Primăria Voineasa are în proiect să obţină fonduri prin PNRR pentru anveloparea blocurilor de locuinţe din localitate

Proprietarii apartamentelor din Voineasa vor beneficia de locuinţe mai bine protejate şi vor plăti mult mai puţin pentru costurile curente de întreţinere, în urma unui proiect de reabilitare termică a blocurilor care va fi depus pe fonduri europene de către Primăria Voineasa.

Banii vor fi accesaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În această perioadă, primarul Gabriel Năstăsescu desfăşoară o campanie de conştientizare a importanţei obţinerii fondurilor europene pentru reparaţie şi eficientizarea energetică a blocurilor, demers care a început să dea roade în rândul cetăţenilor care locuiesc în cele două blocuri care au nevoie de lucrări de reabilitare termică. Lucrările vor fi decontate 100% cu bani europeni, iar primul pas este constituirea asociaţiilor de proprietari: 

„Avem în plan atragerea fondurilor pentru anveloparea blocurilor din localitate. Consultanţa, proiectarea şi toate documentaţiile costă 250 de mii de lei pentru primul bloc şi pentru cel de-al doilea valoarea este de 350 de mii de lei. Am vorbit cu proprietarii şi le-am explicat că trebuie să facă asociaţii de proprietari, astfel cele două blocuri vor fi anvelopante cu bani europeni eligibili 100% pentru întreaga sumă, prin PNRR. În cadrul acestui program avem la dispoziţie un miliard de euro pentru anveloparea acestor blocuri. În acest sens trebuie făcută cât mai repede documentaţia fiindcă deja după data de 1 martie se depun proiectele pentru acest PNRR. Sper că proprietarii apartamentelor conştientizează importanţa obţinerii fondurilor europene pentru reparaţie şi eficientizarea energetică a blocurilor, mai ales că nu trebuie să venim cu un aport financiar, întreaga sumă o vom accesa prin acest PNRR”, a precizat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu. 

În cadrul acestui proiect se vor executa lucrări pentru izolarea termică a pereţilor, reparaţii ale subsolului, instalaţiilor, conductelor, gurilor de scurgere, faţadelor, scărilor, tavanelor, rosturilor, acoperişului, înlocuirea tâmplăriei exterioare, montarea de panouri fotovoltaice şi a sistemului de încălzire bazat pe pompe de căldură. 

Primarul intenţionează să atragă fonduri europene prin PNRR

Prin PNRR, primarul are în plan accesarea fondurilor şi pentru amenajarea unui traseu pentru piste de biciclete, modernizarea dispensarului comunal, înfiinţarea sistemului de apă în Obârşia Lotrului pentru aproximativ 8 kilometri şi montarea a opt staţii de încărcare pentru maşinile electrice: 

„Din bugetul local vom aloca bani şi pentru documentaţia proiectului privind montarea a opt staţii de încărcare pentru maşinile electrice, prin PNRR. Şase staţii vor fi montate în zona domeniul schiabil şi două în Voineasa. Tot prin PNRR

vom accesa fonduri pentru înfiinţarea sistemului de apă de la Obârşia Lotrului pentru aproximativ 8 kilometri. Prin PNRR localităţile sub 2000 de locuitori nu vor avea acces la sistemul de canalizare cu staţie de epurare, doar cu fose septice pentru un grup de 5 sau 6 gospodării. În acest sens trebuie să stăm de vorbă cu proprietarii din zonă. Prin AFM am depus un proiect pentru anveloparea primăriei, proiectul se va finanţa în vara acestui an şi urmează să fac prin PNRR o modernizare la dispensarul comunal. Vom face şi o modificare de denumire a dispensarului în Unitate Medicală de Primiri Urgenţe. Pentru toate aceste proiecte pe care vrem să le depunem prin PNRR se lucrează la documentaţii. Dispensarul ne dorim să fie o clinică medicală mică de primiri urgenţe, dotată cu aparatură medicală, clădirea să fie anvelopantă, cu centrală termică, locaţia va permite inclusiv montarea unui lift. În acest centru medical îşi vor desfăşura activitatea medicii de familie. Pentru acest centru avem nevoie de avizul DSP. Noi ne dorim să facem un astfel de centru medical, fiindcă avem posibilitatea accesării banilor europeni prin acest PNRR. Toate instituţiile prinse în vederea modelizării vor fi dotate cu panouri fotovoltaice şi cu pompe de căldură, inclusiv blocurile, pentru fiecare scară”, a precizat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu. 

Ministerul Fondurilor Europene a spus „pas” proiectului privind dotarea IT a şcolii din Voineasa 

Primarul este supărat, fiindcă zilele acestea a primit o veste proastă. Pe adresa de e-mail a primăriei a fost transmisă o adresă prin care primarul social-democrat a aflat că localitatea Voineasa a fost plasată în faza a doua de finanţarea a proiectului european pe care l-a depus în toamna anului 2020, privind dotarea IT a şcolilor, proiect declarat eligibil iniţial şi admis financiar.

„Zilele acestea am primit o adresă că proiectul pentru dotarea şcolii cu tot ce înseamnă pachet IT pentru orele online este în lista de rezervă. În adresă scrie că, în urma aprobării cererii de selecţie, cerea de finanţare privind îmbunătăţirea activităţii didactice a ajuns în „statusul rezervă”. Ce să mai înţeleg, fiindcă proiectul a fost declarat eligibil, admis financiar şi când a venit momentul să ni se aloce banii ne-au pus pe lista de aşteptare. Este inadmisibil, sunt foarte supărat. Prin acest proiect se puteau achiziţiona 55 de tablete, 17 laptopuri, 9 table interactive, 9 proiectatoare, 9 ecrane de proiecţie, 5 routere wireless, 9 camere web pentru conferinţă, 9 sisteme IT complete. În total proiectul are valoarea de peste 300 de mii de lei. În tot acest timp am primit două actualizări de admitere a proiectului la finanţare”, ne spune primarul Gabriel Năstăsescu. 

În localitate există o singură şcoală, unde învaţă aproximativ 80 de copii. Cu bani din bugetul local, anul acesta primăria va aloca 170 de mii de lei pentru reabilitarea şcolii pentru interior şi modernizarea inclusiv pentru tot ceea de înseamnă partea instalaţiilor electrice. În rest clădirea arată foarte bine, însă şcoala are nevoie de această dotare IT. Cu bani din bugetul local, anul acesta, la Voineasa, administraţia locală şi-a propus asfaltarea unui drum şi reabilitarea rigolelor. În planul primarului este şi amenajarea centrului civic şi achiziţionarea unui nou sistem video. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *