Examenul de rezidenţiat se amână din cauză că nu există ministru al educaţiei

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea a anunţat vineri că examenul de rezidenţiat care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine să semneze cele şapte ordine de ministru necesare. Anunţul vine în condiţiile în care, joi, viitorii medici au solicitat soluţionarea crizei examenului de rezidenţiat şi susţinerea sa la data anunţată iniţial, respectiv pe 17 noiembrie. Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină a avertizat că lipsa actuală a unui ministru al educaţiei poate influenţa negativ desfăşurarea în condiţii optime a examenului. Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România a făcut un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administraţia Prezidenţială, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor pentru a soluţiona situaţia existentă „înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital şi integrarea pe piaţa muncii a mii de absolvenţi de medicină din România”. FASMR precizează că absolvenţii facultăţilor de medicină care urmează să susţină rezidenţiatul „merită o situaţie clară şi, mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri şi jocuri politice”. „Examenul de rezidenţiat este mult mai mult decât un examen pentru studenţii şi absolvenţii medicinişti: este momentul la care am sperat, şi pentru care ne-am pregătit timp de şase ani, care marchează împlinirea vocaţiei unei generaţii întregi de viitori medici”, mărturisește Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR.

Dăncilă, despre criza examenului de rezidenţiat: „Iohannis blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical”

Viorica Dăncilă a revenit, vineri, cu un nou mesaj pe Facebook pentru preşedintele Klaus Iohannis. Premierul susţine că şeful statului continuă să încalce Constituţia prin refuzul de a numi miniştrii interimari şi blochează cu bună ştiinţă accesul tinerilor absolvenţi la sistemul medical. Dăncilă a comunicat pe reţeaua de socializare următoarele: Iohannis blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical. A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru. Preşedintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici şi servicii medicale de calitate şi blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical. Domnule Klaus Iohannis, când puneţi în aplicare decizia Curţii Constituţionale?” Premierul Viorica Dăncilă l-a întrebat pe Klaus Iohannis şi joi, tot prin intermediul reţelei de socializare, când va pune în aplicare deciziile CCR de a numi miniştrii interimari. Şeful Executivului i-a solicitat miercuri preşedintelui Iohannis să numească imediat miniştrii interimari, după ce a fost publicată motivarea deciziei Curţii Constituţionale a României, de admitere a conflictului juridic între Guvern şi Preşedinţie. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea a anunţat vineri că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna cele şapte ordine de ministru necesare. Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiţiei Ana Birchall. CCR a decis pe 18 septembrie că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei. Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile. C

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *