Opinie: Am intrat în această criză în genunchi, și vom ieși pe brânci

România intră în această pandemie în genunchi, cu fondul de rezervă gol, fără bani, cu un aparat bugetar mult prea stufos și cu salarii de-a dreptul nesimțite pe alocuri, cu foarte mulți pensionari raportat la numărul de salariați și, pe deasupra, cu un număr impresionant de români care s-au întors din străinătate după ce au umflat bugetele țărilor vest-europene, dar acum vor aștepta ca Guvernul român să le dea de mâncare. Cu alte cuvinte, eram deja în genunchi și înainte de începerea crizei, și vom ieși din această situație pe brânci.
Singurii care ar putea salva situația, adică politicienii iau măsuri economice de-a dreptul hilare. În timp ce alte țări pompează miliarde de euro/dolari în economie, domnul Câțu încă analizează situația, și promite privaților nici mai mult, nici mai puțin decât că … statul le va plăti în perioada următoare banii care oricum le aparțineau de drept, adică TVA de recuperat și concediile medicale. Vina nu este doar a lui, ci a tuturor guvernelor post-decembriste, care au golit sistematic fondul de rezervă și au spoliat bugetul statului pentru avantaje electorale.
Iată diferențele: Germania pompează în economie 550 de miliarde de euro; SUA – 700 de miliarde de dolari; China – 170,6 de miliarde de euro; Italia – 32,5 miliarde de euro; Franța – 45 de miliarde de euro; Suedia – 28 de miliarde de euro; Elveția – 29 de miliarde de euro; Noua Zeelandă – 6,5 miliarde de euro. Uniunea Europeană va pune la dispoziția țărilor care au adoptat euro – deci nu și României – 40 de miliarde de euro, în timp ce Fondul Monetar Internațional va acorda pe post de împrumuturi 50 de miliarde de dolari. În România economia este deja pe butuci, nimeni nu ajută firmele private, iar așa-zisul șomaj tehnic se acordă unei elite de companii, gen Ford sau Dacia, care oricum își exportau cea mai mare parte din profit, și care au știut înainte de anunțul oficial care urmau să fie facilitățile oferite de Guvern. Firmele românești vor muri încet și sigur, iar politicienii nu se vor trezi cu adevărat la realitate decât în momentul când se vor afla în situația de a nu mai putea plăti salariile bugetarilor și pensiile. România se va împrumuta din nou masiv de la FMI, Banca Mondială sau BERD, dar costurile ulterioare pe care le vom plăti vor fi imense: vom continua să fim sclavii Europeni, pentru că Uniunea Europeană a încetat să existe de facto în aceste zile, și este greu de presupus că își va reveni din punct de vedere economic.
Marile puteri care rămân pe post de „jucători” pe piața mondială sunt SUA și Rusia, în coasta cărora vor sta în continuare chinezii. Europa va fi cea mai șifonată în urma acestui dezastru economic, urmând, cel mai probabil, ca marile puteri să își împartă câte o ciosvârtă din marele tort european.
Mihai ROMAN