Localitatea Frânceşti va beneficia de fonduri importante de la Compania Naţională de Investiţii pentru construirea unui complex sportiv

Compania Naţională de Investiţii, finanţatoarea proiectului, a demarat recent licitaţia pentru realizarea lucrărilor privind construirea unui complex sportiv la Frânceşti. Prevederea bugetară este de aproximativ 1,5 milioane de euro, iar ofertele depuse au intrat în etapa de evaluare financiară. Astfel, oferta cu preţul cel mai mic va fi declarată câştigătoare: „Proiectul pentru construirea complexului sportiv a fost scos la licitaţie, există un ofertant, şi este în evaluare oferta. Consider că anul viitor vor începe efectiv lucrările. Este o lucrare foarte mare, discutăm de 1200 de metri pătraţi suprafaţă construită a clădirii, parter şi etaj, unde vor fi amenajate două săli de conferinţă, un cabinet medical, o sală de recuperare pentru sportivi, grupuri sanitare, vestiare pentru jucători şi arbitri. Complexul sportiv va dispune de tribune cu o capacitare de 500 de locuri, pistă de alergare şi nocturnă. Va fi unul dintre cele mai moderne complexuri sportive din judeţ. Facem acest lucru, şi mergem inclusiv pe această nişă, a dezvoltării infrastructurii sportive în localitate, fiindcă la Frânceşti se face sport. Există deocamdată două echipe de fotbal, şi avem în plan reînfiinţarea şi a celei de a treia echipe. Pe toate trei le-am susţinut din bugetul local, în limita posibilităţilor. Însă, după ce vom avea în localitate acest complex sportiv finalizat, intenţionăm să construim o echipă de top la nivelul Consiliului Local, pentru a obţine şi performanţe”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Printre investiţiile care se vor realiza în centrul comunei se numără şi construirea unei săli de sport cu 102 locuri, o lucrare care, cu siguranţă, o să aducă plus valoare zonei.

Şcolile, în atenţia primarului din Frânceşti

Sala de sport se va construi în curtea şcolii din centrul localităţii, o şcoală modernă, reabilitată din temelii în anul 2019, cu fonduri guvernamentale. Pentru modernizarea celorlalte două şcoli din localitate primarul a depus proiecte în vederea finanţării: „În localitate avem 400 de copii şi mai funcţionează trei şcoli cu clasele I-VIII şi trei grădiniţe. În centrul localităţii avem o şcoală care s-a reabilitat în 2019. Este prima şcoală din localitate pe care am reabilitat-o, şi asta fiindcă avem în plan şi reabilitarea celorlalte şcoli. În acest sens am depus solicitări de finanţare la CNI, iar, dacă se va da drumul la noile programele de finanţare, vom depune şi acolo. Este vorba despre şcoala din satul Genuneni, cu clasele I-VIII şi şcoala din satul Dezrobiţi, cu clasele I-VIII. Deocamdată, aceste trei şcoli vor funcţiona şi pe viitor, fiindcă aici avem foarte mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Eu am făcut în campanie nişte promisiuni electorale şi am pretenţia ca, în mare parte, ceea ce am promis să şi fac, fiindcă nu am venit la primărie să fac figuraţie”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Până în 2024, la Frânceşti toate drumurile ar trebui asfaltate

În localitate a fost reabilitat căminul cultural din satul Genuneni, o lucrare destul de amplă, în cadrul căreia s-a consolidat clădirea din temelii, rămânând în picioare doar zidurile. În această perioadă se lucrează inclusiv la asfaltarea drumului comunal „Drumul Balastierei”, lucrări care se vor finaliza în luna septembrie. Tot în această perioadă se întocmeşte şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru asfaltarea a încă trei drumuri comunale. În anul 2017 a început la Frânceşti un program de asfaltare la nivel de localitate care a pornit dintr-un capăt al localităţii, iar prin eforturile şi perseverenţa primarului s-a reuşit să se asfalteze cel puţin un drum în fiecare dintre cele 9 sate, iar în anul 2020 s-a continuat cu tranşa a două de asfaltări: „Cu asfaltările am început dintr-un capăt al localităţii şi am reuşit în mare parte să rezolvăm, într-un anumit procent, această problemă a comunei. Astfel, în zona Mănăileşti – Genuneni, în anul 2016 s-au asfaltat 5,5 kilometri, în satul Viişoara s-au asfaltat 4 kilometri, în satul Frânceşti 1,5 kilometri, în satul Coşani 2,5 kilometri, în satul Dezrobiţi aproximativ 1 kilometru, iar în zona Surpatele – Moşteni 1,5 kilometri. Am în plan ca, până în 2024, să nu mai fie nici un drum neasfaltat în comuna Frânceşti”, afirmă primarul.

Daniel Paraschiv mai spune că, o dată cu noile programe de finanţare care vor apărea va depune proiectul de apă şi canalizare care a stat blocat în masterplanul judeţului. „Am venit să conduc frâiele acestei locaţii cu responsabilitate, nu să fac figuraţie. Îmi pare rău că, din cauza celebrului masterplan, unde este prinsă şi localitatea noastră pentru reţeaua de apă şi canalizare, nu am avut voie să depunem solicitări de finanţare nici pe AFIR, nici prin PNDL. Colac peste pupăză, după ce au trecut aceste programe, ne-au mai şi scos cu anumite tronsoane din proiect. Dacă în anul 2016 depuneam o solicitare de finanţare pe alte programe, astăzi aveam apă şi canalizare în localitate. Dar legal nu am avut voie, şi am luat acest mare proiect al judeţului ca pe o reuşită sigură. Aştept să se deschidă PNDL şi depun solicitare de finanţare pentru canalizare. Partea proastă este că noi tot asfaltăm drumuri, dar am în vedere, atunci când se va introduce canalizarea, să se facă forări sub asfalt, să nu să fim nevoiţi să-l spargem. Aceasta este cea mai mare durere pe care o am. Pe de altă parte, nu puteam să stau cu mâinile în sân şi cu noroiul pe drumuri, cu speranţa că o să vină ziua în care se va finanţa canalizarea şi apa, după care abia apoi să mă gândesc la asfalt. Şi bine am făcut, fiindcă au trecut 9 ani de la acest masterplan şi nici astăzi nu au început lucrările efectiv. Dacă ne dădeau posibilitatea să accesăm individual şi alte linii de finanţare, astăzi localitatea Frânceşti avea apă, canalizare şi drumuri asfaltate”, a punctat primarul.

Pentru continuarea lucrărilor de asfaltare, primarul pregăteşte un lot de trei drumuri în satele Dezrobiţi, Moşteni şi o uliţă în satul Frânceşti, şi a anunţat că proiectul de gaze este în evaluare la Ministerul Fondurilor Europene.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *