Ambulanța de terapie intensivă ar putea intra în funcțiune din februarie

Ambulanta de terapie intensiva de tip C1din cadrul ISU Vâlcea va putea fi folosită pentru cazurile medicale critice din judeţul Vâlcea, începând cu data de 28 februarie 2020.  

Imediat după realizarea demersurilor necesare, și după parcurgerea etapelor impuse de normele în vigoare, încadrarea de personal și alocarea bugetului de funcționare din partea Ministerului Sănătății, Consiliul Județean Vâlcea va aproba, prin hotărâre, înființarea liniei de gardă pentru ambulanța de terapie intensivă care a stat pe dreapta până acum, în curtea ISU Vâlcea.

Având în vedere prevederile art. 22, alin (4) din O.M.S. nr 870/2004, privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar și în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții conducerii SJU Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea a înregistrat pe 15 ianuarie 2020, solicitarea înființării unei linii de gardă pentru operaționalizarea ambulanței C1.

Deși s-au organizat, până în prezent, de patru ori concursuri pentru ocuparea posturilor de medici în specialitatea medicină de urgență, aceste posturi nu s-au ocupat. Prin urmare, ambulanța de tip C1- terapie intensivă mobilă care costă peste 200 de mii de euro nu a putut funcționa. Din aceste motive, un termen limită a fost stabilit până pe 28 februarie, iar până atunci, pe lângă demersurile care trebuie parcurse pentru ca ambulanța să funcționeze la întreaga capacitate și conform normelor este nevoie de doi medici specializați în medicină de urgență. Totodată, în acest moment, numărul de medici încadrați la Unitatea de Primiri Urgențe de la SJU Vâlcea (11 la număr), nu permite relocarea medicilor pentru operaţionalizarea ambulanţei tip C1, deoarece s-ar pune în pericol desfășurarea activităţii în cadrul UPU Vâlcea, lucru care ar putea duce la pierderi de vieţi omeneşti sau s-ar încălca legislaţia în vigoare, referitoare la timpul de lucru. Din aceste motive, numai după ocuparea prin concurs a posturilor vacante de medici din cadrul UPU Vâlcea şi după aprobarea liniei de gardă se poate operaționaliza ambulanţa tip C1 din cadrul ISU Vâlcea.

Consiliul Județean: patru concursuri eșuate pentru medici

Consiliul Județean Vâlcea a anunțat că a făcut deja demersuri pentru operaționalizarea acestei ambulante. La instituția județeană s-a înregistrat pe 15 ianuarie 2020 solicitarea înființării unei linii de gardă pentru operaționalizarea ambulanței C1.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Vâlcea, deși s-au organizat, până în prezent, de patru ori concursuri pentru ocuparea posturilor de medici în specialitatea medicină de urgență, aceste posturi nu s-au ocupat. Prin urmare, ambulanța de tip C1- terapie intensivă mobilă nu a putut funcționa.

Această problemă se va rezolva, însă, numai după parcurgerea etapelor impuse de normele în vigoare, încadrarea de personal și alocarea bugetului de funcționare din partea Ministerului Sănătății. Imediat ce aceste condiții vor fi îndeplinite, Consiliul Județean Vâlcea va aproba, prin hotărâre, înființarea acestei linii de gardă.

Prefectul Tiberiu Costea a urgentat demersurile pentru punerea în folosință a ambulanței

Miercuri, 15 ianuarie 2020, la sediul Instituției Prefectului Vâlcea a avut loc o ședință de lucru a prefectului județului, Tiberiu Costea, cu reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea și ai Consiliului Județean Vâlcea în vederea operaționalizării ambulanței de tip C1 (pentru terapie intensivă mobilă), aflată în dotarea SMURD Vâlcea. În urma acestei întâlniri, la care au fost prezenți managerul Spitalului Județean Vâlcea, dr. Dan Ponoran și șeful Unității de Primiri Urgențe din cadrul acestei instituții spitalicești județene, dr. Florin Nicolae, s-a stabilit ca fiecare dintre instituțiile implicate să facă toate demersurile necesare pentru ca această autosanitară performantă să poată fi pusă în funcțiune începând cu data de 28 februarie 2020.

Elena BUDI

Claudia ȘCHIOPU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *