Pentru împărțirea banilor către administraţiile publice locale, Executivul a aplicat regula de aur „cine împarte, parte-și face”

După ce a pierdut guvernarea, premierul Florin Vasilie Cîțu a decis cum să fie repartizați în teritoriu banii din Fondul de rezervă aflat la dispoziția sa.

Fondurile alocate,  în valoare de 27.621.000 de lei pentru judeţul Vâlcea, vor ajunge într-un procent destul de mare la primarii PNL, şi, din nou, mai puțin la cei ai PSD. Suma solicitată prin adresa Instituţiei Prefectului – judeţul Vâlcea 12.870/27.09.2021, reprezintă, necesarul solicitat de administraţiile locale, care, ca în fiecare an,  depășește cu multe posibilitățile financiare ale Guvernului. Fondurile alocate de la centru ar trebui să completeze deficitul tuturor administraţiilor locale  care nu mai au surse de finanțare, au probleme cu banii pentru asistența socială, înregistrează dificultăţi la plata cheltuieli de funcţionare necesare desfăşurării activităţilor curente, dar şi pentru cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

De aceea, trebuie realizată o împărțire  corectă şi echilibrată, care se aflată în mâna premierului și a ministrului Dezvoltării, pentru a suplini deficitul primăriilor, în funcţie de nevoile fiecărei comunităţi.

Astfel, Primăriile comunelor conduse de  primari PSD au primit câte 50.000 de lei, cele conduse de reprezentanții PER nu au primit niciun leu, în timp ce sumele pentru primăriile conduse de PNL sunt mult mai mari. Per total, PSD a primit 1.950.000 de lei,  din suma alocată. În schimb, comunele conduse de primari de la PNL au primit sume considerabil mai mari, însumând 25.671.000  de lei, cele mai multe fiind în jurul a 400.000 de lei pe  comună, adică de  opt ori mai mult decât comunele  conduse de primari pesedişti.

Primarii social-democrați aveau speranța că nu se va repeta şi de data aceasta episodul de anul trecut când Guvernul condus la data ceea de Ludovic Orban, a favorizat pe faţă primarii liberali ocolind comunităţile locale conduse de primari PSD sau PER din judeţul Vâlcea.

Aleşii locali PSD s-au plâns că primesc bani mai puțini, comparativ cu primăriile PNL, iar cei de la Partidul Ecologist Roman critică decizia Executivului fiindcă i-a elimina din listă

Daniel Băluţă, primarul localităţii Vaideeni: „Speram că nu se va repeta şi de data aceasta episodul de anul trecut”

„Din păcate, prin atitudinea lor nu fac altceva decât să distrugă tot ceea ar trebui să însemne o atitudine corectă şi un respect a clasei politice faţă de comunităţile locale. Prin deciziile lor construiesc răutăţi care nu îşi au locul pentru că, în general, acestea destabilizează încrederea cetăţenilor în clasa politică. Din păcate, lupta politică nu trebuie dusă şi în afara campaniilor electorale. Florin Cîţu, a recurs din nou la modul de alocare a banilor către primării în funcţie de culoarea politică, şi nu conform necesităţilor unităţilor teritorial-administrative. Sumele spun totul. Speram că nu se va repeta şi de data aceasta episodul de anul trecut când Guvernul Orban, a alocat fonduri către primării pe culori politice, ocolind comunităţile locale conduse de primari PSD sau PER din judeţul Vâlcea. Nu spun că trebuie alocate tuturor localităţilor aceeaşi sumă, pentru că sunt localităţi care au cu adevărat probleme. Avem nevoi de bani pentru plata persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, pentru cofinanţarea proiectelor. Nu ştiu la ce ne mai cer aceste raportări când cineva de la Bucureşti  decide să aloce banii altfel decât avem nevoie”.

Primarii PER sunt foc şi pară, „suntem blocaţi”, „este o lecție urâtă” „un derapaj discreţionar”, „decont electoral“, sunt câteva dintre reacţiile lor după ce au văzut sumele alocate de Executiv.

Primarul Constantin Catrina (PER):”Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”.

„În 2019 în campania prezidențială am făcut naveta în fiecare seară Drăgășani – Crețeni, pentru a face campanie om la om pentru Iohannis, „pas cu pas”. Datorită muncii mele alegerile prezidențiale au fost câștigate pentru prima dată, după 30 de ani, în comuna Crețeni de un președinte de dreapta. Am fost nevoit să mă lupt în campanie cu fostul primar PSD de 4 mandate și să stric relații de o viață pentru ca Iohannis să câștige alegerile. Bineînțeles m-au aruncat ca pe o măsea stricată după ce s-au văzut cu sacii în căruță. De la alegerile locale nu am mai primit niciun telefon, ce să mai zic de o trecere prin Crețeni a acelor personaje care până atunci mă sunau zilnic la telefon de câteva ori. Drept răsplată la rectificarea din decembrie 2020 am primit zero lei, iar acum , din nou, localitatea Creţeni este eliminată din lista alocărilor de fonduri, suntem blocaţi. Mai mult, liberalii mi-au convins 3 consilieri PER să voteze viceprimar de la PNL, spunându-le că o să aibă ei grijă să mulțumească localitatea la următoarea rectificare. Nici nu știu ce mă doare mai tare acum, lipsa banilor sau minciunile liberalilor.  E o lecție urâtă pe care am primit-o în primul meu an de mandat de la PNL. Din câte văd niciunul din cei 5 primari PER nu a primit niciun leu. E clar că suntem o țintă pentru PNL. Dar ce vină au zecile de mii de locuitori ai localităților unde noi suntem primari. Dar acesta este caracterul lor, de unde nu este nici Dumnezeu nu cere”, primarul Constantin Catrina.

Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă (PER): „Alocările s-au făcut cu dedicaţie, au lovit în comunităţi”

Guvernele PSD nu au ținut niciodată cont de culoarea politică a primarilor când au alocat fonduri. Banii au fost împărțiți în mod egal, în funcție de populație şi nevoi. Politica PSD este adevărata politică europeană, în centrul căreia se află cetățeanul, indiferent de opțiunea sa politică.

„De când am văzut lisat cu alocările nu am dormit toată noaptea , am zis că aşa ceva nu se poate „suntem blocaţi”, nu am cuvinte atunci când mă gândesc ce a putut să facă premierul Florin Cîțu. Alocările s-au făcut cu dedicaţie, se vede, s-a lovit în comunităţi.  Ce vină are comunitate, în care eu slujesc,  că nici măcar nu a fost pusă pe listă, printre primăriile cu primari PSD care au primit câte 50 mii lei. Chiar nu vede nimeni lucrul aceasta? Nu răspunde nimeni în faţa legii, eu îl văd un mare abuz. Dintre cele 89 de primării  se alocă bani pentru 84, pentru celelalte 5 care este justificarea legală, de ce pentru aceste primării nu s-a dat bani? Noi nu suntem cetăţeni, nu plătim impozite la stat, noi nu avem nevoi? Nu credeam că se va mai repeta această regulă fiindcă si data trecută, faptul că sunt primar PER, localitatea a primit tot zero lei”, a precizat primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.

Primarul localităţii Scundu, Mihai Blejan : „Avem nevoie de bani, altfel nu mai putem funcţiona”

„Toţi primarii, indiferent de culoarea politică, au trimis sumele de care au nevoie pentru funcționare până la finalul anului. centralizarea s-a făcut la nivelul prefecturilor, iar de acolo datele au fost transmise  către Ministerul Dezvoltării. Şi nu înţeleg cum acolo au ajuns sumele acestea. Este nedrept. Avem nevoie de bani, altfel nu mai putem funcţiona. Avem un cămin de bătrâni pe care îl administrăm pentru care statul nu sprijină astfel de instituţii, este indiferent. Suntem restanțieri cu plata personalelor cu dezabilități şi însoţitorii acestora. PSD când a fost la guvernare nu au ținut  cont de culoarea politică a primarilor când a alocat fonduri. Banii au fost împărțiți în mod egal, după o formulă,  în funcție de populație şi nevoi. Consider că folosirea bugetului de stat în scop politic, nu este legală,  trebuie să înceteze” a precizat primarul localităţii Scundu, Mihai Blejan.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *