Tineri francezi, aproape de romii vâlceni

În şcolile din Colonie Nuci şi Bujoreni, tineri voluntari din Franţa au cunoscut elevii de etnie romă, s-au jucat împreună, au învăţat unii de la alţii, au interacţionat, iar în final au realizat un film de prezentare a activităţilor pe care le-au desfăşurat.

Activităţile s-au derulat din luna februarie până în iunie, timp în care tinerii francezi au realizat jocuri de cunoaştere prin diferite acţiuni, pentru a-i face pe etnicii din Vâlcea să fie increzători în ceea ce fac voluntarii şi pentru a le capta atenţia.

Pe lângă apropierea voluntarilor de copii, aceştia au realizat jocuri pe care copii nu le-au mai vazut sau nu le-au mai jucat până atunci, iar, prin aceste jocuri, tinerii francezi au observat ce le lipseşte copiilor romi. Au învăţat să comunice unii cu alţii şi să îşi exprime părerile, prin varietatea activităţilor desfăşurate. Sebastian, unul dintre voluntarii francezi este de parere că discriminarea romilor, despre care se tot vorbeşte, este doar un motiv imaginar de vrajbă politică. În realitate, copiii din Colonie Nuci şi Bujoreni se confruntă cu aceleaşi probleme precum elevii de alte naţionalităţi. Proiectul pe care aceşti tineri îl conduc este de incluziune socială, aceştia lucrează în comunităţile de romi şi încearcă să-i includă în societatea României de astăzi, prin implementarea a proiectelor de tip ERASMUS sau E.V.S (European Voluntary Service – serviciul european de voluntariat). La rândul lor, copii romi au înţeles că tinerii au aceleaşi aspiraţii, indiferent de ţara de provenienţă.

Elena Budi

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *