Tiberiu Costea: „Noul Guvern liberal va reclădi încrederea cetăţenilor în clasa politică”

Claudia ŞCHIOPU

Primarulcomunei Lungeşti, liberalul Tiberiu Costea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Care este bilanţul activităţii după şapte ani de la preluarea primăriei, ce aşteptări are de la următoarea rectificare bugetară, dar şi ce garanţie şi încredere dă nouluiGuvern liberal, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce aşteptări aveţi, referitor la rectificarea bugetară pe care premierul Ludovic Orban a declarat,la finalul săptămânii trecute, că Guvernul vrea să o adopte până la sfârşitul lunii noiembrie?

Tiberiu Costea:Cu siguranţă, toate golurile pe care le are în prezent fiecare primărie se vor acoperi, dar părerea mea este că nu a fost suficient timp pentru calcularea tuturor sumelor necesare fiecărei administraţii locale. Timpul necesar pentru a se strânge datele din teritoriu a fost scurt, fiindcă nu cred că s-a mai ţinut cont de datele existente. Până în momentul de faţă, într-adevăr nu au fost alocaţi bani pentru plata persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, dar, cu siguranţă cred că,în momentul în care se va face o nouă rectificare de buget, şi sigur se va face, banii alocaţi fiecărei primării vor acoperi aceste minusuri.Dacă această rectificare nu se face va fi rău, fiindcă noi nu avem resursele necesare pentru a acoperi toate cheltuielile puse pe umerii primăriilor. Prin urmare, nu putem echilibra bugetul fiindcă nu avem venituri, iar venituri la sfârşitul anului nu putem să avem din taxe şi impozite pentru că toată lumea şi-a achitat datoriile până la ora aceasta, dacă ne referim la venituri directe. Prin urmare, pentruplata drepturilor salariale ale persoanelor cu dizabilităţi şi ale însoţitorilor acestor persoaneam avea nevoie de 12 miliarde de lei vechi, necesarul este de 2 miliarde în fiecare lună, fiindcă noi nu le-am achitat de şase luni. Ultima platăcare s-a făcuta fost în luna iunie, banii au fost puşi până atunci din resursele financiare care erau alocatepentru dezvoltarea localităţii, dar ulterior nu am mai avut de unde să acoperim aceste cheltuieli. Este clar şi vizibil că Guvernul PSD nu a făcut altceva decât să îngreuneze funcţionarea administraţiilor localeprin aceste cheltuieli puse pe umerii primăriilorîn procent de 100 %, privindplata drepturilor salariale ale persoanelor cu dizabilităţi şi ale însoţitorilor acestor persoane. În acest sens cred că trebuie luate urgent măsuri pentru ca aceste sume să fie în sarcina Ministerului Muncii.

Impact real:Ce garanţie şiîncredere daţi Guvernului Orban?

Tiberiu Costea: Odată cu învestirea acestui nouGuvern liberalpoate fi momentul în care se reclădeşte încrederea în clasa politică. Aşteptări sunt mari de la acest Guvern liberal şi din partea noastră, a primarilor, dar şi referitor la activitatea ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, fiindcă situaţia nu este deloc uşoară, privind situaţia financiară a ţării moştenită. Cu toate acestea, am încredere în promisiunile făcute primarilor de noul Guvern liberal,care a făgăduit că are în vedere alocarea resurselor financiare suplimentare pentru comunităţile locale în ceea ce priveşteasigurarea cofinanţăriinecesare pentru implementarea proiectelor,alocării resurselor pentru platadrepturilor salariale ale persoanelor cu dizabilităţi şi ale însoţitorilor acestora, dar şi acoperirea cheltuielilor necesare pentru funcţionarea serviciilor curente oferite cetăţenilorde administraţia locală. Avem proiecte cu valori mari, prin urmare avem nevoie de bani pentru cofinanţări, iar suma necesară este de aproximativ 18 miliarde de lei vechi, pentru a acoperi în totalitate aceste cheltuieli.

Impact real: Care consideraţi că sunt principalele dumneavoastră realizări, în acest mandat?

Tiberiu Costea: Niciodată nu sunt mulţumit, întotdeauna consider că este loc de mai bine. Probabil că orice om ambiţios, care are o viziune pentru viitor şi îi pasă de generaţiile următoare va opta către culmi mai înalte. Întotdeauna ne dorim ca şi comunităţile pe care le reprezentăm să fie mult mai sus.Aşa am văzut eu lucrurile, aşa le văd în continuare şi, din această cauză, îmi doresc ca şi comunitateape care o reprezint acum să fie mai sus decât o localitate pe care am văzut-o într-o altă ţară, şi mi-a plăcut. Niciodată nu mi-a plăcut să spun că în localitatea noastrăşcolile sunt la standarde europene, spun că sunt la standardele normalităţii. În şcolile noastre elevii au toate condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor didactice şi educaţionale, pentru a obţine rezultate bune la învăţătură. 

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare, pe raza localităţii?

Tiberiu Costea:Proiectele pe care le-am realizat până acum au fost legate în primul rând de învăţământ, de sănătate, de societate. Dacă societatea noastră este sănătoasă şi educată credcă, încet, încet putem spune că vom deveni o societate civilizată,cu dorinţă de a munci şi cu speranţa că toţi tinerii care sunt plecaţi peste hotare se vor întoarce într-o zi acasă. Fac această precizare fiindcă din localitatea noastră sunt plecate peste 600 de familii în străinătate. Din păcatenu avem posibilitatea de a găsi investitori, pentru a construi la nivelul comunei o făbricuţă sau două, unde să poată munci toţi aceşti tineri pe un salariu egal cu cel pe care îl câştigă în afară. Nu cred că este un lucru imposibil, sau greu de realizat, dar, probabil, la nivel central ar trebui să ne implicăm mult mai mult şi să oferim tinerilor această şansă. Să nu uităm că la Lungeşti am creat condiţii bune de trai: avem şcoli moderne, apă, canalizare, dispensardotat cu aparatură de ultimă generaţie, cămine culturale „la cheie”, drumuri asfaltate şi vom construi o grădiniţă cu program prelungit, pe lângă cea pe care o avem în lucru, cu program normal.

Impact real: Din câte ştim, aveţi o serie de proiecte şi cu fonduri europene. Care sunt, mai exact, acestea?

Tiberiu Costea:Un proiect important este grădiniţa cu program normal, care se construieşte prin Programul Operaţional Regional. Urmează ca aceasta să fie reabilitată, modernizată şi dotată corespunzător. Tot cu bani europeni se construieşte Centrul de zi pentru persoane vârstnice. Pentru acest proiect s-a desemnat constructorul şi, cât de curând, se va da startul lucrărilor. Valoarea proiectului este de aproximativ un milion de euro. Cu bani europeni, în localitate s-au modernizatde asemenea două cămine culturale, şcoala cu clasele I-IV şi s-a achiziţionat un buldoexcavator în valoare 100 de mii de euro.Nu în ultimul rând, am reuşit să atragem fonduri pentru demararea un proiect care vizează colectarea gunoiului de grajd şi a resturilor vegetale de pe raza comunei, dar şi construirea unei platforme speciale pentru fermentaţia aerobă. Bani pentru acest proiect vom primi de la Banca Mondială, valoarea fiind de 550 de mii de euro. De la Ministerul Dezvoltării am atras bani pentru trei proiecte prinPNDL-1 şi prin PNDL-2 pentru şase proiecte. Însumate,toate aceste proiecte depăşesc valoarea de 6 milioane de euro.

Impact real: Ce urmează? Care vor fi priorităţilereferitoare la proiecte?

Tiberiu Costea:Prin Compania Naţională de Investiţii, în localitate s-a construit de asemenea cea mai modernă bază sportivă prototip, destinatăpracticării unor multiple discipline sportive, care poate concura,din punct de vedere al facilităţilor de care dispune, cu bazele sportive unde se desfăşoară competiţii naţionale şi internaţionale. Tot prin Compania Naţională de Investiţii,în localitate se va amenaja de asemenea un bazin de înot acoperit. Dimensiunea bazinul va fi de 60/45, se va construi în centrul localităţiişi va fi dotat cu pompe de căldură, ceea ce însemnă că bazinul va fi încălzit din resurse naturale. Baza sportivă pentru înot va avea facilitaţi complete: vestiare, grupuri sanitare, duşuri, staţie de tratare şi pompare a apei şi staţie de filtrare a apei. În localitate avem toate utilităţile: apă , canalizare, drumuri asfaltate, dispensar dotat cu aparatură de ultimă generaţie, cămine culturale moderne şi bază sportivă, prin urmare nimic şi nimeni nu mă poate împiedicasă construiesc acest bazin de înot, aici, la Lungeşti, „la ţară”, la noi. Fac acest lucru deoarece copiii din mediul rural nu au posibilitatea să meargă la mare, acesta este motivul demarării acestui proiect. În localitate avem 300 de copii şi vreau să îi ţin aici, să nu plece cu microbuzele la Drăgăşani.Am în plan ca, în orele de sport, să se facă inclusiv înot cu profesorii. Sunt mândru de tot ceea ce am reuşitsă fac în această localitate,pentru că, acum şapte ani pe drumuri se mergea în cizme de cauciuc atunci când ploua, apa şi canalizarea erau un vis, iar şcolile erau într-un stadiu avansat de degradare. Nu voi uita niciodatăcă, în primul an de mandat,ministrului Ecaterina Andronescu, atunci când a fost laDrăgăşani, i-am dat un dosarcerându-i sprijin în vederea modernizării şcolilor noastre, care nu fuseseră reabilitate de o jumătate de secol. Nici până astăzi doamna ministru nu şi-a mai adus aminte de acel dosar, fiindcă l-a uitat pe scaun. Astăzi, şcolile din Lungeşti pot concura cu cele din mediul urban. Avem proiecte, iar eu sunt cu ochii pe toate programele de finanţare.

C

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *