. Aşteptăm cu nerăbdare ca Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, ADI Apa Vâlcea să demareze proiectul care asigură alimentarea cu apă şi canalizarea pentru toate localităţile judeţului incluse în acest masterplan. În toţi aceşti ani, proiectul a fost modificat de câteva ori, din cauza condiţiilor incluse. În unele localităţi anumite zone au fost retrase din proiect, fiindcă nu au îndeplinit condiţia privind densitatea gospodăriilor pe kilometru. Din informaţiile pe care le am, a fost depus studiul de fezabilitate, în vederea aprobării. Alte informaţii nu avem, fiindcă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, ADI Apa Vâlcea nu a mai ţinut şedinţe. Consider că este o lipsă de implicare atât din partea asociaţiei, dar şi din partea Consiliului Judeţean. Nu se urmăreşte proiectul şi care sunt motivele pentru care nu înaintează documentaţia. Localitatea Păuşeşti Măglaşi este inclusă în acest masterplan al judeţului cu reţeaua de canalizare pe o lungime de 32 de kilometri, reprezentând o extindere a reţelei pentru întreaga localitate. Reţeaua de apă este asigurată la toate gospodăriile din localitate.

Impact real: Ce proiecte veţi derula în următoarea perioadă, în vederea finanţării?

Alexandru Dediu: Am depus la Fondul Suveran de investiţii un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 5 kilometri, în satele Coasta, Vlăduceni şi Păuşeşti Măglaşi, pentru care în prezent se lucrează la cererea de finanţare. Valoarea proiectului se ridică la suma de 6,5 milioane de lei. Urmează să mai depunem documentaţia şi pentru proiectul privind extinderea reţelei de gaze naturale pe o lungime de 17 kilometri, care se ridică la o valoare de 4,4 milioane de lei. Ambele proiecte se ridică la valori destul de mari, sunt investiţii care nu pot fi suportate din bugetul local.

Impact real: Care este starea drumurilor comunale?

Alexandru Dediu: Majoritatea drumurilor sunt asfaltate, însă ceea ce am inclus în acest proiect, pe care îl vom depune în vederea finanţării la Fondul Suveran de Investiţii înseamnă şi reabilitarea anumitor drumuri asfaltate, unde stratul de asfalt este destul de vechi şi era normal ca, după o anumită perioadă să se intervină. În tot acest timp s-a circulat în zonele respective cu maşini de tonaj greu, iar asfaltul s-a mai degradat, şi nu sunt şanţuri betonate în majoritatea zonelor. De aceea am inclus în acest proiect şi betonarea tuturor şanţurilor. Prin urmare, în procent de 80%, localitatea va beneficia de drumuri asfaltate.

Impact real: Cum suportă Primăria Păuşeşti Măglaşi decizia Guvernului, de a transfera integral cheltuielile cu asistenţa socială în sarcina bugetului local?

Alexandru Dediu: Cheltuim lunar aproximativ 110 mii de lei pentru asistenţa socială. Sumele nu ne-au fost asigurate în totalitate de la bugetul satului până la finele anului, am mai avea nevoie de aproximativ 200 de mii pentru a putea să acoperim toate cheltuielile. Avem speranţe ca rectificarea anunţată să fie pozitivă. Noi le-am comunicat solicitările privind sumele de care avem nevoie, şi sperăm să fie asigurate prin această rectificare.

Impact real: Faptul că vreţi să finalizaţi proiectele în derulare ar însemna o nouă asumare a unui nou mandat de primar?

Alexandru Dediu: Sunt mulţumit de realizările din acest mandat. Singura mea nereuşită este reţeaua de canalizare, pe care am promis-o de acum patru ani, şi iată că se tot tărăgănează, dar acest lucru nu depinde de noi. Suntem „legaţi” de acest masterplan al judeţului. Acesta ar fi unul dintre punctele pe care nu le-am realizat în acest mandat, în rest am dus la îndeplinire tot ceea ce mi-am propus. Sigur că îmi doresc mai mult pentru a putea mulţumi în totalitate cerinţele cetăţenilor. Voi candida pentru încă un mandat, şi sper ca cele două proiecte – canalizarea şi extinderea alimentării cu gaze, să poată fi realizate în mandatul următor.

Claudia ŞCHIOPU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *