Platforma de la Slătioara, oportunitate pentru accesarea fondurilor europene în agricultură

La Slătioara sunt în derulare, în satul Mogeşti, lucrările pentru construirea unei platforme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. Primarul Camelia Romcescu ne-a informat că investiţia are valoarea de 2100 de mii de lei, iar fondurile au fost obţinute prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Derularea proiectului presupune un sistem comunal de depozitare şi manipulare a gunoiului de grajd şi dotarea primăriei cu utilaje care să uşureze selectarea gunoiului, principala sursă de poluare a apei cu nutrienţi. Mai mult, construirea platformei de la Slătioara reprezintă o oportunitate pentru accesarea fondurilor europene privind investiţiile în agricultură atât pentru cetăţenii din localitate, cât şi pentru fermierii din localităţile limitrofe, condiţia fiind aceea de a încheia contract cu administraţia locală: „Este un proiect extrem de util, deoarece, prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului, fiind afectată sănătatea oamenilor. Prin acest proiect este în lucru o platformă unde se va colecta gunoiul de grajd de la cetăţeni gratuit, se selectează, se extrag nutrienţii, apoi se redă populaţiei ca îngrăşământ natural. Cred că este un lucru benefic pentru comunitate, fiindcă acest proiect implică şi un punctaj destul de bun pentru proiectele privind dezvoltarea zootehniei în localitate. Astfel, cetăţenii de la noi pleacă cu prima şansă în accesarea fondurilor europene pentru creşterea animalelor. Proiectul este o mana cerească şi pentru comunităţile din zonele limitrofe, condiţia fiind aceea de a încheia contract cu administraţia locală. În cadrul proiectului ni s-au alocat şi utilaje, care vor fi folosite în acest proiect pentru strângerea gunoiului menajer, în speţă pentru un tractor, o maşină de împrăştiat gunoiul, un încărcător frontal, o cisternă de tip vidanjă şi o remorcă. Proiectul se derulează prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu fonduri europene, iar valoarea proiectului este de 2100 de mii de lei”, a afirmat primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

La Slătioara, după finalizarea acestui proiect, gunoiului de grajd va fi transportat din ferme sau din curţile oamenilor la platforma din satul Mogeşti. În plus, compostul rezultat poate fi împrăştiat pe terenurile unde este nevoie de acest îngrăşământ natural, atât de benefic solului. Proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Proiectul urmăreşte conştientizarea oamenilor cu privire la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

Camelia Romcescu: „Sloganul liberalilor, „Jos ciuma roşie” nu mai funcţionează, să vedem pe cine dau vina acum

La Slătioara, sunt în derulare şi lucrările de construire a dispensarului comunal. În prezent se lucrează la partea de amenajare din interiorul clădirii şi amenajarea curţii. Proiectul se execută cu bani atraşi prin PNDL, iar primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu, spune că plata facturilor este la zi, iar termenul de finalizare a construcţiei va fi în toamna acestui an.

Camelia Romcescu subliniază faptul că aşteaptă cu nerăbdare apariţia programelor de finanţare, şi asta fiindcă proiectele depuse la CNI sunt în aşteptarea finanţării de prea multă vreme.

„Avem proiecte la CNI care zac în sertare pentru asfaltarea drumurilor, pentru canalizare, pentru refacerea zonelor calamitate şi construirea unei săli de sport. Anul acesta, din cât se vede, nu cred că vor apărea noile programe. Nu ştiu de unde avem creşterea aceasta economică dusă la superlativ de liberali fiindcă la noi, în sat, oamenii sunt tot mai săraci, pensiile şi salariile sunt la acelaşi nivel din 2019, mare parte trăiesc din pensia şi salariul minim pe economie, adică este o sărăcie adâncită în această perioadă, din cauza preţurilor care au explodat. Prin urmare, anul acesta nu se vor deschide programele de finanţare, se încearcă un PNDL, dar sunt tentative la nivel declarativ. Cu toate acestea, consider că şansa noastră sunt tot fondurile europene, şi fac această precizare deoarece avem experienţa accesării banilor europeni. Ne vom îndrepta în continuare către banii europeni, fiindcă programele guvernamentale cu siguranţă se vor aloca preferenţial, inclusiv rectificarea bugetară. Eu sper să greşesc atunci când fac astfel de afirmaţii, să nu fie adevărat nimic din ceea ce am spus, însă un lucru este cert: lumea s-a săturat de aberaţiile lor. Sloganul liberalilor, „Jos ciuma roşie” nu mai funcţionează, să vedem pe cine dau vina acum”, a precizat primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

Gazele, un proiect de viitor

Administraţia locală speră la proiectul de branşare a localităţii la gazele naturale. În acest sens a fost obţinut inclusiv avizul de la Transgaz. La nivel declarativ sunt mai multe posibilităţi, însă investiţia nu este certă. Una dintre variante ar fi prin asocierea cu localităţile Vaideeni, Slătioara, Stoeneşti, Frânceşti, Tomşani, Măldăreşti, Pietrari, Păuşeşti, Bărbăteşti şi Costeşti. „O altă variantă ar fi pe partea cu localităţile din Gorj, unde suntem într-un ADI cu Vaideeni şi Polovragi.

Toate comunităţile rurale îşi doresc să beneficieze de gaze naturale, dar trebuie să fim realişti: în condiţiile actuale, cu o economie la pământ, nu va exista posibilitatea ca satele din România să fie branşate la reţeaua de gaze. Cu toate acestea, eu cred cu tărie că va veni şi vremea acesta, când gazele vor fi introduse, fiindcă, din cauza cerinţelor cetăţenilor va fi o prioritate, dar nu pentru acest Guvern, şi nu acum”, a punctat primarul din Slătioara, Camelia Romcescu.

Administraţia locală a depus la AFM proiectul pentru modernizarea iluminatului stradal cu leduri economice, dar şi acest proiect este aşa cum sunt şi proiectele depuse la CNI, în lista de sinteză, adică în aşteptare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *