Cernişoara a primit fonduri pentru refacerea infrastructurii calamitate în urma ploilor abundente

Banii sunt alocaţi localităţii Cernişoara din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului. Cu aceştia se va încerca rezolvarea problemelor din localitate, care sunt extrem de importante. Una dintre ele este în punctul „La Călina”, pe drumul comunal 114, unde două ziduri de beton au căzut efectiv în albia râului.

Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă a declarat că alocarea sumei de 749 de mii de lei este insuficientă pentru finalizarea lucrărilor, banii atribuiţi pot acoperi numai un procent de 30% din necesarul privind finalizarea lucrărilor, la acest capitol. Cu toate acestea investiţiile vor demara în scurt timp, fiindcă zonele respective trebuie urgent stabilizate:

„În punctul „La Călina” se va interveni cât se poate de repede. Un alt punct pentru care am primit fonduri este la punctul „Ciorâcă”, din satul Mădulari. Aici, pe o lungime de câteva sute de metri este o alunecare de teren care ar putea afecta 10 case. Alunecarea s-a produs din pricina faptului că vadul râului s-a adâncit foarte mult şi se va interveni prin construirea de gabioane şi ridicarea a două sau trei ziduri de decolmatare, pentru a ridica nivelul albiei. Aceste lucrări sunt singurelele variante. Suma de 749 de mii de lei este foarte mică, dar atât a alocat Guvernul pentru refacerea celor două puncte”, a precizat primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.

Sumele de bani care au fost cerute de administraţia locală, dar stabilizarea de lungă durată a terenului în cele două puncte critice depăşeşte cu mult fondurile alocate: „De exemplu, în punctul „La Ciorâcă” devizul de lucrare estimativ are valoarea de 2100 mii de lei, iar în punctul „La Călina” valoarea refacerii respectivei zone costă peste 300 de mii de lei. În total, cele două puncte au valoarea de 2400 de mii de lei”, ne spune primarul.

Totul se rezumă la bani

Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă: „Trecem printr-o o perioadă grea, preţurile au explodat, oamenii trăiesc la limita sărăciei extreme şi nimeni nu face nimic”.

Primarul spune că, la nivel naţional, Guvernul a luat hotărârea să aloce doar un procent de 30% din valoarea iniţială a proiectelor pentru început, urmând ca, pe parcursul acestor luni, să vireze diferenţa pentru finalizarea lucrărilor:

„Prin urmare, din aceşti bani pe care i-am primit, 749 de mii de lei, trebuie să plătim proiectarea, consultanţa şi dirigintele de şantier, după care ne mai rămân doar câţiva lei. Ne-am propus ca, din aceşti câţiva lei să încercăm să facem ceva, cât putem. Situaţia nu este deloc plăcută, ştim că trebuie să ne apucăm de ceva, dar nu avem şi certitudinea cum se va sfârşi lucrarea respectivă, fiindcă totul se rezumă la bani. Trecem printr-o perioadă grea, preţurile au explodat, oamenii trăiesc la limita sărăciei extreme şi nimeni nu face nimic. Cine trebuie să vadă de ce nu vede lucrurile acestea?”, se întreabă primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *