Daniel Dimulescu: „Sunt social-democrat, om al faptelor, aproape de comunitatea mea”

Primarul localităţii Mădulari, Daniel Dimulescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează. Care sunt proiecte propuse pentru următorul mandat, dacă efectele crizei, în contextul pandemiei, au avut impact asupra bugetului local, dar şi ce fel de campanie le propune contracandidaţilor, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Copiii din Mădulari au acces la educaţie online şi la infrastructura necesară? Cum fac faţă provocărilor învăţării în mediul online?

Daniel Dimulescu: Ceea ce a ţinut de administraţia locală cu privire la aria de conectare a internetului în localitate am realizat fără probleme. La Mădulari, fiecare gospodărie are posibilitatea de conexiune la internet, iar elevii şi profesorii au avut acces la device-uri electronice privind cursurile la distanţă. Acolo unde au fost probleme, directorul şcolii a rezolvat problema. Cât de eficientă este această metodă de predare la distanţă, pe platforme digitale, asta vor vedea examinatorii la examenele de evaluare ale elevilor. Noi sperăm ca din toamnă să intrăm în normalitate, aşteptăm să vedem cum se va realiza această reintroducere a elevilor în spaţiul şcolar. Pe linia dezvoltării infrastructurii educaţionale avem un proiect – eşantion de reabilitare, modernizare şi dotare a şcolii, unic în ţară, care va prinde contur la Mădulari. Prin acest proiect vom avea cea mai frumoasă şcoală, unică în ţară. Astfel, lecţiile vor deveni mult mai atractive pentru elevi. Se va amenaja la parter o grădiniţă cu vestiare, duşuri, sală de joacă, bucătărie şi sală de mese. În şcoală va fi şi un cabinet medical, clasele vor avea mobilier nou, videoproiectoare, table de sticlă şi magnetice şi grupuri sanitare la fiecare etaj. Copiii vor fi entuziasmaţi să înceapă şcoala, vor fi nerăbdători să devină elevi într-o astfel de locaţie. Proiectul are valoarea de 5 milioane de lei, iar banii sunt alocaţi prin Compania Naţională de Investiţii.

Impact real: Această pandemie a avut impact asupra bugetului local?

Daniel Dimulescu: Noi, la Mădulari, ne-am descurcat binişor. Am primit inclusiv sponsorizări în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie – combinezoane şi măşti. Dezinfecţia în localitate s-a făcut cu forţe proprii, am cumpărat doar biocidul. Nu ne-am hazardat cu cheltuielile, am prins şi noi măşti cu preţul de 5 lei, dar ulterior s-a revenit la preţul de 2 lei. Acum aşteptăm să vină măştile promise de Guvern, fiindcă oamenii ne întreabă, dar ele încă nu au ajuns în teritoriu. În localitate avem cetăţeni cu venit mic, unii trăiesc doar cu 700 de lei lunar, iar această categorie este în procent de 60%. La ultima rectificare am primit 200 de mii lei, iar acum Guvernul României ne-a solicitat să trimitem cheltuielile făcute în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă. Mă gândesc că au în plan returnarea acestor cheltuieli.

Impact real: Cum caracterizaţi mandatul care se încheie în curând, în câteva cuvinte?

Daniel Dimulescu: Cetăţenii pot cel mai bine să caracterizeze această perioadă, dar, dacă fac o scurtă retrospectivă a realizărilor primăriei începând de la înfiinţarea reţelei de apă, drumuri, şcoli şi multe alte domenii de interes pentru viaţa de zi cu zi a celor care locuiesc aici pot spune că a fost o perioadă cu bune şi cu rele, dar cu realizări importante. Eu personal, cu echipa din primărie, dar şi cu consilierii locali suntem mulţumiţi de ceea ce am reuşit să facem în tot acest timp. Trebuie să recunosc faptul că, împreună cu întreaga echipă care s-a format la începutul acestui mandat, toţi am fost debutanţi în administraţie. Cu toate acestea, am reuşit să aducem localitatea în rândul localităţilor dezvoltate. Vin din domeniul privat şi este adevărat că în acest domeniu decizia depinde doar de tine, iar ţinta trebuie să fie una profitabilă, altfel toată afacerea se năruieşte. În administraţie munca începe de la identificarea sursei de finanţare, întocmirea documentaţiei, depunerea proiectelor şi într-un final demararea lucrărilor. Avem rezultate, iar oamenii apreciază, şi consider că acest lucru este cel mai important. 

Impact real: Un succes pentru comuna Mădulari sunt fondurile atrase. Cum aţi început, şi care sunt cele mai importante proiecte?

Daniel Dimulescu: S-a întârziat puţin cu privire la reţeaua de apă, chiar dacă, în contract, termenul de era anul 2021. Fac această precizare fiindcă, la finele lunii decembrie, mă aşteptam ca toată comuna să fie branşată la reţeaua de apă. În prezent avem peste 300 de branşări, din totalul de 780 de locuinţe. Acest proiect, de înfiinţare a sistemului de apă este proiectul meu de suflet, şi asta pentru că, atunci când le-am cerut cetăţenilor votul, le-am promis că vor avea apa la poartă. Sunt mândru pentru că am reuşit, dar îmi mare rău că nu pot să îi ajut să se branşeze la reţea din punct de vedere financiar, fiindcă sunt mulţi cetăţeni care renunţă să se conecteze, deoarece nu au bani. Preţul de conectare la reţea ajunge la 1500 de lei, ceea ce este foarte mult pentru multe familii din localitate. În cadrul acestui proiect am fost nevoit să fac trei gospodării de apă: una în Bănţeşti, una în centrul localităţii şi una în satul Bălşoara, astfel nu ne-au mai rămas bani privind branşările gospodăriilor la reţea, iar varianta de a se aloca bani din bugetul local pentru acest lucru este ilegală. Prin acest proiect s-a introdus sistemul de apă în satele Mamu şi Beica. În ceea ce priveşte extinderea reţelei mai avem nevoie de aproximativ 2,6 kilometri. Pe lângă acest proiect de apă avem proiectul de asfaltare a drumului comunal în satul Bănţeşti, proiect finalizat. Tot în stadiu de finalizarea avem şi iluminatul stradal cu leduri economice, datorită căruia, în localitate, noaptea este ca în Dallas. La capitolul realizări, în această perioadă avem amenajarea drumurilor de tarla şi a drumurilor de acces prin pietruite. În acest mandat inclusiv alunecările de teren din localitate s-au rezolvat. Am reuşit să atragem fonduri pentru construirea a trei poduri noi: două peste pârâul Beica şi unul peste pârâul Mamu, iar cu bani europeni am reuşit să achiziţionăm un tractor, un utilaj care ne-a fost de mare ajutor în această perioadă, deoarece cu el s-au făcut acţiunile de dezinsecţie în localitate. Mai mult, avem în plan să achiziţionăm şi un buldoexcavator, o achiziţie eficienţă inclusiv iarna, pentru deszăpezirea drumurilor din localitate.

Impact real: Cu ce gânduri aşteptaţi alegerile locale care au fost propuse pentru data de 27 septembrie?

Daniel Dimulescu: Eu vorbesc punctual despre mine: indiferent din partea cărui partid candidez, voi câştiga alegerile locale, la Mădulari. În tot acest timp nu am dezamăgit nici un votant, fiindcă tot ce am promis cetăţenilor am făcut, şi le-am fost alături. Mai mult, astăzi sunt alături de mine şi cei care nu au avut încredere în programul prezentat în campania mea din 2016. La alegerile locale contează foarte mult omul, nu partidul. Prin urmare, cine este cel mai apreciat de cetăţeni, acela va câştiga. Cei care nu au făcut nimic, au stat doar în birou şi nu au întins o mână de ajutor cetăţeanului aflat la ananghie nu vor mai primi votul comunităţii. Cu toate acestea, îmi doresc o campanie bazată pe fair play, fără atacuri, civilizată şi elegantă. Am văzut prin presă că au început criticile şi atacurile dure care, din punctul meu de vedere, nu fac bine nimănui, dezamăgesc inclusiv alegătorul. Electoratul s-a schimbat, campania trebuie făcută cu cetăţeanul, prezentându-i programul şi ce ţi-ai propus să faci pentru localitate. Propun o campanie fără jigniri incalificabile, lansări de atacuri şi limbaj suburban. Îmi doresc ca toţi candidaţii la alegerile locale să se angajeze că nu îşi vor baza discursurile pe jigniri, ci doar pe programe electorale. La nivel de judeţ cetăţenii vor vota omul care a făcut fapte, iar unul dintre aceştia este Constantin Rădulescu, o persoană la care eu ţin foarte mult, deoarece este un om de cuvânt aproape de noi toţi, şi pentru care poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean nu a primat interesului personal. Eu nu mă uit pe sondaje, nu am nici o informaţie în acest sens, nici nu am încredere în ele, dar spun un lucru: oamenii care merită vor câştiga în faţa cetăţeanului. Sunt social-democrat, adică un om de-al faptelor, aproape de comunitatea mea, iar uşa biroului din Primăria Mădulari este deschisă tuturor, indiferent de culoarea politică. Pentru următorul mandat proiectele mele de suflet sunt înfiinţarea sistemului de gaze naturale şi reţeaua de canalizare. �

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *