Timp de două zile, Perişaniul va îmbrăca haine de sărbătoare

Ion Sandu: „Această comemorare a ajuns sărbătoarea istorică a judeţului şi a întregii naţiuni române”

Pe locul unde Basarab I, Întemeietorul Ţării Româneşti, a scris actul de naştere al României de astăzi, administraţia publică din Perişani sărbătoreşte în fiecare an, cu mare cinste „Posada Perişani”, un important eveniment istoric, pentru ca răsunătoarea victorie obţinută în anul 1330 de oastea lui Basarab I, întemeietorul Ţării Româneşti, împotriva armatei mult mai modernă a regelui ungar, prinţul Carol Robert de Anjou să rămână vie în memoria oamenilor.

Astfel, pe 19 şi 20 octombrie, locuitorii din Tara Loviştei şi vâlcenii sărbătoresc 689 de ani de la desfăşurarea celei mai sângeroase bătălii şi a celei mai mari victorii din istoria Europei secolului al XIV-lea, care a avut loc în Pripoarele Perişanilor.

Pentru ca sărbătoarea să fie marcată ca la carte, primarul Ion Sandu a pregătit un program special. Evenimentul debutează în ziua de sâmbăta, 19 octombrie, începând cu ora 10.00 cu un concurs judeţean şcolar istorico-geografic având tema Posada 1330, derulat în cadrul Şcolii Profesionale Perişani, sub coordonarea directorului Constantin Buican şi a profesorului de istorie Constantin Radu. Vor urma dezbateri istorice Posada 1330 şi Perișani 1916, care se vor derula în sediul Căminului Cultural Perişani, susţinute de profesori de istorie ai judeţului, academicieni, istorici şi oameni de cultură din România. De la ora 17.00 este programat Festivalul luminii, prezentat de Centrul local de cercetaşi din Perişani pe Insula Posada de la Centrul de Informare şi Promovare Turistică Perişani.

Sărbătorirea luptei de la „Posada 1330-ediţia a XX-a şi „Împlinirea a 103 ani de la luptele purtate le Perişani de ostaşii români, ediţia a IV-a”

De fapt această comemorare a depăşit limita cadrului local ajungând să fie sărbătoarea istorică a judeţului Vâlcea, a întregii naţiuni române căci la acest eveniment participă istorici de marcă ai Academiei Române, oameni de cultură din toată regiunea judeţului Vâlcea şi din afara lui, din politică şi administraţia judeţeană sau naţională şi mulţi alţii veniţi de pretutindeni să sărbătorească alături de noi perişănenii locul unde în urmă cu 687 de ani, se scria actul de naştere al românilor de astăzi. Pe lângă comemorarea eroilor lui Basarab I, se va comemora şi eroii căzuţi la Perişani în Primul Război Mondial în toamna anului 1916.

„Pentru toate acestea vă invit, dragi prieteni ca, în zilele de 19 şi 20 octombrie să fiţi din nou alături de noi, băştinaşii acestor locuri pline de istorie, să sărbătorim cum se cuvine memoria acelor oameni bravi, care şi-au dăruit viaţa ca să ne fie nouă, urmaşii lor, astăzi bine”, este invitaţia adresată de primarul localităţii, Ion Sandu.

Paradă militară la statuia lui Basarab 1

Duminică, începând cu orele 10.00 va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, în cadrul căruia vor susţine alocuţiuni primarul localităţii Perişani, Ion Sandu, precum şi oficialităţile judeţului. De la orele 12.00 va avea loc ceremonia militară şi religioasă la Statuia lui Basarb I de la Posada, comemorarea eroilor căzuți pe câmpul de luptă la Perișani în anii 1330 și 1916-Intonarea Imnului Eroilor, cântece eroice, Te Deum religios și depunere de coroane.Evenimentul va continua cu programul cultural-artistic Posada 1330, prezentat de elevii școlilor din Perișani. Pe scena amenajată în centrul localităţii, cunoscuta solistă de muzică populară Nineta Popa,   însoțită de soliști din localitate vor susţine un concert de zile mari.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

Sâmbătă, 19 octombrie, între ora 10.00 şi 12.00 are loc concursul judeţean istorico-geografic având tema „Posada 1330”, derulat în cadrul Şcolii profesionale Perişani, urmat, între orele 13.00 şi 14.00 de dezbaterile istorice „Posada 1330” şi Primul Război Mondial – Perşani 1916, la sediul Căminului Cultural din centrul localităţii, susţinute de profesori de istorie ai judeţului, academicieni, istorici şi oameni de cultură din România. Tot sâmbătă, de la ora 18.00 va începe festivalul cercetăşesc „Posada în lumina istoriei”, prezentat de Centrul local al Cercetaşilor din Perişani, care se va desfăşura pe insula Posada de la Centrul de Informare şi Promovare Turistică. Duminică, 20 octombrie, de la ora 10.00, după discursul primarului va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local Perişani, urmată de scurta alocuţiune a oficialităţilor prezente la eveniment şi discuţii despre istoria locală, iar de la ora 12.00 va avea loc ceremonialul militar prin prezentarea onorului militar la statuia lui Basarab I, comemorarea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă de la Perşani, între anii 1330 şi 1916, intonarea imnului eroilor, şi depuneri de coroane. După programul cultural-artistic prezentat de elevii Şcolii profesionale Perşani va urma un program folcloric realizat de Orchestra Rapsodia Vâlceană, alături de Nineta Popa şi alţi solişti din zonă, pe scena din centrul civic al localităţii.

Claudia Şchiopu

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *