Monografia localităţii Păuşeşti Măglaşi, o carte-document

Pentru a pune în valoare istoria, arta şi credinţa localităţii, primarul Alexandru Dediu s-a gândit la întocmirea unui album care să reprezinte aşezarea. A făcut-o cu conştiinţa importanţei acestei lucrări, mărturisind însă că astăzi are în faţă o lucrare amplă, de excepţie.

Astfel, la finele lunii ianuarie, la Păuşeşti Măglaşi, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor judeţene şi locale, a cetăţenilor, clericilor şi a oamenilor de cultură din judeţ şi Bucureşti a avut loc un eveniment cu caracter unicat pentru localitate: lansarea monografiei localităţii „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”.

Este o lucrare de amploare, documentată cu mult profesionalism, care invită cititorul să parcurgă cele mai vechi hrisoave şi mărturii documentare, fiind scrisă cu dragoste şi rigoare ştiinţifică de Iuliana Mateescu, preşedinta Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti”, autoarea şi coordonatoarea acestui album monografic. Titlul de pe coperta cărţii s-a dorit să reflecte conţinutul: „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”, file de monografie. Documentul reprezentând cartea de vizită pentru urmaşii măglaşilor de odinioară, cu greutate la propriu şi la figurat, fiind respectate ştiinţific în volum direcţiile trasate de autori. În fiecare capitol al lucrării sunt redate pe larg aspecte din cultura, istoria şi tradiţiile din această aşezare şi, nu în ultimul rând, influenţa pe care au avut-o în dezvoltarea localităţii biserica şi credinţa în Dumnezeu a măglaşilor. În cadrul evenimentului a fost proiectată în premieră naţională o animaţie cu personaje şi simboluri din fresca bisericii din satul Chiciora. Declarată un proiect de anvergură de oamenii de cultură, „Monografia localităţii Păuşeşti Măglaşi” este o carte-document care completează golul în bibliografia acestei aşezări, reuşind să seducă până la capăt prin fiecare idee şi rând aşternut de-a lungul celor 120 de pagini:

„Monografia localităţii a pornit din dorinţa, dar şi din speranţa de a face cât mai cunoscută localitatea, istoria, credinţa şi bisericile acestei aşezări. Este cartea de vizită a localităţii şi, mărturisesc, este o lucrare amplă, de excepţie. Întocmirea albumului cu astfel de date se datorează doamnei Iuliana Mateeescu, preşedinta Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti”, căreia, atunci când i-am explicat ce vreau să fac, mi-a spus, în primă fază, că este cam greu de realizat o astfel de lucrare. I-am pus la îndemână documente pe care le-am strâns de-a lungul timpului, dar şi înscrisuri de la cetăţenii care s-au ocupat de datele istorice ale localităţii, şi atunci a acceptat. Cu ajutorul pe care i l-am dat s-a realizat această lucrare, care se numeşte: „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”, o carte care oferă preţioase mărturii documentare şi frânturi din istoria acestor locuri, dar şi cu multe imagini ale monumentelor istorice din localitate, unde fiecare fotografie face cât o mie de cuvinte. Monografia a fost lansată pe data de 31 ianuarie, la Căminul Cultural din localitate, unde avem o sală de spectacole foarte frumoasă. A fost o zi a istoriei acestei localităţi, iar pentru mine a fost o bucurie sufletească, pentru că ţin foarte mult la comunitatea acestei aşezări şi am să le pun tuturor la dispoziţie câte o carte”, a precizat primarul liberal al localităţii Păuşeşti-Măglaşi, Alexandru Dediu.

Cartea a fost plătită până la ultimul bănuţ de Primăria din Păuşeşti Măglaşi şi, la iniţiativa primarului Alexandru Dediu, este distribuită gratuit.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *