Anul 2020 aduce o agendă plină pentru galeriile de artă şi muzeele din Râmnicu Vâlcea

Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România și administratorul artistic al Muzeului de Artă din Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Dican are o agendă încărcată pentru prima parte a anului 2020. Galeriile de artă şi muzeele vor organiza mai multe expoziţii artistice pentru toţi iubitorii de artă şi nu numai, din judeţul Vâlcea. Cele trei galerii pe care le gestionează Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Vâlcea sunt pregătite pentru evenimente. Viitoarea expoziţie de la galeriile Artex va fi pe data de 20 martie, o expoziţie Medi Wechsler Dinu, una dintre reprezentantele de seamă ale artei plastice din România, născută la Brezoi.

Expoziţie retrospectivă interesantă, pe 20 martie

„Aceasta a trăit 107 ani, şi a avut foarte multe tangenţe amicale cu lumea artistică din perioada interbelică şi postbelică. Este cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea şi al oraşului Brezoi. De aceea organizăm o expoziţie de acuarelă, o expoziţie retrospectivă, cu lucrări extrem de interesante pentru cei care încă mai iubesc acuarela şi tema Balcicului”, a declarat vicepreşedintele U.A.P România, Gheorghe Dican. Tot pe data de 20 martie, de la ora 17.00 va demara un proiect curatorial care cuprinde şase expoziţii organizate de câte un curator, aceşti curatori fiind colegi care s-au arătat interesaţi de această temă, din filiala U.A.P. Vâlcea. Primul proiect curatorial se intitulează „Dialog”, iar curatorul expoziţiei este chiar vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gheorghe Dican. Un alt proiect curatorial este Grupul din Sud, un proiect condus şi propus de Dan Dimulescu, membru al filialei U.A.P din Caracal, care a reuşit să îi reunească pe artiştii din sud, mai exact artiştii din judeţul Olt.

Gheorghe Dican:„Vreau ca acest proiect să aibă continuitate, deoarece ei au nevoie să se evidenţieze”

Un alt proiect, propus de Ramona Şlug este intitulat „Geometrie”, şi va avea expoziţia la galeria subsol din pasajul central. Un alt proiect intitulat „Structuri”, o va avea drept curator pe Georgiana Poenaru, iar proiectul intitulat „Texturi” este al Aureliei Sanda.

Gheorghe Dican spune că „aceste expoziţii de grup sunt interesante din mai multe puncte de vedere: există expoziţii cu o anumită tematică, şi sunt expoziţii asumate din punct de vedere organizatoric şi conceptual de un artist curator. Tot în acest an vor avea loc expoziţii personale, care vor fi expuse în galeriile subsol din pasajul central, dar şi la Galeriile Artex.”

În data de 29 iulie, de ziua Imnului Naţional s-au pregătit o serie de expoziţii foarte interesante. Muzeul de artă este partener în organizarea unui salon de ceramică, unde vor fi prezenţi artişti care sunt şi profesori la academiile de artă din Bucureşti şi Cluj, iar aceştia vor colabora împreună cu colegi ceramişti de la filiala din Râmnicu Vâlcea. În pasajul central se va vernisa o expoziţie de ceramică cu studenţi ai Academiei de Artă din Cluj. Anul viitor, aceste manifestări vor continua, iar studenţii de la Academia de Artă din Bucureşti vor urma exemplul celor de la Cluj. An de an vor fi expoziţii de ceramică, la care participă profesori şi studenţi ai Academiilor de Arte din ţară. Parteneriatul cu Teatrul Anton Pann va continua prin prezentarea unei expoziţii în cadrul foaierului teatrului, special amenajat pentru astfel de evenimente. Va fi un vernisaj intitulat „Vernisajul de la fără un sfert”. Un alt parteneriat cu Muzeul Judeţean şi Muzeul de Artă se va derula sub genericul „Restituiri, sau alternative”, un proiect curatorial destul de bogat, localizat în curtea Casei Simian şi la Muzeul de Istorie.

Taberele de sculptură, susţinute de UAP

Filiala U.A.P Vâlcea este şi anul acesta parteneră în proiectul finanţat de omul de afaceri Dan Niţu, patronul firmei Damila, care organizează anul acesta a treia ediţie a taberei de sculptură. Este un proiect extrem de interesant susţinut de U.A.P Vâlcea. O altă tabără în care U.A.P Vâlcea este implicată este şi cea de la Călimăneşti, care continuă şirul taberelor de pictură şi de teatru, dar şi tabăra de pictură de la Brezoi, unde va fi prezentă şi Angela Tomaselli. Şi anul acesta, implicarea Uniunii Artiştilor Plastici cu filialele din ţară se va dovedi a fi benefică atât din punct de vedere artistic, dar  şi din punct de vedere expoziţional, aducând artişti şi vernisaje inedite pentru iubitorii de artă.

Alte expoziţii interesante:

– Expoziţia Aurelian Broscă în luna mai-iunie;

– Expoziţia Lucian Liciu şi Vasile Murivale, doi artişti din Bucureşti care expun împreună cu Mircea Năstase din Alba Iulia;

– Expoziţia unui autor foarte iubit la Vâlcea, Corneliu Drăgan, un proaspăt membru al filialei U.A.P Vâlcea şi cel mai important acuarelist din România.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *