Mălaia, un important punct turistic pe harta celor mai frumoase zone ale judeţului

Mălaia este o comună cochetă, cu potenţial turistic important, aşezată de-a lungul Văii Lotrului, străjuită de Munţii Căpăţânii şi de cei ai Lotrului, într-un cadru natural de o rară frumuseţe. Localitatea face parte din mănunchiul celor şase aşezări ale Ţării Loviştei, pline de farmec datorită frumuseţii peisagistice, dar şi a vredniciei şi solidarităţii locuitorilor din nordul judeţului.

Este o zonă cu imens potenţial turistic, iar dezvoltarea turistică este singura soluţie de supravieţuire, ca localitate.

La Mălaia s-a realizat în anii 70 o hidrocentrală care furnizează şi astăzi energie electrică, un sector de activitate în care au început să lucreze cea mai mare parte a locuitorilor comunei încă din anii 70, devenind lucrători în meseriile care se practicau şi care erau necesare.

După Revoluţie, Hidroelectrica şi Hidroserv au făcut restructurări masive şi foarte mulţi oameni au rămas fără loc de muncă. Dar, pentru redresarea zonei, poziţionarea acesteia pe segmentul de turism va pune în valoare potenţial mirific al localităţii, pentru că întreaga Vale a Lotrului este o zonă interesantă pentru toţi turiştii, încântaţi de zona plină de poveşti şi mistere, dar şi de peisajele deosebite şi aerul curat de aici. Bătrânii locului povestesc că cele patru sate de pe Lotru – Brezoi, Mălaia, Voineasa şi Ciunget au fost întemeiate de cei patru haiduci: Breazu, Mălai, Voinea şi Ciungu care, obosiţi şi însetaţi, şi-au potolit setea cu apa din pârâul Lotru.

Fiecare turist, odată ajuns în zonă, pleacă de aici cu sufletul împăcat. Aşezarea localităţii este în mijlocul munţilor, într-un peisaj deosebit, iar pensiunile din zonă oferă tot confortul. În centrul comunei se află Cişmeaua Sfânta Maria, construită de militarii Regimentului 5. Tot de aici porneşte vechea potecă spre plaiul Brătienilor, care urcă spre culmea centrală a Munţilor Căpăţânii. Pe traseul potecii se află o cruce ridicată de Vintilă Brătianu şi de soţia sa Lia, în memoria părinţilor şi familiei de politicieni şi cărturari Brătieni. Comuna are un deosebit potenţial turistic, iar din satul Ciungetu se poate pătrunde în pitoreasca vale a Latoriţei, recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase văi din ţară. De asemenea, tot din satul Ciungetu se poate aborda frumoasa culme a Târnovului. Amenajarea unui telecabine pentru a uşura accesul spre sectorul înalt al munţilor Zmeurăt – Priota ar crea condiţii mai bune pentru dezvoltarea turismului. Cel mai important lucru ar fi amenajarea drumului judeţean de la Cheile Latoriţei până la Polovragi şi la Cheile Olteţului.

O cunună de munţi ca nişte ziduri de cetate înconjoară inima Mălaiei

Aşezarea are, ascunse printre munţi şi văi, locuri neasemuit de frumoase, poieni şi pajişti acoperite cu flori unde ochiul se desfată la simetria culorilor, reînchegând covorul de verdeaţă de la Mălaia, o zonă care a intrat de mult în salba aşezărilor cu renume ale judeţului. Compusă din satele Săliştea, Mălaia şi Ciungetu, localitatea nu mai are nevoie de prezentare, pentru că este în ansamblul ei o atracţie turistică deosebită. Pe culmile din jurul satului Ciungetu ai impresia că poţi pune mâna pe cer. Aici, primăverile sunt un adevărat spectacol al înaintării înfrunzirii, iar soarele te luminează şi te încălzeşte fără să-i simţi arşiţa moleşitoare. O cunună de munţi, ca nişte ziduri de cetate, înconjoară inima Mălaiei. În partea de nord a Văii Lotrului se află munţii Molivişu, Mălaia, Robu şi Mândra, iar în partea de sud munţii Negoveanu, Nedeea, Târnovu, Ursu, Cocora, Zmeurăt şi Preota. Vatră de moşneni, comuna Mălaia propune foarte multe peisajele spectaculoase care pot fi străbătute de cascade, peşteri, munţi, rezervaţii naturale, văi şi stânci semeţe, privelişti cum rar ţi-e dat să vezi şi alte minunăţii ale naturii, toate acestea fac ca Mălaia să fie un important punct turistic pe harta celor mai frumoase zone ale judeţului, şi nu numai.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *