Impact Real

Un ziar aproape de oameni
Virgil PÎRVULESCU: „Poate că pentru noi este mai bine că suntem singurii care facem opoziţie la actuala administraţie”

Viceprimarul PNL al Râmnicului, Virgil Pîrvulescu         a fost prins săptămâna trecută, fără voia sa, într-un joc făţarnic al actualei conduceri a Primăriei Râmnicului, mai ales după ce consilierii PNL nu au fost de acord cu majorarea preţului de ridicare a gunoiului pentru populaţie şi agenţii economici din municipiu. Încercând să forţeze „mâna” opoziţiei din Consiliul Local, Mircia Gutău a reuşit în cele din urmă să obţină voturile necesare pentru a asigura un profit mai mare pentru firma de salubritate Romprest cu ajutorul voturilor acordate de consilierii USR. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Impact real, viceprimarul Virgil Pîrvulescu lămureşte cum s-a ajuns la această situaţie, dar ne spune şi ce măsuri va lua în continuare în calitate de preşedinte al PNL Râmnicu Vâlcea.        

Impact real: Care sunt noile obiective ale conducerii PNL Râmnicu Vâlcea? 

Virgil PÎRVULESCU: Obiectivele sunt cele care le-am spus de atâtea ori: trebuie să câştigăm Primăria municipiul Râmnicu Vâlcea şi trebuie să facem administraţie, altfel spus trebuie să reclădim încrederea oamenilor în Partidul Naţional Liberal – organizaţia municipală din Râmnicu Vâlcea. Ne prezentăm în faţa lor cu programe şi oameni care sunt dispuşi să îşi continue activitatea de aşa manieră încât fiecare dintre noi, cetăţenii oraşului Râmnicu Vâlcea, să fim convinşi că Partidul Naţional Liberal este singurul partid care ne poate reprezenta la orice nivel cu mândrie. 

Impact real: Aţi discutat până acum cu liderul USR, Romeo Odochian?

Virgil PÎRVULESCU: Până acum nu am avut nici o întâlnire cu Romeo Odochian, pentru că înţeleg că a fost plecat din localitate. Vom organiza o şedinţă de birou permanent local, unde vom dezbate din punct de vedere politic ce s-a întâmplat şi ce se va întâmpla în cadrul alianţei şi vom desemna probabil o echipă de negociere, ca să-i zicem aşa, încât să putem avea nişte puncte de vedere. Vom prezenta rezultatul şi după aceea, din punct de vedere politic, tot în forurile statutare se va lua o decizie cu privire la menţinerea sau ruperea alianţei. Poziţia mea o ştiţi, este o poziţie pe care mi-o menţin, însă în politică mai nou se spune că niciodată nu trebuie să zici niciodată. Eu sunt convins că partenerul meu de discuţie, omologul meu pe funcţia de preşedintele USR la municipiu va purta cu mine o discuţie a cărei finalitate o vom comunica. 

Impact real: Ce părere aveţi despre ultima strategie a USR, să voteze şi cu PNL, dar şi cu cei de la PSD şi PER? Cum aţi cataloga acest tip de colaborare, având în vedere că la ultima şedinţă de Consiliu Local voturile au fost împărţite? Credeţi că Andrei Gheorghiu îşi doreşte să îşi păstreze imaginea, şi de aceea a votat cu opoziţia? 

Virgil PÎRVULESCU: Eu întotdeauna m-am bazat pe nişte principii care, până la urmă, denotă şi denumirea unui bărbat. Mie îmi plac bărbaţii, nu la modul că masculin sau feminin, bărbat înseamnă un comportament pe care-l expui în faţa oamenilor. E treaba lor cum votează, sincer să fiu. Nu am nici măcar o remarcă la adresa lor, pentru că eu nu sunt obişnuit cu genul acesta de oameni. Când vorbesc despre oameni serioşi mă gândesc la oameni care îşi asumă deciziile. Din punctul meu de vedere fac faţă cu brio şi în opoziţie, nu este nici o problemă. Nu ştiu ce înseamnă pentru Andrei Gheorghiu imaginea. Eu ştiu că în administraţia publică locală votez cu interesul cetăţeanului şi nu cu imaginea. Probabil că şi instabilitatea aceasta din cadrul alianţei ne-a creat nouă foarte multe sincope în realizarea obiectivelor, pentru că toate deciziile sunt taxate de cetăţeni. Ca şi o certitudine, eu cred că cei de la USR nu mai reprezintă interesele dorite de electoratul lor. 

Impact real: Care sunt lucrurile care se vor schimba de acum înainte, ce măsuri doriţi să implementaţi la nivelul organizaţiei municipale a PNL pentru a eficientiza activitatea? 

Virgil PÎRVULESCU: Am avut deja o şedinţă pe această temă cu toţi colegii din biroul permanent local şi am stabilit ca, până la data de 15 septembrie 2021 să începem acel proces de reorganizare şi reformă în cadrul partidului la nivel de organizaţie municipală Râmnicu Vâlcea, astfel încât să nu ne pomenim cu o listă de membri ai Partidului Naţional Liberal care se regăsesc la alte partide, şi atunci este nevoie să facem o curăţenie generală, să ţinem oamenii aproape şi să stăm de vorbă cu ei, să reînfiinţăm organizaţiile de cartier, să reînfiinţăm organizaţiile la nivel de secţie de votare, responsabili pe cartiere şi pe două zone: Nord şi Sud. Cetăţenii trebuie să vadă că, într-adevăr, suntem alături de ei. Eu cred că întotdeauna o discuţie la firul ierbii cu cetăţeanul este cea care ne conferă nouă un avantaj în viitor. Eu, când m-am prezentat în campania electorală din 2020 m-am prezentat cu o serie de proiecte din postura de primar, în sensul în care, ocupând funcţia de primar, puteam să-mi asum o serie de responsabilităţi. Acum, cei care sunt la putere în Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea îşi dau seama că pierd teren pe zi ce trece pentru faptul că Virgil Pîrvulescu niciodată nu va ceda la presiuni, şantaj şi alte mizerii scrise de o anumită zonă a presei. De altfel, am observat la Mircia Gutău că învaţă o lecţie, adică înainte de fiecare şedinţă începe să ne spună că de 8 sau 9 luni nu am făcut nimic în cadrul societăţii. El încearcă să ducă în derizoriu activitatea noastră, învaţă bine un rol, dar învaţă mecanic. Nu ştie că întotdeauna trebuie să aibă propria lui idee atunci când se exprimă public pentru a ne putea prezenta şi argumentele. Sunt convins că cetăţenii vor începe să aprecieze faptul că suntem verticali şi că ne vedem de treaba noastră. Da, suntem în opoziţie, adică este clar că noi suntem minoritari în momentul de faţă. De fapt, am fost întotdeauna în minoritare, pentru că nu am avut un partener de coaliţie serios, care să îşi dorească să putem tranşa lucrurile în primăria municipiului, iar rezultatele se văd astăzi. Poate că pentru noi este mai bine că suntem singuri, până la urmă. 

Impact real: Sunteţi mulţumit de vicepreşedinţii care au fost aleşi, credeţi că veţi face echipă cu aceştia? 

Virgil PÎRVULESCU: Am spus-o şi o reafirm: aceasta este o echipă pe care eu mi-am asumat-o, şi sunt convins că vom reuşi să ducem la capăt proiectele pe care ni le-am propus. Este un moment greu pentru noi, avem nişte obiective asumate, obiective care trebuie implementate calendaristic, adică nu ne putem permite o tergiversare a acestora, şi atunci nu este simplu să monitorizăm activitatea fiecăruia dintre noi. Tot în această perioadă ne dorim să cunoaştem toţi membrii Partidului Naţional Liberal şi vrem să stăm de vorbă cu ei, vrem să vedem care sunt opţiunile şi ideile lor. Întotdeauna am arătat că ne dorim ca, în cadrul Partidului Naţional Liberal să avem cât mai mulţi tineri şi cât mai mulţi membri tineri, şi acesta este motivul pentru care organizaţia de tineret va avea o sarcină destul de importantă, iar comportamentul nostru, al seniorilor, să fie cel pe care tinerii şi-l doresc.

Impact real: Credeţi că ar exista posibilitatea de a se organiza alegeri anticipate în municipiu, şi în ce condiţii? 

Virgil PÎRVULESCU: Nu numai în municipiu, oricând se pot organiza alegeri anticipate: atunci când primarul este în imposibilitatea de a-şi mai exercita mandatul sau atunci când se întruneşte pragul minim în care cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea vor strânge semnături pentru a se organiza alegeri anticipate. Se face un referendum de demitere şi, în urma referendumului vor avea loc alegeri. Este un proces îndelungat, dar este democratic. Este un proces pe care oricând cetăţenii îl au la îndemână, dar, pentru asta avem nevoie de un organizator, de o structură foarte bună în teren, astfel încât cetăţenii să fie conştienţi că, prin asumarea demiterii primarului, participă la un proces electoral colectiv care va avea o finalitate. 

Impact real: Credeţi că există posibilitatea ca şi la Râmnicu Vâlcea să se creeze aceeaşi situaţie tensionată cu privire la ridicarea gunoiului ca şi la Sectorul 1 Bucureşti? Explicaţi vă rog situaţia care s-a creat, pentru ca şi cititorii noştri să înţeleagă motivele pentru care s-a ajuns la un blocaj cu firma de salubrizare. 

Virgil PÎRVULESCU:  Canalele de comunicare din jurul primarului cam asta îşi doresc să transmită populaţiei: o panică absolută. Dacă analizăm elementele principale de cost precum motorină şi salariile, nu se justifică în nici un fel creşterea aceasta, dar creşterea a avut loc cu votul Consiliului Local. Din punctul meu de vedere şi din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii societăţii de salubrizare au spus că nu avem nevoie de această creştere şi nici nu este corect, din punctul meu de vedere, pentru că nu se justifică. Ca să am o realitate a pieţei am invitat alt operator de salubrizare şi a spus că şi-ar dori să presteze în municipiul Râmnicu Vâlcea serviciile de salubrizare la preţul vechi. Pentru mine surpriza cea mai mare a fost că nu primeam răspunsuri. I-am contactat din nou la telefon să le explic că am făcut o adresă şi să îi întreb de ce nu au răspuns. În realitate răspunsul era primit din data de 9 iunie 2021 la primărie, dar nu a fost niciodată redirecţionat către mine. Dacă primăria m-a desemnat pe mine responsabil cu salubrizarea, chiar primarul special, dar eu nu am acces la acea adresă pentru că ea nu este redirecţionată către mine pot să îmi pun în practică atribuţiile? Aceasta era o operaţiune concentrată de aşa manieră încât Consiliul Local să aprobe majorarea de tarife. Eu nu vreau să particip la această batjocură la adresa cetăţenilor. Nu doresc ca vreodată cetăţeanul să plătească pentru servicii pe care nu le primeşte. Au început acţiunea, au fost nişte discuţii, inclusiv la Prefectură. Le-am explicat că au dreptul de a pleca dacă nu le convine tariful, iar ei, când au auzit acel lucru au spus că nu vor să plece. Avem operatori care pot să presteze la preţurile vechi. Astăzi am solicitat la cele două direcţii care se ocupă – direcţia juridică şi direcţia doamnei director Feroiu să începem procedura, respectiv, în cazul în care ei nu ridică gunoiul să reziliem contractul cu cei de la Romprest şi să desemnăm un operator temporar, în speţă Brai-Cata, care s-a angajat că prestează şi are baza şi are absolut tot ce este necesar, inclusiv staţii de sortare aici, în Vâlcea, şi să începem să ridicăm gunoiul. Nici măcar nu au vrut să mai stea la discuţii cu mine, mai mult decât atât, a apărut şedinţa extraordinară de vineri, de la ora 12:00, convocată de primar, prin care supune aprobării majorarea de tarife.

Impact real: La ultima şedinţă de Consiliu Local managerul de la Romprest a făcut câteva declaraţii. Ce părere aveţi despre viziunea lui? 

Virgil PÎRVULESCU: Dacă am înţeles foarte bine, dumnealui este un pensionar din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi lucrează în această societate comercială, Romprest. Atâta timp cât o viaţă întreagă te-ai ocupat de diseminarea informaţiilor, înseamnă că pe zona economică nu prea ai pricepere. E clar că managementul nu poţi să-l implementezi cu o persoană care o viaţă întreagă a mers pe alte zone. 

Impact real: Ce părere aveţi despre situaţia de la Pieţe Prest, ce nereguli aţi descoperit acolo, şi cum credeţi că se poate rezolva această problemă? 

Virgil PÎRVULESCU: Din punctul meu de vedere, Pieţe Prest este o societate comercială care furnizează servicii pentru municipiul Râmnicu Vâlcea şi înregistrează nişte cheltuieli care cred eu că în marea lor parte nu au acoperire, pentru că aceste cheltuieli merg de obicei spre zone nefiscalizate, şi atunci ar trebui revocat din funcţie managerul Pieţe Prest. Este un manager, din punctul meu de vedere, care fost a impus cu forţa în cadrul societăţii, dar protejat de actualul primar, Mircia Gutău. Eu, personal, o felicit pe doamna director general pentru cât de fidelă este actualului primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, dar cred că dezvoltarea oraşului trebuie să aibă loc conform principiilor din secolul 21, în care ideile şi conceptele de dezvoltare aparţin unei echipe noi. Totalitarismul nu are ce căuta aici, pentru că este clar că în oraşul nostru sunt oameni mult mai bine pregătiţi şi cu viziuni mult mai corecte decât cei care fac acum, de exemplu, şi peisagistica oraşului.

Impact real: Credeţi că primarul Gutău are şanse de a schimba componenţa Consiliului de Administraţie de la Pieţe Prest după votul de săptămâna trecută? Veţi ataca modul cum a fost adoptat acest proiect de hotărâre?

Virgil PÎRVULESCU: La Pieţe Prest Consiliul de Administraţie este format din 4 reprezentanţi desemnaţi de PNL şi unul de la USR. Faptul că i-au retras din AGA prin acel vot ilegal pe cei doi reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal este o mare problemă. Eu cred că această hotărâre de consiliu local va fi anulată, şi atunci demersurile vor merge pe făgaşul lor normal.

Impact real: Ce părere aveţi despre scandalul parcărilor cu plată din municipiu? S-a ajuns în situaţia ca oamenii să nu aibă unde să îşi parcheze maşinile lângă blocurile unde locuiesc, iar mulţi dintre ei nu îşi pot permite să plătească taxele de parcare impuse. De ce credeţi că s-a instituit această taxă, ce goluri din bugetul local ar trebui ea să acopere, şi dacă sunteţi de părere că există posibilitatea să fie eliminată, în timp? 

Virgil PÎRVULESCU: Îi felicit pe toţi cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea care l-au votat pe Mircia Gutău, le transmit multă sănătate pe această cale şi faptul că rezultatul voturilor se vede prin taxele pe care le plătesc în minciuni, prin modul în care se dezvoltă oraşul nostru. De ce nu s-a dezvoltat oraşul? De ce nu avem industrie? De ce nu avem CET? De ce tinerii ne pleacă din oraş, de ce? El a fost primar, el a condus oraşul acesta şi se bate cu pumnul în piept. Pentru ce? Că şi-a bătut joc de oraş şi îşi bate joc în continuare. De ce îşi bate joc? Pentru că un număr de cetăţeni l-au votat.

Impact real: Aţi fost acuzat la un moment dat că doriţi să aduceţi anumite terenuri în patrimoniul municipiului pentru activităţi considerate neimportante de actualul primar. Ce demersuri aţi făcut în acest sens, şi ce viziune aveţi pentru folosirea acestor terenuri în viitor? 

Virgil PÎRVULESCU: Pentru actualul primar este, clar, o acţiune care nu-i convine, pentru că dumnealui nu încurajează munca şi dezvoltarea. Toată politica lui de administraţie se îndreaptă spre ajutoare sociale, pentru că poate să controleze în acest fel populaţia fără posibilităţi materiale. Nu cred că există în momentul de faţă în instituţiile şi societăţile subordonate primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea o persoană care să nu aibă un fel de regim de subordonare sub o anumită relaţie de rudenie sau prietenie, obligaţii sau absolut tot. Şi în momentul de faţă există funcţionari în cadrul instituţiilor şi societăţilor care au o relaţie clară de subordonare la Mircia Gutău, adică din banii noştri plătim angajaţii lui, pentru că angajaţii lui sunt bine. Virgil Pîrvulescu chiar face demersuri, şi chiar se zbate. Virgil Pîrvulescu, ca să ştie cetăţenii, nu utilizează nici măcar un litru de benzină de la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, în eforturile pe care le face cu deplasările la Guvern, la Bucureşti şi la factorii decizionali în această situaţie. Aştept pentru acest teren întâlnirea care va avea loc într-o componenţă restrânsă în perioada imediat următoare, de aşa manieră încât terenul să intre în proprietatea municipiului Râmnicu Vâlcea, bineînţeles, urmând paşii legali, cu o hotărâre de Consiliu Local şi cu tot ceea ce trebuie făcut. Pentru partea de teren de la Oltchim am avut întâlniri cu toţi creditorii, în speţă şi cu statul român, care este principalul creditor la falita Olchim. Le-am transmis intenţia de achiziţie, şi tocmai am primit răspunsul prin care se invocă prevederile legale cu privire la decizia luată, urmează ca administratorul, de fapt lichidatorul, să propună scoaterea la licitaţie. Am intrat şi aici pe direcţia pe care ne dorim. Dar, în momentul de faţă orice aducem noi în plus pentru municipiu este distrus de Mircia Gutău şi orice bani i-am aduce aici, în oraş, Mircia Gutău îi va împrăştia. 

Impact real: Care a fost în final destinaţia împrumutului aprobat în şedinţa trecută de Consiliu Local? Aţi aflat pe ce anume a cheltuit administraţia locală acei bani? 

Virgil PÎRVULESCU: Prin hotărârea de consiliu local, banii sunt la discreţia lui Mircia Gutău. Uitaţi-vă la hotărârea de Consiliu Local. Articolul unu şi 2 este singurul care condiţionează o sumă de aproximativ 5 milioane de lei pentru zona de blocuri, adică reabilitarea blocurilor, iar diferenţa rămâne la dispoziţia primarului. Întrebaţi pe orice jurist, întrebaţi pe oricine vreţi, specialist în domeniu dacă articolul 3 din hotărârea de Consiliu Local îl obligă pe Mircia Gutău să dea vreo explicaţie despre cum se cheltuie banii!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *