Interviu Laurențiu Cazan: Raportul MATIC, educație sexuală și progresism

Împreună cu deputatul PNL Laurenţiu Cazan am abordat una dintre cele mai populare teme din ultima perioadă, atât la nivel european, dar şi mondial: progresismul. Laurenţiu Cazan face parte din Partidul Naţional Liberal, dar, în acelaşi timp se implică şi în ramura conservatoare, fiind unul dintre puţinii oameni politici ai judeţului Vâlcea care se declară în acest sens.
Raportul MATIC a fost unul dintre subiectele principale, deoarece a pornit controverse în toată Europa, fiind aprobat de Parlamentul European. Din partea României, 7 parlamentari europeni au votat pentru aprobare, iar 14 au votat împotrivă.

Parlamentarii care au votat pentru sunt următorii: Dacian Cioloş, Vlad-Marius Botoş, Vlad Gheorghe, Dragoş Tudorache, Alin Mituţă, Ramona Strungariu şi Nicolae Ștefănuţă (USR-Plus), iar împotrivă au votat următorii: PMP – Traian Băsescu, Eugen Tomac; PNL – Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu, Vlad Nistor; UDMR: Lorant Vincze, Iuliu Winkler şi alesi pe lista PSD: Chris Terheş, Maria Grapini.

Ce este raportul MATIC?

Raportul MATIC porneşte de la premisa că femeile nu sunt respectate pe deplin în Europa şi că nu ar avea suficiente drepturi. De asemenea, în acest raport putem găsi numeroase convocări pentru respectarea drepturilor unor minorităţi, dar în special LGBTQ. Raportul MATIC mai conţine şi chestiuni de educaţie sexuală sau educaţie pentru prevenirea violenţelor din unele părţi ale Europei. Raportul MATIC se prezintă ca o mişcare pentru sănătatea sexuală şi reproductivă şi drepturile aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor. Totuşi, dacă răsfoim documentul în care sunt trecute toate cererile găsim şi alte lucruri care nu au nici o legătură cu sănătatea sexuală sau drepturile femeilor.
De asemenea, în raport scrie că “întrucât, în anumite circumstanţe, bărbaţii transgen şi persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate şi ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce priveşte sarcina şi serviciile de îngrijire legate de naştere fără discriminare pe criterii de identitate de gen”, ceea ce ar însemna că, o dată ce o femeie îşi face tranziţia în bărbat aceasta poate încă să nască, declarându-se în acelaşi timp bărbat. Prin simplificare, se înţelege că ar fi acceptată ideea de a da naştere ca bărbat.
De asemenea, raportul promovează cu desăvârşire avortul, spunând că nepermiterea acestuia de către stat şi societate ar încălca drepturile omului. Probabil ar fi interesant să fie adresată o întrebare precum: Cărui om îi sunt îndreptate drepturile, copilului sau mamei? În acelaşi timp, aceştia cer rambursarea costurilor pentru operaţiunile de avort şi condamnă personalul medical care refuză să realizeze această procedură.

Impact real: Cum reprezentaţi mişcarea conservatoare prin intermediu Partidului Naţional Liberal?
Laurenţiu CAZAN: Partidul Naţional Liberal este un partid care îmbrăţişează eminamente politica de dreapta. Eu am intrat în acest partid fiind îndrăgostit politic de cei 3 piloni care sunt trecuţi în statutul PNL şi de doctrina de dreapta, de centru-dreapta conservatoare, pe care Partidul Naţional Liberal o propune încă de la înfiinţarea acestuia.
Laurenţiu CAZAN: Promovăm în primul rând această doctrină, astfel încât entitatea neamului românesc să nu se piardă în aceste momente, pentru că, o dată cu intrarea în Uniunea Europeană, care este un lucru extraordinar, identitatea naţională începe să se dilueze, iar scopul meu este acela de a proteja cât de cât această identitate naţională prin promovarea tradiţiilor româneşti, prin promovarea identităţii naţionale, astfel încât şi tânăra generaţie să înţeleagă şi să înveţe aceste valori.

Impact real: Ce părere aveţi despre ramura opusă, progresismul?
Laurenţiu CAZAN: Eu văd o antiteză în ceea ce priveşte conservatorismul, iar în momentul de faţă este foarte agresivă, mai ales că acest progresism nu vine decât să dea mai multe drepturi minorităţilor. Ei sunt focusaţi astăzi doar pentru a creşte aceste drepturi pentru minorităţile sexuale şi atacă în acerlaşi timp ca nişte veritabili neomarxişti valorile pe care poporul român a fost clădit, adică biserica, familia şi tradiţia. În dispariţia acestor 3 valori ne pierdem şi identitatea de neam. De aceea eu consider că progresismul nu este în momentul de faţă şi nici pentru viitor un lucru pozitiv pentru Europa, pentru că asta înseamnă să ne întoarcem din nou la un nou comunism, sub o altă formă. Vedem în istorie cum toate ţările care au fost sub regimul comunist au atacat toate aceste valori: biserica, tradiţia şi familia, iar prin acest lucru puteţi vedea că au fost nenumărate ţări care şi-au pierdut identitatea. La fel ca şi în anii 1940, se încearcă şi acum impunerea unui nou trend. Acest trend este modern, cum a fost şi tehnologia, însă tehnologia nu a afectat pe nimeni şi nu a împiedicat păstrarea valorilor importante ale ţărilor. Pot să dau exemplu de ţări care sunt într-o dezvoltare tehnologică foarte mare, cum este Israelul, dar cetăţenii sunt foarte apropiaţi de valorile naţionale. Ungaria şi Polonia sunt la fel, sunt puţine ţări care încă nu şi-au pierdut identitatea în ceea ce înseamnă partea naţională. Eu consider că, încetul cu încetul, valorile pentru care a apărut această mişcare vor reveni la normal şi trendul progresist va fi domolit.

Impact real: Ce părere aveţi despre acţiunile din ultima perioada ale Uniunii Europene, cu privire la Raportul MATIC?
Laurenţiu CAZAN: Acest raport, din punctul meu de vedere este o greşeală, nu are nici o legătură cu ceea ce se întâmplă la noi, iar trendul acesta, de promovare şi de a da drepturi minorităţilor sexuale este cu siguranţă greşit, şi cred că România nu se va identifica în acest caz. Indiferent ce vor încerca să facă promotorii acestui trend, eu cred că va fi un eşec total în România, pentru că am citit în aceste zile nişte comentarii pentru un ziar sportiv şi am văzut că o echipă olimpică feminină de haltere din Australia a refuzat să se prezinte, deoarece în acea echipă a existat şi un bărbat de la Jocurile Olimpice. Astăzi, dacă eşti bărbat sau femeie, verifică nivelul de testosteron. Eu cred că lucrurile acestea trebuie stopate cât mai rapid, iar acest val de progresism în România trebuie limitat cât mai mult posibil.

Impact real: Ce părere aveţi despre faptul că 7 membri români ai Parlamentului European au votat pentru aceasta lege, printre care şi Dacian Cioloş?
Laurenţiu CAZAN: O părere foarte proastă. Cred că ei vor fi sancţionaţi de electorat la următoarele alegeri.

Impact real: Dumneavoastră cum aţi fi votat? De ce?
Laurenţiu CAZAN: Aş fi votat împotrivă, deoarece sunt conservator, şi tot ce s-a întâmplat până în momentul de faţă a avut un singur pilon: familia. Noi suntem într-o descreştere demografică continuă, populaţia Europei este una îmbătrânită. Dacă mai venim şi cu acest gen de persoane transgender nu ştiu unde se va ajunge. Gândiţi-vă că te trezeşti că te căsătoreşti cu o femeie şi apoi, peste două luni se trezeşte că e bărbat, deci această lipsă a identităţii de gen este o un lucru negativ.

Impact real: Ce impact credeţi că va avea asupra ţărilor din UE, în sens social?
Laurenţiu CAZAN: Nici nu ştiu să spun în momentul de faţă, nu ştiu ce se va întâmpla. Au apărut deja probleme: bărbaţi care intră în toaleta femeilor. Din punctul meu de vedere, la nivel educaţional este o problemă cum te vei adresa unui transgender, pentru că el are posibilitatea o lună să fie bărbat iar pe urmă să fie femeie, depinde de starea lui. Este o problemă ce se va întâmpla în şcoală cu aceste persoane, pentru că este clar că acest raport MATIC nu se adresează persoanelor până în 25 de ani. Se adresează persoanelor între 12 şi 16 ani, şi aici noi trebuie să fim atenţi la modalitatea în care o să îi educăm.

Impact real: Ce impact credeţi că va avea asupra României?
Laurenţiu CAZAN: Eu cred că în România nu va produce efecte foarte mari, dar, dacă acest impact va avea loc să zic la nivelul minim, undeva la 10-20%, tot va crea nişte dezechilibre sociale.

Impact real: Privind educaţia sexuală, care este viziunea dumneavoastră?
Laurenţiu CAZAN: Am spus-o şi înainte de alegerile parlamentare: sunt împotriva educaţiei sexuale, ca materie în şcoli, dar sunt pentru educaţie medicală, în caz sanitar sau medical, în care această educaţie sexuală trebuie să fie inclusă. Nu cred că este nevoie de o materie de sine stătătoare în acest sens, dar această educaţie sanitară trebuie neapărat implementată în şcoli ca materie obligatorie, dar nu educaţia sexuală. La materia sanitară ar trebui să se predea educaţie sexuală şi educaţie civică. Spre exemplu suntem ultima ţară din Europa la folosirea pastei de dinţi şi a săpunului, deci iată că îngrijirea personală ar trebui cuprinsă în procesul de educaţie, ca şi modalitatea în care tu trebuie să mergi la doctor, de ce trebuie să mergi la doctor o dată pe an, de ce trebuie să-ţi faci analize obligatorii, de ce trebuie ca femeie să-ţi faci control pentru cancerul la sân şi tot aşa. Spre exemplu, de ce este important vaccinul anti HP pentru femei, care împiedică răspândirea virusului care produce cancer de col uterin? Sunt foarte multe lucruri pe care noi trebuie să le transmitem copiilor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *