La ultima rectificare bugetară,  pentru localitatea Stoeneşti s-au alocat zero lei

Primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă, spune că administraţia locală a ajuns la fundul sacului. Nu mai sunt bani de salarii şi, la fel de grav, sunt puse în pericol investiţii sau cofinanţările unor proiecte europene, pe care administraţia locală le are în derulare. S-a ajuns în această situaţie fiindcă, din cei 20 de miliarde de care avea nevoie urgent, Guvernul a alocat localităţii Stoeneşti zero lei: „Suntem printre localităţile care au primit zero lei în urma rectificării bugetare. Diferenţa este că noi avem proiecte cu finanţări mari, valoarea totală a proiectelor fiind de 8 milioane de euro, fonduri europene şi guvernamentale, dar avem mare nevoie de bani pentru cofinanţări. Sunt supărat, dar am speranţe de la noul Guvern, că nu ne va lăsa cu proiectele nefinanţate şi va aloca fiecărei localităţi fonduri în funcţie de necesităţi. Fac acest apel fiindcă se tot spune că nu sunt primarii în stare să acceseze fonduri europene. Contrar acestei afirmaţii, noi suntem localitatea care am obţinut aceste proiecte cu multă muncă, dar nu ştiu ce să fac, în situaţia aceasta. Am un proiect de 2,5 milioane de euro pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare în satul Cacova. Avem şi un proiect pentru construirea unei grădiniţe, unde lucrările sunt finalizate în procent de 95%, dar şi un proiect finanţat din Programul Operaţional Regional, unde cofinanţarea este 2%, pentru renovarea şcolii din localitate. Toate aceste proiecte sunt cu bani europeni, iar noi nu avem bani pentru cofinanţări. Vreau să dezvolt această localitate şi mai mult, voiam să accesez fonduri europene în continuare, dar nu mai fac proiecte, pentru că nimeni nu mă ajută, în sensul că, pentru accesarea acestor fonduri am nevoie de bani pentru cofinanţări”, spune dezamăgit primarul Dumbravă.

Primăria a ajuns la fundul sacului

Situaţia bugetară dificilă din administraţia locală este din cauza măsurilor pe care guvernul le-a impus primăriilor la începutul anului, prin legea bugetului de stat. Trecerea plăţii unor contribuţii şi servicii sociale de la Guvern la primării a creat mari dezechilibre bugetare în unităţile administrativ-teritoriale, dar şi acoperirea diferenţei creată în urma Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, prin care Guvernul a instituit la firmele de construcţii un salariu minim de 3.000 de lei brut, a pus la colţ investiţiile administraţiilor locale: „Ni s-a pus în cârcă şi acea Ordonanţă de Guvern 114 care, la fel, ne-a împovărat. În urma acesteia am fost nevoiţi să alocam 7 miliarde de lei vechi din bugetul local, în condiţiile în care noi colectăm din taxe şi impozite 4,2 miliarde de lei vechi şi avem peste un miliard de lei anual pentru plata iluminatului public. Nu vreau să duc localitatea la faliment, dar o povară destul de mare este şi plata persoanelor cu handicap, pentru care am alocat 13 miliarde de lei. Prin urmare, avem nevoie urgent măcar de 10 miliarde de lei vechi. Finalizăm lucrările de construire a grădiniţei, începem proiectul de modernizare a şcolii, unde avem nevoie de bani pentru cofinanţare şi sunt în derulare lucrările pentru înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare, în valoare de 2,5 milioane de euro. Indiferent ce se va întâmpla pe scena politică, îmi doresc sa fim sprijiniţi, să ni se aloce fondurile necesare pentru dezvoltarea localităţilor. Sunt în acest punct critic fiindcă am atras fonduri cu valori mari. Dacă stăteam cu mâinile în sân nu mă mai plângeam, totul erau bine şi frumos”, a mai precizat primarul.

Gheorghe Dumbravă: „Ludovic Orban a subliniat că va avea grijă de toţi primarii, indiferent de culoarea politică”

Primarul liberal din Stoeneşti, prezent la Reuniunea Ligii Aleşilor Locali ai Partidului Naţional Liberal spune că are încredere în noul Guvern, fiindcă programul de guvernare al liberalilor are în atenţie comunităţile locale şi alocarea resurselor pentru toate proiectele de dezvoltare eficiente şi sustenabile, pe care le vor dezvolta administraţiile locale: „Ni s-a promis, în toate discursurile pe care le-am ascultat cu mare atenţie, în cadrul acelei reuniuni, că nu se va tăia nici o alocare de fonduri. Mai mult, ni s-a transmis să-i asigurăm pe cetăţeni, fiindcă sunt intoxicaţi de PSD, că nu li se vor tăia pensiile, salariile, nu se vor face restructurări, că nimic nu este adevărat. Mai mult, Orban ne-a anunţat că va lua în calcul înfiinţarea PNDL-3, prin care ne va asigura fondurile necesare pentru proiecte, subliniind că va avea grijă de toţi primarii, indiferent de culoarea politică şi vor face tot ce este posibil ca primăriile să nu mai rămână fără bani. Ne-a spus exact ceea ce voiam să aud, adică să nu se mai ţină cont de culoarea politică. Şi noi suntem pe lista de finanţare a Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, chiar dacă este un împrumut al primăriei,  pentru asfaltarea a 6,2 kilometri de drumuri comunale. Aşteptăm să fim anunţaţi pentru semnarea contractului de finanţare”, a mai precizat primarul din Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *