La Frânceşti, apa şi canalizarea sunt prinse în masterplanul judeţului

Primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv, se declară optimist în ceea ce priveşte demararea proiectului privind înfiinţarea sistemului de apă şi canalizare în judeţ, prin POIM. Şi asta fiindcă primarii liberali au fost informaţi că iniţial va rămâne acelaşi proiect, numai că, pentru localităţile excluse din masterplan, diferenţa de bani va fi suportată de la bugetul naţional. Prin urmare, proiectul de apă şi canalizare al judeţului nu va mai suporta modificări, va rămâne în varianta în care este, adică un singur proiect, acelaşi studiu de fezabilitate întocmit la vremea respectivă, în care vor rămâne şi localităţile care au fost iniţial scoase de la finanţarea europeană.

„Localitatea Frânceşti era prinsă în acest proiect pentru înfiinţarea reţelei de canalizare pe o lungime de 36 de kilometri şi extinderea reţelei de apă în satele Mănăileşti şi Genuneni. Însă, proiectul pentru înfiinţarea reţelei de canalizare a fost scos de la finanţare, în situaţia în care localitatea nu are un metru de canalizarea deoarece nu a întrunit condiţiile impuse. Am fost informaţi că proiectul de apă şi canalizare al judeţului va merge în paralel cu tronsoanele scoase. Consider că, lucrul acesta trebuia să fie ştiut din 2016, fiindcă, dacă ni s-ar fi spus la vremea respectivă, sau dacă ne-ar fi scos de atunci din masterplanul judeţului, aveam în acest moment lucrările încheiate în ceea ce priveşte apa şi canalizarea în toată localitatea, prin PNDL-2, lucrări care au fost prioritare în acest program. În paralel aşteptăm liniile de finanţare europene sau guvernamentale, fiindcă, indiferent cum, noi vom depune solicitările de finanţare deoarece, o dată ce am fost scoşi din masterplan nu vom mai sta să aşteptăm. Dacă vom găsi o oportunitate de a finanţa această investiţie din alte surse vom profita de acest lucru şi vom depune proiectul. În acest sens aşteptăm concret să se dea drumul la o măsură, indiferent dacă va fi europeană sau guvernamentală. Se tot discută despre ghidurile de finanţare, inclusiv despre acel celebru PNRR, dar în momentul de faţă se pare că nu avem nimic concret”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Fonduri atrase de la Compania Naţional de Investiţii pentru cinci proiecte

În acest moment, fondurile guvernamentale se alocă pentru dezvoltarea localităţilor doar prin Compania Naţională de Investiţii unde Primăria Frânceşti are solicitări depuse. În localitate sunt în derulare două lucrări, şi există un proiect depus pentru construirea complexului sportiv pentru care s-a obţinut finanţarea şi s-a semnat ordinul de ministru, urmând ca, într-o perioadă foarte scurtă să se scoată la licitaţie. Prin urmare, trei investiţii anul acesta vor fi în derulare prin Compania Naţională de Investiţii la Frânceşti, şi mai există alte două solicitări pentru modernizarea şcolii din satul Mănăileşti şi modernizarea şcolii din satul Dezdrobiţi, proiecte care sunt în lista de sinteză.

„În localitate se lucrează, deoarece, în fiecare an ne-am ocupat să obţinem finanţări pentru diverse lucrări, şi chiar avem în derulare prin CNI modernizarea căminului cultural din satul Genuneni. Se lucrează intens şi sperăm ca, la finele lunii august, să facem inaugurarea. În prezent se lucrează deja la finisajele interioare şi la exterior”, a precizat primarul.

În prezent s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea sălii de sport care are termen de execuţie până la finele acestui an. Pentru proiectul de amenajare a complexului sportiv primarul ne informează că vor începe anul viitor lucrările. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *