La Şuşani se reface infrastructura calamitată, cu bani pentru situaţii de urgenţă

La Şuşani sunt în derulare lucrări care au fost prinse pe situaţii de urgenţă pentru stabilizarea zonelor afectate în urma calamităţilor.
„Am făcut documentaţia pe care am transmis-o către Compania Naţională de Investiţii şi, în cel mai scurt timp, ni s-au alocat fondurile necesare pentru remedierea situaţiei din localitate, în satul Stoiculeşti. S-au alocat banii pe situaţii de urgenţă, iar în prezent în localitate se lucrează. Este o lucrare destul de amplă, fiindcă se forează peste 100 de colane la 10 metri adâncime, de la cota 4. S-au făcut mai întâi săpături la o adâncime de patru metri şi, mai apoi, s-au forat încă 10 metri. Pe lângă aceste lucrări se mai realizează ziduri de sprijin şi gabioane”, a precizat primarul Daniel Tudor.
Valoarea investiţiei este de 3700 de mii de lei. Primarul Daniel Tudor ne informează că, pentru finalizarea acestor lucrări, administraţia locală din Şuşani a fost nevoită să mai aloce din bugetul local 700 de mii de lei.
„Chiar dacă bugetul nostru a ajuns la fundul sacului, am fost nevoiţi să suplimentăm această lucrare pentru a ieşi un lucru bun şi de durată”, a punctat primarul.
Restanţe la plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap
Primăria Şuşani înregistrează restanţe la plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Întârzierile sunt de peste patru luni, iar primarul Daniel Tudor subliniază faptul că fondurile alocate prin proiectul de buget s-au epuizat. Speră totuşi că vor exista suplimentări: „Am făcut demersurile necesare pentru a primi suma necesară de la bugetul de stat pentru a ajunge la zi cu plăţile. De patru luni mai reuşim să acoperim această cheltuială. Oamenii sunt foarte dezamăgiţi, mai ales de mine, fiindcă se consideră că primarul are această vină. La întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii guvernului ni s-a promis că se vor finanţa proiectele pentru apă, canalizare, refacerea podurilor, asfaltarea drumurilor, dar şi pentru branşarea localităţilor la conducta de gaze. Noi deja avem proiectele întocmite şi aşteptăm cu nerăbdare deschiderea acestui program, fiindcă le vom depune pe toate. Avem nevoie de extinderi la reţeaua de apă, pentru asfaltarea drumurilor pe o lungime de aproximativ 11 kilometri şi de branşarea localităţii la gaze naturale. Pentru reţeaua de gaze suntem în masterplanul judeţului. Prin urmare, sunt încrezător că, prin rectificarea care ni se alocă în această perioadă vom putea acoperi măcar restanţa privind plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap”, a precizat primarul din Şuşani.
Conform legii, Guvernul acoperă de la bugetul de stat 90% din sumele pentru achitarea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, iar primăriile au obligaţia de a asigura restul de zece procente. În această perioadă, la Şuşani se vor finaliza lucrările de modernizare a celor două şcoli, cu bani din PNDL-2. Astfel, primarul dă asigurări că pentru şcoala din satul Râmeşti, dar şi pentru cea din satul Uşurei, în cel mult două săptămâni se vor face recepţiile lucrărilor.