Voineasa, un tărâm cu un potenţial turistic fantastic

Vara acesta turismul la Voineasa a prins aripi, toate serviciile oferite de pensiuni au funcţionat şi încă funcţionează la capacitate maximă şi, ne spune primarul, este posibil ca, începând din luna noiembrie, întreaga zonă să fie din nou plină cu turişti. Motivul este acela că iubitorii de schi pot să îşi facă planuri în ceea ce priveşte domeniul schiabil Transalpina Schi Resort de la Vidra, deoarece sezonul de iarnă va fi deschis cât mai repede cu putinţă, iar condiţiile atmosferice vor permite acest lucru.

La Voineasa, muntele oferă opţiuni de petrecere a timpului liber atât iarna, dar şi vara, fiindcă aici se pot face drumeţii, se pot cuceri noi vârfuri, se pot descoperi cascade sau, pur şi simplu, turiştii se pot relaxa cu o carte bună, în mijlocul naturii. Pensiunile oferă, pe lângă cazare şi masă, şi mici servicii. Au fost turişti care în lunile iunie, iulie şi august au preferat să parcurgă traseele turistice din zonă. De aici, de la Voineasa pornesc trasee turistice către lacul de acumulare Vidra, lacul glaciar Ciunget şi pădurea rezervaţiei naturale Latoriţa, Cataractele Lotrului şi Obârşia Lotrului. Întreaga Vale a Lotrului este o oază de linişte care oferă un climat tonic, aer curat, lipsit de praf, puternic ionizat, peisaje greu de descris în cuvinte şi trasee care lasă amintiri de neuitat. Voineasa este adevărata recompensă pe care o oferă muntele.

Partea şi mai interesantă este că Voineasa reprezintă pentru tineri sau familii tinere cu copii cheia în alegerea destinaţiei de vacanţă. Oamenii au căutat destinaţiile care nu sunt foarte aglomerate şi, din acest punct de vedere, Voineasa şi, în principiu, întreaga Vale a Lotrului au oferit acest tip de turism.

Peste toate acestea, atracţia zonei pentru cei care vor să admire frumuseţea locului de pe creasta munţilor au fost telegondolele şi teleschiul, care au fost puse la dispoziţia turiştilor în perioada acestei veri de administratorii domeniul schiabil Transalpina de la Vidra.

Gabriel Năstăsescu: „Sezonul turistic a fost la cea mai înaltă cotă”

Pensiunile situate în satele de pe Valea Lotrului au fost cele mai solicitate de turişti

„Turiştii au venit special pentru odihnă şi au optat pentru zona noastră pentru că are un pachet complet: aer curat lipsit de orice urmă de poluare, pensiuni aşezate în locuri pitoreşti, peisaje deosebit de atractive şi trasee turistice minunate. Voineasa este una dintre perlele turistice ale zonei, beneficiind în orice anotimp de un cadru natural pitoresc şi o locaţie deosebită, iar telegondolele şi teleschiul care au fost puse la dispoziţia turiştilor în perioada acestei veri au îmbrăcat pachetul turistic. Sezonul turistic a fost la cea mai înaltă cotă. Vorbim atât despre Voineasa, dar şi de partea de sus a zonei, la Obârşia Lotrului unde, datorită telegondolei care a funcţionat la sfârşit de săptămână foarte bine, turismul a fost un real succes. Anul viitor va fi şi mai bine, fiindcă deja s-a făcut cunoscut faptul că telegondola de la pârtie funcţionează şi vara”, a precizat primarul Gabriel Năstăsescu.

Anul acesta pârtia de schi se va deschide în cele mai bune condiţii

Un lucru este bine de ştiut: la domeniul schiabil Transalpina Schi Resort Vidra s-au făcut revizii la toate instalaţiile şi acestea sunt pregătite pentru sezonul de iarnă. Iubitorii de schi pot să îşi facă planuri în ceea ce priveşte domeniul schiabil Transalpina, fiindcă sezonul de schi va fi deschis cât mai repede cu putinţă, iar condiţiile atmosferice vor permite acest lucru:

Instalaţia este acum în revizie, urmează să primească avizul ISCIR şi va fi reluată şi funcţionarea acesteia. O echipă formată din specialişti lucrează în aceste zile la verificarea instalaţiei. Au fost demontate toate scaunele şi acolo se fac o serie de verificări, pentru că trebuie să se facă magneto-inductanţa, iar acesta se face doar dacă sunt libere cablurile. Sistemul are 10 ani de când s-a construit, după 5 ani se face această magneto-inductanţă, o revizie amplă, pentru a pregăti instalaţia pentru sezonul de iarnă”, a punctat primarul.

Gabriel Năstăsescu: „Încercăm să mai construim o pârtie de schi

Amenajarea noii pârtii de schi, precum şi reabilitarea prin reprofilare a pârtiei de la segmentul telescaun sunt două obiective pe care administraţia locală Voineasa, împreună cu Consiliul Judeţean şi Primăria Vaideeni le ia în calcul, pentru a facilita accesul turiştilor în zona domeniului schiabil:

„Sperăm că vom definitiva, împreună cu Consiliul Judeţean şi Primăria Vaideeni acest nou obiectiv. Noua pârtie se va amenaja de la cota 1990, pe lângă gondola 2. Va fi o pârtie mai mică, cu o lăţime de 6 sau 7 metri şi o lungime de aproximativ 1000 de metri, o pârtie albastră, pentru începători. Facem această pârtie pentru a uni toate instalaţiile între ele, fiindcă de la gondola 2 nu există nimic pentru a veni la intermediar, la cota 1820 şi pentru a uni instalaţiile între ele. Noi sperăm să avem sprijinul, aşa cum ni s-a promis, din partea Consiliului Judeţean, fiindcă partea financiară este puţin mai delicată, şi nădăjduim să facem faţă acestui hop care este până la căderea zăpezii”, afirmă primarul.

Gabriel Năstăsescu mai spune că, în cadrul discuţiilor pe care le-a purtat cu conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a intrat şi reabilitarea drumului care duce la Staţiunea Vidra. „Drumul respectiv va trebui să-l introducem în inventarul domeniului public al localităţii, ca mai apoi să-l predăm către Consiliul Judeţean, pentru a fi clasificat ca drum judeţean. Drumul are o lungime de 3 kilometri şi duce până la baraj”, mai spune primarul localităţii Voineasa. Primarul declară că se vor face aceste demersuri fiindcă administraţia locală nu are puterea financiară privind modernizarea lui prin asfaltare.

Dotare de vară în zona domeniului schiabil: bob pe şine

Primarul are în plan ca, pe lângă telegondola care funcţionează vara să fie amenajată şi o sanie de vară. Instalaţia reprezintă un sistem de şină pe care vor circula sănii care va putea fi folosit practic tot sezonul, nu numai vara. Instalaţia respectivă vine ca o anexă la pârtie:

„Noi ne-am propus ca pârtia de schi să mai aibă încă o alternativă de vară, acele sănii pe şine, care sunt nişte instalaţii ca nişte boburi micuţe, care funcţionează acţionate electric, pe nişte şine. Există astfel de instalaţii în ţara noastră, cele mai multe în zona Ardealului”, a menţionat primarul.

În România sunt utilizate câteva astfel de instalaţii de săniuş pe şine pentru toate anotimpurile şi sunt destul de atractive pentru turişti. Marele avantaj al acestor instalaţii este că acestea pot fi operate pe întreaga perioadă a anului. Sistemul pentru săniuş este pe şine, are un dispozitiv pentru deplasare şi poate fi înfrânat în mod individual de utilizator pentru a obţine viteza de deplasare dorită. Această instalaţie era introdusă în proiectul turistic „Adventure Park” din staţiunea Voineasa, în valoare de peste 20 de milioane lei, care, din păcate, nu a primit aviz favorabil pentru finanţare europeană.

Lucrările la sediul primăriei din staţiune sunt pe ultima sută de metri

Cum clădirea nu a mai fost renovată de mulţi ani, anul acesta s-a modernizat interiorul primăriei, urmând ca, în 2022, să fie reabilitată şi partea exterioară.

„Lucrările de reabilitarea primăriei sunt pe ultima sută de metri, noi am avut în plan şi lucrările pentru amenajarea clădirii la exterior, dar, când constructorul a înaintat cu lucrările, în interior s-a constatat că existau mult mai multe probleme decât ceea ce noi prinsesem în deviz, iar, pe lângă aceste probleme s-a mai adăugat şi majorarea preţurilor le materialele de construcţii. Valoarea lucrărilor este de 500 de mii de lei, bani care s-au alocat din bugetul local”, a precizat primarul.

Lucrările de reabilitare a primăriei din Voineasa au constat în schimbarea instalaţiei electrice, recondiţionarea tavanelor, a pardoselii, a tencuielilor şi a scărilor de lemn.

Primăria Voineasa a depus la Compania Naţională de Investiţii un proiect pentru reabilitarea sălii de sport şi a căminului cultural. Lucrările mici care se execută în localitate sunt realizate cu bani de la bugetul local. Primarul aşteptă cu nerăbdare deschiderea noilor programe de finanţare pentru accesarea fondurilor privind infrastructura rutieră, apă şi canalizare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *