Seaca, viitoarea componentă a turismului din Călimăneşti

Pentru administraţia locală din Călimăneşti, cele mai importante obiective sunt acelea care creează plus valoare întregii aşezării. Un proiect pregătit în acest sens de primarul Florinel Constantinescu are în vedere două foraje de extracţie a apei geotermale, unul în Căciulata, iar celălalt la Seaca.

Zona Seaca, mai exact zona Complexului Expoziţional este o zonă neexploatată din punct de vedere turistic, care poate să ofere toate condiţii de a dezvolta viitoarea componentă a turismului din Călimăneşti. La Seaca, primarul Florinel Constantinescu are în plan amenajarea unui parc acvatic, „Aqua Park”, folosind apa geotermală în urma proiectului de forare. Odată amenajat, un astfel de proiect va atrage foarte mulţi turişti, datorită faptului că îmbină această posibilitate de recuperare prin tratament a turiştilor, dar şi de recreere şi de divertisment. În zonă se va construi inclusiv o bază sportivă, dar şi o clinică de recuperare. Toate acestea nu sunt doar vorbe, sunt proiecte deja depuse de primarul Florinel Constantinescu, pentru care se aşteaptă semnarea contractului de finanţare. Pentru cele două foraje de extracţie a apei geotermale proiectul a fost depus la Ministerul Fondurilor Europene, iar proiectul privind construirea baze sportive în această zonă este depus la Compania Naţională de Investiţii.

Terenul de la Seaca a revenit în domeniului privat al localităţii Călimăneşti

În acest an destul de greu din cauza pandemiei, administraţia locală a reuşit să achiziţioneze, cu bani alocaţi din bugetul local, două locaţii foarte importante pentru dezvoltarea staţiunii. Una dintre ele este fosta unitate militară de la Gara Călimăneşti, unde se va amenaja un centru pentru persoane vârstnice şi pentru care primarul Florinel Constantinescu a primit deja anunţul că proiectul a fost introdus pe lista de finanţare. A altă achiziţie este terenul în suprafaţă de 15 mii de metri din zona Seaca. Acest teren a fost vândut de Primăria Călimăneşti în anul 2009 pentru dezvoltarea zonei respective pentru construcţia unui hotel de cinci stele. Cum în contractul de vânzare a fost introdusă clauza de a nu putea fi vândut sau înstrăinat ci din contră, el trebuia folosit pentru construcţia acestui hotel, noii proprietari nu şi-au îndeplinit această obligaţie. Prin urmare, primăria a putut să facă o convenţie cu proprietarul, astfel încât terenul să revină în domeniul privat al localităţii Călimăneşti. Din păcate, pentru răscumpărarea acestui teren Primăria a trebuit să plătească aproximativ 300 de mii de euro. Aceste două achiziţii au fost făcute în acest an greu în contextul pandemiei, şi asta deoarece primarul Florinel Constantinescu a demonstrat că este extrem de chibzuit cu banul public, salvând primăria de povara datoriilor moştenite de la fosta administraţie.

„În anul 2009, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, prin licitaţie publică cu strigare, în urma căreia s-a încheiat la notariat contractul de vânzare-cumpărare nr. 1207, Primăria Călimăneşti a înstrăinat un imobil teren în suprafaţă de aproximativ 15.000 mp, situat în punctul „Izlaz-Seaca”, aparţinând domeniului privat al localităţii. Întrucât termenul privind demararea construirii unui complex turistic nu a fost respectat, prin Hotărârea nr. 95/2019, Consiliul Local al oraşului Călimăneşti a constatat rezoluţiunea de drept a contractului şi s-a angajat să restituie societăţii comerciale suma încasată: 1.436.648,92 lei. În urma purtării unei corespondenţe cu societatea comercială respectivă şi după îndeplinirea tuturor procedurilor legale, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost încheiată la notariat convenţia de rezoluţiune a contractului de vânzare-cumpărare, Primăria oraşului Călimăneşti a achitat suma de 1.436.648,92 lei, reintrând în posesia terenului de la Seaca, zonă în care administraţia locală intenţionează să dezvolte o a treia parte a staţiunii turistice prin două proiecte strâns legate între ele: creşterea producţiei de energie din resurse geotermale prin realizarea/modernizarea capacităţilor de producţie şi a reţelelor de transport – distribuţie a energiei termice din energie geotermală şi Construire Centru de agrement Seaca”, se menţionează într-un comunicat al Primăriei Călimăneşti.

Florinel Constantinescu: „Dintotdeauna, staţiunea Călimăneşti a fost un mare complex balnear

Primăria Călimăneşti, sub administraţia lui Florinel Constantinescu a atras fonduri cu valori mari, a pus în practică proiecte la fel de generoase, care dau plusvaloare oraşului Călimăneşti. Primarul are convingerea că, într-un final, va reuşi să modernizeze acest oraş şi să-l ducă la nivelul unei staţiuni de interes naţional şi, de ce nu, de interes internaţional: 

„În ultimii ani s-au finalizat aici proiecte publice şi proiecte private care exploatează şi mai bine sursele de ape minerale şi de ape termale din zonă. O strategie de dezvoltare a localităţii, adoptată în 2014, face ca majoritatea iniţiativelor publice şi private să se îndrepte concentrat în direcţia dezvoltării economice prin turism şi activităţi adiacente. Parcurile publice, căile de comunicaţii şi de promenadă pentru turişti sunt acum pe deplin modernizate şi s-au iniţiat proiecte noi, pentru modernizarea drumurilor din zona montană, pe malul drept al Oltului şi calea de acces spre Mănăstirea Stânişoara, în Parcul Naţional Cozia. Dintotdeauna staţiunea Călimăneşti a fost un mare complex balnear. Prin noile proiecte destinate agrementului, staţiunea poate fi în curând un mare şi întins complex turistic”, spune primarul Florinel Constantinescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *